Semnal editorial
Data: 1 - 15 august 2014
In seria INGINERIE TERMICA, Editura AGIR a publicat recent doua lucrari scrise de un tanar inginer, adresate cu precadere specialistilor din domeniul echipamentelor termoenergetice si al pompelor de caldura. Cartile se adreseaza si cadrelor didactice si studentilor din invatamantul universitar tehnic.
Andrei-Marius Staicovici
SOLUTII ENERGETICE EFICIENTE DE RACIRE SI INCALZIRE
ISBN 978-973-720-515-5, 106 pag., 10 lei/ex.
Procesele energetice de racire si incalzire artificiala, cu aplicatii in toate domeniile - tehnic, social, de cercetare etc. - sunt, pe de o parte, indispensabile vietii. Pe de alta parte, explozia demografica, dar si disponibilitatea limitata a resurselor energetice primare, precum si incalzirea globala rapida, impun solutii energetice mult mai eficiente si imediate de racire si incalzire. Cercetari recente in aceasta directie au scos la iveala solutii mult mai eficiente decat cele propuse pana acum, capabile sa aduca economii majore de energie primara, clasica sau neconventionala si aplicabile imediat. In aceasta carte se prezinta, pe scurt, o parte dintre aceste solutii, considerate a fi cele mai importante. Este vorba, in primul rand, de tehnologia cu coabsorbant. Elaborata recent, tehnologia cu coabsorbant se bazeaza pe tehnologia absorbtiei sau a compresiei termochimice, cum mai este uneori numita in literatura de specialitate, dar este mai generala decat aceasta si poate oferi solutii eficiente practic pentru orice aplicatie de racire si/sau incalzire din domeniile industrial, casnic, districtual, agricol etc. Folosirea acestei tehnologii este indicata in special in aplicatiile care dispun de surse calde de potential scazut si foarte scazut, ce provin din natura sau din procese tehnologice si pe care le recupereaza termic. Se prezinta in acest sens ciclurile netrunchiate, trunchiate si cele hibride de producere a frigului si caldurii si rezultate ale modelarii lor termice. O a doua tehnologie se refera la producerea de frig si caldura folosind compresia mecanica de vapori. Aceasta tehnologie este cea mai raspandita si importanta in lume, in momentul de fata clasandu-se pe primul loc in privinta numarului de aplicatii si a capacitatii de racire si incalzire. Fata de ciclurile clasice, tehnologia propune, ca noutate de mare eficienta energetica, recuperarea caldurii de supraincalzire a gazelor comprimate. Recuperarea termica se face in doua moduri distincte, fie pentru a reduce consumul de lucru mecanic de comprimare, fie pentru a mari efectul util al ciclului. Pentru prima data, in cadrul acestei noi tehnologii se realizeaza fuziunea intrinseca a tehnologiei absorbtiei cu a celei cu comprimare mecanica de vapori, care, dupa cum se stie, sunt concurente pe piata de aplicatii de frig si caldura. Ciclurile cu comprimare mecanica de vapori cu recuperare sunt descrise, iar o parte din ele sunt modelate termic. Se prezinta rezultatele modelarii pentru cele doua moduri de recuperare mentionate, din care rezulta avantajele energetice ale noii metode.
Andrei-Marius Staicovici
ANALIZA TERMO-ENERGETICA A UNOR CICLURI AVANSATE CU COABSORBANT DE CONDITIONARE A AERULUI
ISBN 978-973-720-536-0, 54 pag., 10 lei/ex.
Marirea eficientei ciclurilor aplicate in conditionarea aerului este de o importanta deosebita, in general. In particular, din cauza fenomenului de incalzire globala la care asistam, precum si din cauza rezervelor limitate de energie primara clasice ale Pamantului, reducerea consumului de energie primara in conditionarea aerului devine o problema stringenta pentru prezent, dar mai ales pentru viitor. Potentialul deosebit al tehnologiei cu coabsorbant pe care aceasta il are in rezolvarea eficienta a majoritatii problemelor de pompare a caldurii ne indreptateste sa ne punem sperante in utilizarea ei eficienta si in conditionarea aerului. In aceasta lucrare, se analizeaza din punctul de vedere al transferului de masa si caldura si cel termodinamic, posibilitatea cuplarii unor cicluri de racire cu coabsorbant cu multiefect cu un sistem clasic de conditionare a aerului. Cartea prezinta, totodata, rezultatele de exceptie ale modelarii acestor cicluri si se trag concluzii. In prima parte, lucrarea prezinta metoda Divided Device (DD) ca instrument extrem de util in analiza transferului de masa si caldura al proceselor de absorbtie, ce este folosit si in cercetarea intreprinsa aici.
*
Cartile pot fi procurate de la Libraria AGIR din Bucuresti, sect. 1, Bd. Dacia nr. 26, tel. 021 319 49 45, e-mail libraria@agir.ro.