90 de ani de la nasterea acad. Ioan M. Anton
Data: 1 - 15 august 2014
La Timisoara a fost marcata implinirea a noua decenii de la nasterea unui remarcabil om de stiinta, inginer roman, care si-a legat numele de realizari de exceptie atat in formarea unor specialisti de inalta calificare, cat si de progresele stiintifico-tehnice la nivel national si international: acad. prof. dr. doc. ing. Ioan M. Anton. Viata si activitatea acestui fiu al meleagurilor romanesti din vestul tarii, in special din Timisoara, a constituit si constituie un model pentru generatiile prezente si viitoare de ingineri, de cercetatori in domeniul stiintelor tehnice.
Cel care s-a nascut la 18 iulie 1924, in Vintere, judetul Bihor, care a urmat studiile liceale la Beius si cele superioare la Politehnica timisoreana, s-a remarcat inca in primii ani ai activitatii sale drept un promotor consecvent si entuziast al creatiei stiintifico-tehnice nationale. La 1 ianuarie 1949 si-a inceput cariera la Politehnica timisoreana, ca asistent suplinitor, fiind promovat sef de lucrari in aprilie acelasi an, iar din octombrie 1951 - conferentiar. Si-a luat doctoratul in stiinte tehnice in anul 1961, iar peste un deceniu a obtinut titlul de doctor docent. In perioada 1962 - 1990, a fost profesor la Institutul Politehnic din Timisoara, parcurgand treptele unei cariere de exceptie, de la sef de catedra pana la functia de rector al Institutului Politehnic din Timisoara, functie pe care a ocupat-o in perioada 1971 - 1981. Simultan, a desfasurat o activitate laborioasa in domeniul cercetarii stiintifice in structurile din Timisoara ale Academiei Romane. In perioada postdecembrista a fost director al Centrului de Cercetari Tehnice Fundamentale si Avansate al Academiei Romane, Filiala Timisoara. Principalele sale contributii s-au materializat in elaborarea de metode noi de proiectare, de dimensionare si de optimizare a dezvoltarii si functionarii masinilor hidraulice - pompe, turbine, masini reversibile si transmisii hidrodinamice. Pentru lucrarea sa „Studiul teoretic si experimental al fenomenului de cavitatie la pompele centrifugale“ a fost distins cu Premiul Traian Vuia al Academiei Romane. A fost membru de onoare al AGIR.
Inginerul Ioan M. Anton a avut si o cariera academica remarcabila. La 21 martie 1963 a fost ales membru corespondent si la 1 martie 1974 membru al Academiei Romane. A fost, intre anii 1974 - 1990, vicepresedinte al Academiei Romane si a indeplinit functia de presedinte cu delegatie la cel mai inalt for stiintific si cultural al tarii in perioada 25 decembrie 1981 - 13 noiembrie 1984. Meritele sale stiintifice au fost recunoscute si prin calitatile de membru al Academiei Europene de Stiinte si Arte de la Salzburg si de membru activ al Academiei de Stiinte din New York.
Pana la sfarsitul vietii sale (12 aprilie 2011) a fost mereu prezent in viata stiintifica a Timisoarei si a intregii tari. Pentru membrii Sucursalei Timis, pentru toti membrii AGIR, figura luminoasa a dascalului, savantului si militantului civic acad. Ioan M. Anton a reprezentat si reprezinta un model de slujire devotata a stiintei si tehnicii romanesti, a interesului national, drept care i s-a adus si i se aduce un sincer si cald omagiu.