CENTRALA FOTOVOLTAICA DE 30 kW
Data: 1-15 august 2006
Pe data de 28 iulie 2006, la Facultatea de Inginerie Electrica a Universitatii Politehnica din Bucuresti a fost inaugurata festiv o centrala de 30 de kW de producere a energiei electrice din energia solara.
Centrala, care va fi ulterior conectata la retea, face parte din proiectul PV Enlargement din Programul Cadru 5 al Comisiei Europene. El include participarea a 27 de parteneri din 10 tari europene si este coordonat de WIP – Renewable Energies, din München. Acest proiect reprezinta cea mai mare retea de instalatii PV stiintifice care în final va avea o capacitate de peste 1,2 MW si care doreste sa demonstreze eficienta economica ridicata a noilor tehnologii PV pentru a spori interesul publicului asupra electricitatii generate din surse „curate”. În acelasi timp, proiectul urmareste transferul de tehnologie între tarile participante, precum si schimburile stiintifice intereuropene pentru îmbunatatirea performantelor si eficientei tehnologiilor PV prin monitorizarea interconectata a performantelor care vor fi facute accesibile publicului.
Finantarea centralei s-a facut din fonduri PHARE, fonduri guvernamentale române si ale Universitatii Politehnica.
Instalarea centralei a fost realizata de un colectiv de la Institutul de Cercetare si Proiectare pentru Electrotehnica, condus de prof. dr. ing. Mihai Predescu.
La festivitatea de inaugurare a participat dl. Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, care a mentionat ca importanta simbolica a proiectului de parteneriat european demonstreaza integrarea universitatilor românesti în reteaua universitatilor europene, contribuind foarte mult la realizarea imaginii reale a României.
În cadrul acestor festivitati deschise si conduse de rectorul Universitatii Politehnica, prof. dr. ing. Ecaterina Andronescu, au mai participat si prezentat mesaje reprezentanti ai Presedintiei României, ai Guvernului, ai Ministerului Educatiei si Cercetarii, precum si ai Facultatii de Inginerie Electrica si ai ICPE.
Dupa inaugurarea centralei a avut loc un simpozion stiintific destinat specialistilor în domeniul energiilor regenerabile, în care s-au prezentat lucrari si au avut loc discutii privind stadiul actual al tehnologiei producerii energiei electrice prin conversie fotovoltaica. În încheiere a avut loc o masa rotunda dedicata perspectivelor energiei fotovoltaice în tara noastra.
Alte articole

