Semnal editorial
Data: 16-31 iulie 2020
Solar Energy Conversion Systems in the Built Environment
Autori: Ion Visa, Anca Duță, Macedon Moldovan, Bogdan Burduhos, Mircea Neagoe
Springer International Publishing, 2020, legată, 978-3-030-34828-1, 384 pag.
Începutul anului 2020 a adus publicarea volumului Solar Energy Conversion Systems în the Built Environment în Editura Springer, seria Green Energy and Technology. Volumul este realizat de un colectiv de cadre didactice din Centrul de cercetare ştiinţifică Sisteme de Energii Regenerabile şi Reciclare ( RESREC), Institutul de Cercetare Dezvoltare al Universităţii Transilvania din Braşov, alcătuit din: Ion Visa, Anca Duţă, Macedon Moldovan, Bogdan Burduhos şi Mircea Neagoe.
Volumul cuprinde rezultatul activităţii concertate depuse de colectivul de autori pe parcursul ultimilor zece ani, pentru promovarea mediului construit sustenabil, în conceptul dezvoltării durabile, în condiţii de fezabilitate şi acceptanţă la nivelul comunităţilor. În acest caz, sistemele de conversie a energiei solare joacă un rol important datorită disponibilităţii acestei resurse la nivelul întregului glob. Cu toate acestea, utilizarea energiei solare ca sursă de energie electrică sau energie termică în mediul construit este limitată de variabilitatea diurnă / sezonieră şi de incompleta sincronizare între perioadele de timp în care energia solară este disponibilă cu perioadele de timp în care rezultatul conversiei este utilizat. De aceea, sistemele de conversie a energiei solare necesită o proiectare specifică pentru fiecare locaţie de implementare şi pentru diferite tipuri de utilizatori din mediul construit.
Asocierea sistemelor de conversie a energiei solare (sisteme solar-termice, sisteme fotovoltaice) cu alte sisteme bazate pe energii regenerabile (siteme eoliene, sisteme bazate pe conversia biomasei, sisteme de conversie a energiei geotermice) reprezintă o soluţie viabilă de implementare, pe scară mai largă, a sistemelor sustenabile de producere a energiei în mediul construit. Alături de aceste mixuri energetice, sunt numeroase alte tendinţe emergente de utilizare a energiei solare, prezentate pentru aplicaţii la nivelul comunităţilor. Volumul analizează aceste aspecte şi le discută pe bază de studii de caz selectate din întreaga lume.
Cartea este structurată pe 6 capitole în care sunt descrise: Mediul construit, necesarul de energie şi indicatorii de eficienţă energetică şi sustenabilitate (Capitolul 1); Radiaţia solară în mediul construit şi alte surse de energie regenerabilă - energie geotermală, eoliană, hidroenergie, bioenergy alături de sisteme de conversie a energiei solare în energie termică şi electrică, mixuri energetice bazate pe energia solară (Capitolul 2); Creşterea ponderii energiei solare în producerea energiei electrice şi, respectiv, termice pentru apă caldă menajeră şi răcire în mediul construit (Capitolul 3 şi Capitolul 4); Producerea concomitentă de energie termică şi electrică prin sisteme de conversie solar termică şi electrică (Capitolul 5); Introducerea conceptului de Nearly Zero Energy Community (NZEC), elaborarea unui algoritm în 10 paşi pentru implementarea sistemelor de energii regenerabile în comunităţi, studii de caz şi tendinţe emergente în utilizarea energiei solare la nivel de comunităţi (Capitolul 6). Fiecare capitol conţine o bogată listă bibliografică în care este inclus un mare număr de lucrări ştiinţifice de referinţă elaborate şi publicate de colectivul de autori în jurnale de prestigiu cuprinzând rezultate experimentale obţinute prin utilizarea infrastructurii proprii, colaborarea în diverse reţele europene (BISTS, PEARL PV etc.) şi cu diverşi parteneri (companii, institute de cercetare, universităţi, clustere) în cadrul unui mare număr de proiecte naţionale şi europene.
Volumul se adresează profesioniştilor care lucrează în proiectarea şi dezvoltarea de sisteme de conversie a energiei solare implementate în mediul construit, precum şi viitorilor profesionişti (studenţilor) şi oferă o informaţie structurată asupra stadiului actual al cunoaşterii şi asupra principalelor probleme pentru care nu există încă soluţii deplin acceptate.
Lucrarea de faţă, împreună cu volumele celor şase Conferinţe Internaţionale CSE din perioada 2005 - 2020, dintre care ultimele trei publicate în Springer, Seria Energy, aduc contribuţii importante la promovarea pe plan internaţional a şcolii româneşti de sisteme de energii regenerabila