PROPUNERI CONSTRUCTIVE ALE PATRONATULUI DIN CONSTRUCTII
Data: 1-15 august 2003
La conferinta de presa din 19 iunie a.c. de la Hotel Erbasu sustinuta de Patronatul Societatilor de Constructii - proiectare, cercetare, consultanta, executie, producatori si distribuitori de materiale, utilaje si echipamente - presedinte dr. arh. Gheorghe Polizu, din cadrul Uniunii Generale a Industriasilor din Romania (UGIR) s-a prezentat un punct de vedere realist privind reducerea cotei TVA pentru lucrarile de constructii de la 19% in prezent, la 10-11%, in conformitate cu recomandarile UE de a se aplica o cota mai mica, mergand pana la 9,5%.
De asemenea, pentru lucrarile de consolidare a imobilelor grav afectate de seismele majore din ultimele 3-4 decenii, atat din sectorul de stat cat si din cel privat, cota TVA sa fie zero. Aceste niveluri de reducere a cotei TVA, chiar pana la zero, se motiveaza prin faptul ca interventiile ce trebuiesc imediat operate asupra cladirilor publice - scoli, gradinite, spitale, sali de spectacole s.a. - precum si asupra imobilelor private, trebuie sa se efectueze cu o diminuare a costurilor de pana la 20%, lucru perfect justificat in cazul unui volum foarte mare de lucrari pe intreg teritoriul tarii si al potentialului financiar redus al populatiei. Semnalele date de organizatiile patronale din constructii au fost tratate cu indiferenta de catre MLPTL, fapt ce a condus la o continua degradare a capacitatii de constructii si la neindeplinirea prevederilor din programul de reabilitare a cladirilor de mare risc seismic.
De asemenea, Patronatul Societatilor de Constructii a prezentat unele observatii si puncte de vedere asupra ceea ce va trebui indreptat in Codul Muncii:
In tarile UE se aplica o legislatie specifica pentru microintreprinderi si separat pentru intreprinderi mari, lucru de care nu s-a tinut seama la actuala redactare a Codului Muncii;
Se incalca dreptul de proprietate, prin faptul ca se da posibilitatea sindicatelor sa se amestece in afacerile unei firme private, fapt ce ar conduce la desconspirarea unor actiuni sau a nivelului unor indicatori tehnico-economici, fata de firmele concurente pe piata libera;
Nu au fost avute in vedere in actualul CM meseriile libere, care creeaza multe locuri de munca si care reduc munca la negru, fapt ce impune prevederea unor reglementari specifice;
Contractele pe durata determinata, cat si restrictiile la contractele pe durata nedeterminata creeaza, in actuala forma a CM, multe confuzii si implicit situatii fara solutii legale atat angajatorilor cat si angajatilor ce activeaza in constructii.
Demersul Patronatului Societatilor de Constructii cu privire la cele doua legi supuse analizei si dezbaterii la nivelul societatii civile si organizatiilor patronale are ca finalitate prezentarea la Guvernul Romaniei a acestor propuneri, care raspund conditiilor de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana.