SINGRO 2006 Cresterea eficientei utilizarii resurselor naturale, energetice si materiale. Problema secolului XXI.
Data: 1-15 august 2005
Sectiunile simpozionului
Sectiunea 1: Schimbarea contextului in domeniul resurselor naturale. Viitorul resurselor naturale;
Sectiunea 2: Noi solutii in energetica actuala si de perspectiva. Eficienta energetica;
Sectiunea 3: Minimizarea consumurilor si a pierderilor. Reciclarea materialelor;
Sectiunea 4: Faurirea unei economii durabile prin utilizarea rationala a resurselor naturale, energiei si materialelor.
Scopul si tematica simpozionului
Continuitatea vietii pe Pamant, din cele mai vechi timpuri si pana in prezent, este conditionata de existenta rezervelor de resurse naturale care stau la baza dezvoltarii social-economice a oricarui stat.
Pana la sfarsitul primei jumatati a secolului trecut, aproape ca nu existau temeri in privinta rezervelor de resurse naturale necesare pentru asigurarea unui nivel de viata decent pentru populatia globului.
Cresterea demografica vertiginoasa din a doua jumatate a secolului XX, cand numai in 50 de ani populatia globului practic s-a dublat, dezvoltarea puternica a industriei si evolutia gradului de civilizatie au schimbat atitudinea fata de resursele naturale. Drept rezultat, inca in anii ’70 a aparut teoria dezvoltarii durabile. Principiul dezvoltarii durabile impune un stil de gestiune si gospodarire a resurselor naturale care trebuie sa satisfaca necesitatile vitale de moment ale societatii si sa creeze conditiile de existenta pentru generatiile viitoare. In acest sens, activitatile se desfasoara pe doua directii principale: utilizarea rationala a resurselor naturale prin tehnologii de prelucrare economica (reducerea si reciclarea deseurilor), respectiv reducerea consumului si folosirea unor surse neconventionale de energie.
In prezent, accentul se pune pe utilizarea rationala a resurselor naturale, devenita astfel un imperativ al prezentului. Pe acest subiect vor avea loc dezbateri la care vor participa reprezentanti ai sectoarelor economice, din tara si din strainatate.
Simpozionul ofera un prilej pentru schimburi de idei intre inginerii romani din tara si cei aflati in afara frontierelor Romaniei, oportunitati pentru un util schimb de experienta si de colaborare in plan economic, prin activitati comune.
Termene limita
!1 iunie 2006 este data limita pana la care se primesc taloanele si rezumatele lucrarilor;
! Acceptul lucrarilor, analizate de o comisie, va fi comunicat pana la data de 15 iunie 2006;
!1 august 2006 este data limita pana la care se primesc lucrarile in extenso, max. 4 pagini A4;
Materialele, redactate conform instructiunilor ce se gasesc la adresa: http://www.agir.ro/publicatii.php , pot fi transmise prin posta - pe suport electronic (CD, discheta) sau prin e-mail, pe adresa secretariatului;
Vor fi publicate in Buletinul AGIR - acreditat de CNCSIS - doar lucrarile prezentate in cadrul simpozionului, motiv pentru care acesta va fi editat ulterior manifestarii.
Adresa pentru corespondenta si informatii, inclusiv pentru ob]inerea talonului de participare
Calea Victoriei nr. 118, 010093 – Bucuresti,
tel.: (+40 21) 316 8993, (+40 21) 316 8994,
fax: (+40 21) 312 5531,
e-mail: office@agir.ro, cristina.puican@agir.ro;
http://www.agir.ro