Conferinta Internationala COMMUNICATIONS 2008
Data: 1-15 august 2008
Conferinta Internationala COMMUNICATIONS 2008
Intre 5 si 7 iunie 2008 a avut loc in Bucuresti a 7-a editie a Conferintei Internationale Communications 2008, organizata de Universitatea Politehnica din Bucuresti, Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei, impreuna cu Academia Tehnica Militara, Facultatea de Electronica si Informatica si cu Fundatia Electronica 2000, cu sprijinul sectiunii Romania a IEEE (Institution of Electrical and Electronics Engineers).
Organizata la interval de doi ani, conferinta a atras in fiecare sesiune un numar tot mai mare de specialisti datorita cadrului favorabil pentru discutii si schimburi de idei, cat si prezentei unor personalitati stiintifice de prim rang.
Fata de sesiunile precedente, cea din acest an a inregistrat o dezvoltare remarcabila, atragand pe langa specialistii traditionali de inalt nivel stiintific si tehnic, alte personalitati de prestigiu. Din numarul total de 123 de comunicari prezentate, 43 au apartinut unor autori din strainatate din 11 tari, nu numai europene, ci si din SUA, China , Egipt, Iran, Irak, Coreea de Sud.
Conferinta a fost recunoscuta de catre cel mai prestigios for stiintific de specialitate, IEEE, fiind semnalata in revista Regiunii a 8-a IEEE din martie a.c.
A crescut numarul de workshop-uri organizate in jurul unor probleme de mare interes. Pe langa workshop-ul traditional organizat de sectia a 5-a a Academiei de Stiinte Tehnice din Romania, au mai avut loc doua astfel de sesiuni cu participare internationala:
– Workshop-ul sponsorizat de Ministerul de Externe din Franta prin programul ECO-NET si organizat prin contributia importanta a cadrelor didactice din ATM. Lucrarile sustinute au fost consacrate unor probleme de inalt nivel stiintific privind regimurile tranzitorii. Autorii, profesori si cercetatori din Franta, Anglia, Muntenegru, Romania si SUA, participanti in premiera la conferinta, au fost audiati cu interes, manifestandu-si dorinta de a reveni;
– Workshop-ul organizat prin contributia cadrelor didactice din Catedra de telecomunicatii din UPB a avut ca tema principala tehnologiile radio cognitive si s-a bucurat de participarea cu comunicari a specialistilor de la universitati din Danemarca, Germania, Grecia, Macedonia si Romania.
Tematica abordata reprezinta o noutate de ultima ora, fiind incurajata de un program sustinut de guvernul Romaniei si de programul NATO Stiinta pentru pace.
Prezenta autorilor din strainatate de la universitati de inalt prestigiu ilustreaza caracterul international al conferintei.
In deschiderea conferintei au luat cuvantul gl. bg. prof. dr. ing. Mihai Radu, care a deschis lucrarile, precum si conducatorii celor doua universitati organizatoare: rectorul Academiei Tehnice Militare col. prof. dr. ing. Doru Safta, si prorectorul prof. dr. ing. Corneliu Burileanu de la Universitatea Politehnica din Bucuresti. Profesorul dr. ing. Nicolae Tapus, presedintele sectiunii IEEE Romania, a transmis salutul si urarile de succes din partea IEEE.
Ne-a onorat cu prezenta domnul dr. ing. Mihai Mihaita, presedintele AGIR.
In incheierea sedintei de deschidere, presedintele de onoare, prof. dr. ing. Adelaida Mateescu, a adresat un cuvant de suflet cu urari de bun venit si de succes.
Lucrarile conferintei au fost grupate astfel:
– lucrari invitate prezentate in plen in fata tuturor participantilor;
– comunicari in 13 sectiuni desfasurate in paralel, conform programului conferintei;
– trei workshop-uri cu tematici specializate.
TEMATICA LUCRARILOR PREZENTATE IN CONFERINTA
Lucrarile invitate au tratat probleme de mare interes si actualitate si au fost comunicate de specialisti cu autoritate recunoscuta in tara si in strainatate.
Prima lucrare invitata a fost prezentata de gl. lt. dr. ing. Cristea Dumitru de la Directoratul Sistemelor de Informatii si Comunicatii din MApN. Autorul a prezentat realizarile si perspectivele implementarii capabilitatilor retelei nationale de aparare RNDN cu cele ale NATO. S-au aratat principalele caracteristici ale RNDN si etapele necesare de dezvoltare, in acord cu cerintele NATO. S-a subliniat specificul si complexitatea operatiunilor militare in sec. XXI tinand seama de interoperabilitatea dintre obiectivele militare si cele civile.
A doua lucrare invitata a fost prezentata de prof. dr. ing. Willmut Zschunke de le Universitatea Tehnica din Darmstadt. Au fost comunicate noile rezultate obtinute in realizarea unor sisteme performante de tip Q2PSK, pentru care nu se cunosteau reguli precise de proiectare a filtrelor de emisie si receptie. S-au demonstrat si definit etapele de calcul pentru diverse tipuri de filtre care permit obtinerea unor noi scheme de modulatie. Lucrarea prezinta importanta pentru sistemele de comunicatii digitale de mare capacitate.
A treia lucrare invitata, comunicata de prof. dr. Andre Quinquis de la Ministerul Apararii din Franta, s-a referit la comunicatiile acustice subacvatice cu aplicatii numeroase in marina comerciala si in organizatiile militare de aparare. In mediul subacvatic apar numeroase procese fizice, care influenteaza propagarea undelor acustice. In lucrare sunt descrise fenomenele relevante pentru propagare si modul in care se pot imbunatati comunicatiile acustice subacvatice, utilizate in vehicule subacvatice si nu numai.
Lucrarile din sectiuni s-au desfasurat in 13 sesiuni paralele, concentrandu-se asupra dezvoltarii actuale a tehnologiilor moderne in contextul cresterii complexitatii si diversitatii retelelor de telecomunicatii, cat si al amplificarii cererii de noi servicii.
Sectiunile privind prelucrarea semnalelor au concentrat numeroase lucrari de inalt nivel stiintific. Comunicatiile actuale de mare viteza necesita metode speciale de protectie la zgomote si perturbatii. Aceasta problematica a fost tratata in lucrarile consacrate metodelor adaptive de estimare a zgomotelor, filtrarii, compresiei si detectiei. Au fost studiate semnale provenind de la surse biologice, mecanice, date termometrice. In premiera s-a abordat problema frontierei intre prelucrarea semnalelor si sistemele dinamice.
In domeniul prelucrarii vorbirii au continuat cercetarile traditionale ale scolii romanesti, care au condus la noi rezultate in domeniul recunoasterii vorbirii si a vorbitorului. S-au aratat caile de legatura intre recunoasterea automata a vorbirii si intelegerea automata a acesteia.
Prelucrarea imaginilor a constituit un domeniu preferential al tinerilor cercetatori. Prelucrarea eficienta a imaginilor color, prin reducerea zgomotelor in impulsuri, prin metode de predictie si evaluare imbunatatite, aplicatiile prelucrarii imaginilor in medicina, ca si analiza imaginilor faciale umane au fost subiecte abordate de numerosi cercetatori din tara si de peste hotare.
Aplicatiile teoriei comunicatiilor in sistemele de comunicare om – calculator, utilizarea secventelor haotice in criptografie, metodele de compresie fara pierderi au condus la rezultate performante, comunicate de autori din tara si de peste hotare.
In domeniul inteligentei artificiale, majoritatea comunicarilor au dezvoltat aplicatiile dispozitivelor si circuitelor neurale in vederea recunoasterii si clasificarii imaginilor multispectrale. Au fost elaborati noi algoritmi de recunoastere a imaginilor.
In sectiunea de antene si microunde s-au prezentat noi structuri de microunde si probleme ale antenelor pentru semnale din sistemele cu configuratii mobile.
Sistemele si retelele de telecomunicatii au constituit tematica a doua sesiuni. Cercetarile prezentate s-au referit la orientarile de ultima ora ale acestui domeniu, cum ar fi: ingineria VoIP in retele WiMAX, implementarea unor arhitecturi scalalabile si sigure, pentru distribuirea datelor, imbunatatirea performantelor in receptoare TCP, prognoza traficului in arhitecturile de management al retelelor cu servicii integrate.
Reflectand directiile noi de dezvoltare in comunicatiile mobile si fara fir (wireless), multimedia si Internet, in aceste sectiuni s-au concentrat cel mai mare numar de lucrari. Au fost tratate probleme ale noilor tehnologii de acces multiplu DS-CDMA, tehnologii pentru sistemele ultramobile, noile tehnologii pentru frecvente in banda 2,5 GHz, metode de modulatie pentru comunicatii MIMO, decodoare turbo VLSI pentru WiMAX. Mai multe lucrari au ilustrat dezvoltarea tehnologiilor watermarking in sisteme OFDM si in sisteme de prelucrari video.
Problemele de securitate a comunicatiilor ca si cele de management si operare in retele au fost abordate mai ales de cercetatori din domeniul militar: model de securitate pentru sisteme software distribuite; perspectivele sistemelor de management al securitatii informatiilor; algoritmi de criptare; eficacitatea masurilor de control in sistemele de management al securitatii informatiilor.
O sectiune speciala a fost consacrata strategiilor NATO pentru comunicatii. S-au prezentat cerintele specifice sistemelor software pentru sistemele de lupta si aparare, asigurarea capacitatilor de raspuns la incidente privind securitatea retelelor, conceptele de lupta si riscuri in misiunile NATO. Problemele au prezentat interes pentru specialisti din domeniul militar si nu numai.
WORKSHOP-URILE DESFASURATE IN CADRUL CONFERINTEI
Toti participantii au apreciat ca cele trei workshop-uri au reprezentat un succes deosebit. A fost o ocazie de a schimba idei si de a dezbate directiile cercetarilor de ultima ora. Prezenta unor specialisti de inalt nivel, de la institutiile de invatamant superior si institutii de cercetare din toata lumea a asigurat tinuta stiintifica ridicata prezentarilor si discutiilor din jurul acestora.
Workshop-ul organizat de sectia de Tehnologia informatiei si comunicatii, calculatoare si telecomunicatii din ASTR a continuat traditia prezentand Noi tendinte si tehnologii din domeniul IT si comunicatii. Lucrarile au fost conduse de catre membri ai ASTR, iar prezentarea rezultatelor a revenit in acest an tinerilor cercetatori din echipa de lucru. Moderatorii discutiilor au fost prof. dr. ing. Adelaida Mateescu de la UPB si prof. dr. ing. Claude Gimenes (invitat traditional) de la Institutul Telecom, Paris Sud.
In deschiderea sesiunii a fost lansata monografia Systemes et signaux face au chaos, aparuta in zilele conferintei in Editura Militara, cu autori prof. dr. ing. Alexandru Serbanescu si s.l. dr. ing. Iulian Rancu.
Oportunitatea lansarii acestei lucrari in sesiune este justificata prin urmatoarele considerente:
1. In precedentele conferinte, ca si la alte manifestari stiintifice ale ASTR, a fost evidentiata importanta teroriei haosului si a aplicatiilor sale in domeniul sistemelor dinamice descrise prin ecuatii complexe lineare, in particular in cazul semnalelor cu comportamente imprevizibile, rezultand metode de codare si criptare utile in transmisiunile de mare viteza.
2. Autori de mare prestigiu, din toata lumea, apreciaza ca dupa teoria relativitatii si mecanica cuantica moderna, teoria haosului sustinuta de tehnica de calcul moderna a creat o revolutie stiintifica si a condus la o noua directie de dezvoltare in stiinta contemporana. Pe aceasta directie s-au orientat numeroase eforturi de cercetare.
3. Publicatiile stiintifice de specialitate reflecta in ultimii ani un interes sporit legat de aplicatiile teoriei haosului, in comunicatii numarul articolelor si lucrarilor publicate fiind in continua crestere.
4. Coordonatorul si autorul principal al lucrarii, prof. Al. Serbanescu, membru corespondent al ASTR, a manifestat un interes si o pasiune deosebite pentru cercetarea domeniului, dezvoltand in jurul sau o echipa de tineri cercetatori si doctoranzi care au cercetat si au aplicat teoria haosului indeosebi in domeniul criptografiei, dar si in alte prelucrari de semnale.
Monografia a fost prezentata, cu referiri pertinente si de mare rafinament la dezvoltarea stiintei, de catre prof. dr. Claude Gimenes, semnatarul prefatei.
Participantii la sesiune au fost deosebit de interesati de lucrare si au considerat ca prezentarea in sesiune a acesteia a fost bine venita.
In continuare a urmat prezentarea lucrarilor programate, in ordine:
1. Implementarea cu componente reprogramabile de tip FPGA a tehnicilor criptografice bazate pe sisteme dinamice
Lucrarea prezinta realizarea prin hardware a mai multor variante de generatoare haotice destinate sistemelor de criptare. In raport cu variantele realizate anterior prin software, lucrarea ilustreaza alte posibilitati de aplicare a teoriei haosului.
2. Tehnici watermark perceptuale in domeniul wavelet
Tehnicile watermark permit identificarea posesorului unor imagini prin intermediul unor semnale imperceptibile introduse in semnalul de baza. Aceasta necesitate apare in transmisiunile multimedia prin Internet in vederea protectiei dreptului de autor. Fata de metodele cunoscute bazate pe utilizarea functiilor wavelet in vederea asigurarii imperceptibilitatii marcilor, autorii propun modificarea mastilor de marcare a imaginii si utilizarea unor detectoare bazate pe descompunerea ierarhica a functiilor wavelet.
Prin simulare, se arata ca metodele propuse sunt superioare celor cunoscute.
3. Managamentul datelor din retea, bazat pe comenzi, achizitii de date si comunicatii seriale in sistemul controler
Se prezinta un centru de management pentru comunicatii conceput de autori pe baza unui controler ATMEGA-256. Informatiile de management sunt de mare importanta in retea si in terminalele aferente. Pentru comunicatia cu nivelul ierarhic superior s-a utilizat protocolul TCP care asigura detectia erorilor.
Sistemul primeste mesajele de la aplicatia externa, valideaza datele corecte, le anuleaza pe cele incorecte si transmite mesajul dispozitivului periferic. Se utilizeaza conexiuni Ethernet sau un canal serial asincron cu viteza de 115,2 Kb/s. Controlerul prezentat este un subansamblu al sistemului de management al unui centru de comunicatii de date propus de autori.
4. Coduri trelles spatio-temporale, super-cvazi-ortogonale pentru patru antene de transmisie
Lucrarea trateaza programele recente din domeniul antenelor de transmisie cu diversitate care utilizeaza codarea trelles spatio-temporala, super-cvazi-ortogonala. Autorii, cu preocupari si rezultate cunoscute in domeniu, propun codurile cercetate pentru transmisiuni cu patru antene (fata de doua, in utilizari curente) in vederea maririi diversitatii transmisiei in comunicatiile mobile.
5. Sincronizarea rapida a receptoarelor de banda ultralarga (UWB) cu esantionare intarziata in timp si corelare (TDSC) in mediul cu utilizari multiple
Autorii propun o metoda de sincronizare rapida a receptoarelor radio de tip TDSC-UWB si o schema care reduce pretul de cost al sistemului de intarziere digitala. Se utilizeaza o secventa de antrenare foarte scurta pentru estimarea corelatiei. Se prezinta expresia analitica a probabilitatii de sincronizare si expresia analitica pentru probabilitatea de eroare. Simularile au validat utilitatea metodei de sincronizare propusa.
6. Proprietatile spectrale ale codului PF 3B/4B
Codurile de tip PF (Partially Flipped) au fost elaborate pentru canalele de transmisie digitala prin fibre optice. In raport cu alte tipuri de coduri, acestea prezinta avantajul ca nu poseda componenta continua, iar circuitele de decodare sunt de complexitate redusa. In lucrare se prezinta proprietatile speciale ale codului PF3B/4B. Se deduce expresia factorului de codare in functie de frecventa normata si de probabilitatea unei marci de cod. Aceste dependente sunt ilustrate prin diagrame reprezentative.
Workshop-ul Cercetari avansate in domeniul caracterizarii semnalelor tranzitorii a fost organizat in cadrul programului ECO-NET sponsorizat de Ministerul de Externe din Franta. Programul vizeaza dezvoltarea cooperarii dintre cercetatorii francezi si cei din alte tari europene sau din centre internationale de cercetare. Workshop-ul din cadrul conferintei a fost initiat si organizat cu contributia profesorilor Alexandru Serbanescu si Lucian Anton de la ATM.
Temele abordate au reprezentat preocupari de ultima ora in domeniu si au fost audiate si comentate cu un interes deosebit de catre participanti.
Comunicarea prof. Moenes Amin de la Universitatea Villanova din SUA, Reprezentari ale semnalelor in timp-frecventa si aplicatiile in senzorii urbani, a prezentat problemele detectiei prin semnale ce se propaga prin medii dense (pereti, ziduri, cladiri) a subiectilor in miscare. Folosind aparatura specializata, s-au demonstrat posibilitatile acestor tehnologii de varf de mare importanta pentru asigurarea securitatii, pentru a detecta unele persoane intruse s.a. Lucrarea a fost urmarita si comentata cu mare interes, iar competenta si farmecul prezentarii au adus un plus de atractie asupra subiectului comunicarii.
Reprezentarile timp-frecventa si aplicatiile lor au fost abordate si in alte comunicari venite din Franta sau Muntenegru, ca de exemplu aplicatiile in domeniul multimedia.
Unele lucrari au fost realizate prin colaborarea dintre cercetatori romani, francezi si din Muntenegru, printre care:
– Analiza semnalelor naturale: o problema tipica de semnal orb;
– Urmarirea tintelor prin sisteme Doppler.
Alte teme de perspectiva in cercetare s-au referit la aplicatiile seriilor de timp, nelineare (autori de la ATM) sau la stationaritatea relativa si abordarii conexe (autori din Franta).
Workshop-ul a demonstrat eficacitatea colaborarii dintre cercetatori din diferite tari si a constituit o sursa importanta de informatii.
Workshop-ul Tehnologii radio cognitive si sisteme de comunicatii reconfigurabile a fost organizat la initiativa cadrelor didactice din Catedra de telecomunicatii a UPB prin prof. Ion Marghescu. Tehnologiile radio cognitive reprezinta un nou concept introdus in ultimul deceniu in urma dezvoltarii explozive a comunicatiilor personale digitale. Prin radio cognitiv se intelege un sistem radio care isi modifica parametrii prin interactiune cu mediul in care functioneaza. Utilizand evaluari inteligente asupra resurselor radio si a comunicatiilor intre calculatoare, se determina necesitatile de comunicatie ale utilizatorilor si se ofera resursele radio si serviciile cele mai apropiate de cerinte.
Cercetarile scolii romanesti de radio in domeniul CR au fost dezvoltate utilizand suportul financiar al unui proiect de cercetare sprijinit de guvernul Romaniei. Problemele abordate, reflectate in comunicarile din cadrul workshop-ului, au fost legate de arhitectura si modalitatile de implementare prin software cu dispozitive radio SDR a transmitatoarelor si receptoarelor. Alte cercetari s-au concentrat asupra implementarii procedurilor CR in retele WLAN IEEE 802.16 avand coexistenta cu alte retele.
In acelasi timp, in cadrul programului NATO Stiinta pentru pace a fost instituita o cooperare internationala in vederea cercetarii retelelor de comunicatii si a nodurilor reconfigurabile. Echipa de lucru a fost constituita din cercetatori din diferite tari, inclusiv Romania.
Programele de cercetare fiind complementare, cele doua echipe colaboreaza eficient si primele rezultate obtinute au fost comunicate in sesiune prin autori din Romania, Germania, Danemarca, Grecia, Macedonia si Franta.
Dintre lucrarile prezentate se remarca Tehnologia radio cognitiva si viitorul retelelor de comunicatii, autor prof. dr. ing. Ion Marghescu. Lucrarea a definit domeniul, problemele de cercetare ce decurg din dezvoltarea CR, principalele rezultate cunoscute, aplicatiile si perspectivele de dezvoltare in viitor.
La workshop a participat prof. Ramjee Prasad, de la Universitatea Aalborg, Danemarca, specialist cu o autoritate stiintifica recunoscuta la nivel international, care a sustinut prelegerea Comunicatiile fara fir in viitorul imprevizibil: o intelepciune. Tabloul viitorului comunicatiilor fara fir a suscitat un interes major. Participantii au apreciat continutul, nivelul si eleganta prezentarii.
CONCLUZII GENERALE
Conferinta internationala Communications 2008, aflata la cea de a 7-a manifestare a sa, a constituit un succes deosebit, confirmat atat de declaratiile participantilor din tara si strainatate, cat si de numeroasele scrisori de felicitare si multumire transmise ulterior comitetului de organizare.
Fata de editiile precedente, conferinta din 2008 a marcat un progres notabil in directia internationalizarii acestei manifestari stiintifice atat prin numarul de participanti din 11 tari europene si din afara Europei, cat si prin numarul de comunicari prezentate in comun de autori romani si straini.
Toate lucrarile comunicate au fost publicate intr-un volum al Conferintei, iar lucrarile din cadrul workshop-urilor au fost publicate in brosuri separate. Textele lucrarilor au fost puse la dispozitia autorilor si un numar de volume au fost donate bibliotecilor institutiilor organizatoare.
Conferinta a fost posibila si datorita suportului financiar a numeroase societati comerciale din tara, dintre care mai importante au fost: ORANGE Romania, ALCATEL Lucent Romania, Office of Naval Research, Global, TOPEX S.A., MARCTEL S.A., Centrul pentru servicii de radiocomunicatii, Interactive Systems&Business Consulting, ROMTELECOM, Huawei Technologies.
In cadrul conferintei a avut loc o expozitie cu realizari tehnologice ale principalilor sponsori. Expozitia a prezentat interes pentru vizitatori si a constituit un prilej de cunoastere a produselor romanesti de catre participantii din tara, dar mai ales de catre cei din strainatate.
Manifestarea stiintifica a avut, pe langa rezultatele mentionate, si efecte importante asupra relatiilor interumane. S-au consolidat echipele de cercetare cu colaborare internationala. Colaborarea dintre UPB si ATM si-a demonstrat eficienta in continuare, rezultand o echipa bine sudata, care conlucreaza in favoarea modernizarii continue a comunicatiilor si informaticii. Mai multi profesori de prestigiu de la universitati din Europa au devenit participanti traditionali la lucrarile Conferintei.
Organizatorii manifestarii stiintifice adreseaza de pe acum cititorilor interesati invitatia la urmatoarea editie a conferintei, COMMUNICATIONS 2010.
Prof dr. ing. Adelaida Mateescu