O noua specialitate inginereasca.Protectia mediului industrial
Data: 1-15 august 2003
Constienti de responsabilitatea ce revine invatamantului superior in contextul integrarii europene in domeniul calitatii mediului, un colectiv de cadre didactice de la Facultatea de Stiinta si Ingineria Materialelor Universitatii Tehnice din Cluj–Napoca si-a directionat preocuparile pentru pregatirea de specialisti in domeniul protectiei mediului industrial.
Astfel, pe baza unor documentari laborioase in cadrul unor programe Tempus in Spania, Franta, Belgia si Luxemburg, s-a conturat ideea infiintarii unei noi specializari - ingineria si protectia mediului in industrie. S-a obtinut autorizatie de functionare si astfel, in anul 2002 a absolvit prima promotie de specialisti in domeniul protectiei mediului industrial.
Beneficiind si de un grant cu Banca Mondiala, s-a reusit achizitionarea unor aparate performante pentru analiza factorilor de mediu din aer si apa. Aceste aparate au constituit baza de pornire in realizarea unui laborator modern de protectia mediului.
Demersurile colectivului nu s-au oprit aici, ci s-au extins si la pregatirea specialistilor din industrie, prin cursuri postuniversitare. Astfel, a aparut Centrul Regional de Pregatire Continua in Domeniul Protectiei Mediului “PROTMED”, care a fost avizat de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii.
Tot in cadrul Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca functioneaza un al doilea centru de cercetari, in domeniul Protectiei Mediului si Reciclarii Deseurilor, “REYNPRO”, care este autorizat de Ministerul Mediului si Apelor, pentru a face studii de impact, bilanturi de mediu si alte expertize in domeniu.
Mentionam ca, pe baza unei colaborari cu Universitatea din Minesotta, SUA, s-a realizat un centru de ECO MANAGEMENT, care pregateste manageri in domeniul protectiei mediului. La aceste cursuri postuniversitare predau si profesori din SUA, astfel ca absolventii primesc doua diplome de absolvire, una a Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca si una a Universitatii Minesotta, SUA.
Paralel cu activitatea didactica, centrul de pregatire continua in domeniul protectiei mediului participa si la activitati de cercetare stiintifica. Astfel putem mentiona contractul incheiat cu Ministerul Educatiei si Cercetarii intitulat "Studii si cercetari privind determinarea gradului de poluare a platformei industriale Somes Nord din municipiul Cluj-Napoca", sau contractele de cercetare in domeniul implementarii standardului de mediu ISO 14000. |n aceste contracte de cercetare au fost implicati si studenti de la specializarea ingineria si protectia mediului in industrie.
Colectivul care se ocupa cu problemele de protectia mediului a reusit in scurt timp sa realizeze o serie de manuale universitare, cum sunt Protectia mediului industrial sau Managementul activitatilor pentru protectia mediului si in scurt timp va aparea cartea Deseul - sursa de venit. Autorul principal al acestor carti este prof.dr.ing. Rusu Tiberiu, alaturi de prof.dr.ing Bejan Mircea si sef.lcr.ing.Avram Simona, toti membri AGIR Filiala Cluj.
Avand in vedere problemele grave cu care se confrunta Romania in ceea ce priveste calitatea mediului, consideram ca prin ceea ce facem reusim sa schimbam mentalitatea oamenilor in spiritul respectarii si protejarii mediului.
Exista o colaborare fructuoasa cu AGIR – Filiala Cluj, in aceasta directie. Astfel, cu sprijinul inginerilor din productie, am reusit sa intocmim teme de diploma care sa rezolve probleme concrete ale agentilor economici, astfel ca s-a reusit legarea mai stransa a invatamantului cu cercetarea si mediul de afaceri.