Piata de solutii IT, nivel anual de 600 milioane de euro
Data: 1 - 15 august 2013
Bilanturile care s-au incheiat pentru anul precedent indica un fapt deosebit de concludent pentru tendintele cele mai semnificative din economie, care reprezinta, deopotriva, si efectul activitatii comunitatii ingineresti de profil si posibilitatile de afirmare a ei intr-un domeniu de varf. In anul precedent, cei mai mari 25 de integratori specializati in solutii IT&C din tara noastra au inregistrat afaceri cumulate de circa 600 de milioane de euro, ceea ce indica o crestere de 4%, superioara majorarii PIB. Este deosebit de interesant ca, din cele 25 de companii amintite din domeniu, 12 sunt detinute de antreprenori romani, capitalul autohton confirmand, astfel, potentialul sau competitiv, in conditiile in care pe piata interna actioneaza si multe mari companii multinationale. Cifra de afaceri cumulata a celor 12 companii romanesti a fost de 177 milioane de euro, potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor Publice. Sigur, aceasta cifra arata ca „tonul“ il dau, in continuare, multinationalele, dar nici firmele cu capital autohton nu sunt lipsite de un important potential de crestere.
Datele preliminare pentru prima jumatate a anului in curs arata ca tendintele din 2012 se mentin si se accentueaza pe fondul unei cresteri economice de ansamblu care depaseste previziunile nu numai interne, ci si ale organizatiilor financiare internationale.
Din punctul de vedere al clientilor, piata IT&C este impartita in mod aproximativ egal intre sectorul public si cel privat. Este de dorit, evident, ca sectorul privat sa asimileze mai rapid si intr-un volum mai mare echipamentele din sfera informaticii, iar acest deziderat este posibil de implinit in conditiile in care majorarea PIB pe 2013 va inregistra cel putin ritmul din primul semestru. In plus, perspective importante sunt deschise de procesul investitional din domeniul la care ne referim, in conditiile in care au fost imbunatatiti si indicatorii financiari. Totodata, anticipari pozitive sunt avansate de cresterea inregistrata in zonele de productie din economie care utilizeaza pe scara larga solutiile IT. Acestea sunt in special cele din sectoarele extractive, de constructii de masini, cu precadere din domeniul auto, cat si in constructiile propriu-zise. La fel, pentru sprijinirea directa a mediului de afaceri sunt importante investitiile care urmaresc cresterea gradului de informatizare din sectorul public, mai ales cele care au contacte directe cu companiile, Oficiul National al Registrului Comertului si Agentia Nationala de Administrare Fiscala.