Centenarul COMISIEI ELECTROTEHNICE INTERNATIONALE (CEI)
Data: 1-15 august 2006
Începutul secolului al XX-lea a debutat cu numeroase transformari în stiinta si industrie. Lumea avea nevoie de tot mai multa energie electrica pentru a înlocui iluminatul cu petrol si gaz al oraselor si locuintelor, pentru actionarea cu electricitate a echipamentelor industriale, a noilor masini electrice care se inventau continuu, pentru telecomunicatii (telegrafie si radio). În acest context, comunitatea mondiala a inginerilor electricieni a cautat sa se organizeze, în special pentru unificarea denumirilor si clasificarii aparatelor si masinilor electrice. La cel de al cincilea Congres International al Electricitatii, care a avut loc în 1904 la St. Louis, în statul Missouri (SUA), s-a hotarât ca în anul 1906 sa se desfasoare la Londra o întrunire dedicata standardizarii în domeniul electrotehnicii.
Înca din anul 1881, la Congresul Electricienilor de la Paris, se semnalase ca se utilizau mai multe unitati de masura pentru aceleasi marimi, astfel: 12 unitati de masura pentru forta electromotoare; 10 unitati pentru curent; 15 pentru rezistenta electrica (dupa prof. F.T. Tanasescu).
În acest context, în zilele de 26-27 iunie 1906 a avut loc la Londra întrunirea consiliului care a hotarât înfiintarea Comisiei Electrotehnice Internationale (CEI), care avea ca obiectiv „unificarea denumirii si clasificarii aparatelor si masurilor electrice“, al carei presedinte a fost ales William Thomson, Lord Kelvin (1824-1907).
Evenimentul aniversarii centenarului de la înfiintarea CEI a avut loc în ziua de 10 iulie a.c. printr-o manifestare organizata de: Asociatia de Standardizare din România (ASRO); Comitetul Electrotehnic Român (CER) si Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, sub genericul CEI - Un secol de activitate închinata standardizarii electrotehnice si rolului acesteia în promovarea schimburilor internationale de valori. Au participat numerosi specialisti din domeniu.
Moderatorul actiunii a fost dl prof. dr. ing. Florin Teodor Tanasescu, presedintele Comitetului Electrotehnic Român (CER).
Au transmis mesaje de salut: acad. Radu Voinea, presedintele Academiei de Stiinte Tehnice din România (ASTR); Bogdan Bujor Teodoriu, consilier prezidential; Iulian Iancu, membru al Parlamentului României, presedintele Consiliului National Român al Consiliului Mondial al Energiei; dr. ing. Mihai Mihaita, presedintele Asociatiei Generale a Inginerilor din România (AGIR); prof. dr. ing. Mihai Popescu, prorector al Universitatii Politehnica din Bucuresti, dr. ing. Ion Stanciulescu, presedintele Patronatului Român din Cercetare si Proiectare (PRCP); dr. ing. Dan Stoichitoiu, presedintele Societatii Române de Asigurarea Calitatii (SRAC); Victor Babiuc, presedintele CCIR.
Despre importanta si activitatea de un secol a CEI au fost prezentate urmatoarele conferinte: Centenarul Comisiei Electrotehnice Internationale, organismul mondial de standardizare în electrotehnica, prof. dr. ing. Florin Teodor Tanasescu, presedintele CER; Standardizarea în domeniul electric - Prezent, trecut si viitor, Mircea Martis, director general al Asociatiei de Standardizare din România (ASRO); Rolul standardizarii electrotehnice în cresterea competitivitatii produselor si serviciilor, prof. dr. ing. Nicolae Vasile, vicepresedinte CCIB.