Baterii supraperformante
Data: 1-15 august 2008
In prezent bateriile de acumulatoare de tipul litiu-ion-polimer membrana sunt fabricate in mod curent ?i i?i gasesc utilizare in numeroase activitati, de la telefonia mobila ?i zboruri spatiale pana la automobilele hibride ?i stocarea de energie electrica de la captatoarele fotovoltaice. Raportate la vechile tipuri de acumulatoare, capacitatea de inmagazinare a energiei electrice la bateriile cu litiu-ion-polimer este mult mai mare, a?a cum rezulta din tabelul alaturat.
Fata de aceste caracteristici, a produs uimire comunicarea facuta de un grup de cercetatori de la Universitatea Stanford (California) prin care se informa mediul ?tiintific din domeniul surselor electrochimice de curent asupra unei recente descoperiri realizata de savantii universitatii mentionate.
Astfel, pastrandu-se ciclul electrochimic litiu-ion cu membrana din polimer organic special, anodul bateriei este constituit acum din nanofire de siliciu. Dupa opinia cercetatorilor, nanofirele din siliciu permit (spre deosebire de placile vechi din fibre de carbon) o stocare a energiei inmagazinate de 8 – 10 ori mai mare, prin cre?terea de tot atatea ori a concentratiei de ioni de litiu pe noul tip de anod. Mai mult, noua tehnologie scade de cca 100 de ori gradul de deformare a structurii noului ansamblu la eforturile produse de ciclurile incarcare-descarcare, fapt ce ar asigura o durata de viata a bateriei incomparabil mai mare decat la acumulatoarele litiu-ion realizate in prezent.
Perspectiva fabricarii, intr-un viitor nu prea indepartat, a unor acumulatoare de 50 de ori mai u?oare decat cele cu plumb ?i cu o durata de viata de peste 20 000 de cicluri ne face sa ne gandim la aplicatii noi, care, cu ani in urma, pareau de domeniul visului.
Ing. dipl. Ulm Ion Paunel