Un nou an-record pentru programul Erasmus
Data: 1 - 15 august 2014
Numarul studentilor romani care au beneficiat de burse in cadrul programului Erasmus, pentru a studia sau a se forma in strainatate, a crescut cu 9% in anul scolar 2012 - 2013, fata de anul precedent, ajungand la 5011 persoane. Cei mai multi dintre studentii romani care au beneficiat de o bursa Erasmus au ales Franta (1020 studenti), Italia (604), Germania (564) si Spania (563). Studentii romani se incadreaza astfel in tendinta generala la nivel european in ceea ce priveste alegerea tarii de destinatie, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene (CE).
Astfel, cele mai recente statistici referitoare la programul Erasmus publicate in luna iulie a.c. de CE arata ca aproape 270 000 de studenti - un nou record - au beneficiat de burse UE pentru a studia sau pentru a se forma in strainatate in perioada 2012 - 2013. Desi studiul la alta universitate continua sa fie cea mai populara alegere, unul din cinci studenti (55 000) a optat pentru stagii Erasmus in cadrul unor societati. Cele mai populare trei destinatii alese de studentii Erasmus in 2012 - 2013 au fost Spania, Germania si Franta. ?arile care au trimis cel mai mare numar de studenti, ca pondere din populatia lor cu studii superioare, au fost Luxemburg, Liechtenstein, Finlanda, Letonia si Spania. „Timp de 27 de ani, programul Erasmus a permis studentilor sa petreaca o perioada de timp in strainatate pentru a-si largi orizonturile si pentru a-si imbunatati competentele. Cele mai recente cifre arata ca Erasmus este mai popular decat oricand. Pe langa faptul ca inlesnesc crearea unui sentiment de apartenenta la familia europeana, competentele pe care Erasmus le promoveaza ajuta de asemenea studentii sa isi sporeasca sansele de insertie profesionala si perspectivele de cariera. Noul program Erasmus+ va permite si mai multor tineri sa studieze, sa se formeze, sa lucreze sau sa faca voluntariat in strainatate in urmatorii sapte ani“, a declarat Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret.
Statisticile arata ca valoarea medie a unei burse Erasmus, destinata sa acopere o parte din costurile necesare pentru a calatori si a trai in strainatate, a fost de 272 euro pe luna, cu 9% mai mare decat in anul precedent (250 euro). Bursa este suplimentata in unele tari din fonduri nationale, regionale sau institutionale.
Erasmus nu este doar un program pentru schimburi de studenti: in perioada 2012 - 2013, peste 52 600 de persoane din randul personalului academic si administrativ au primit fonduri de la Erasmus pentru a preda sau a se forma in strainatate. De experienta castigata de aceste persoane beneficiaza nu numai ele insele, ci, atunci cand se intorc, si institutia care le-a trimis, prin calitatea predarii si a invatamantului. Aproximativ 500 de angajati din intreprinderi - o crestere de peste 20% fata de anul anterior - au beneficiat, de asemenea, de sprijin in cadrul programului Erasmus pentru a preda in institutii de invatamant superior din strainatate, ceea ce evidentiaza interesul sporit pentru alinierea educatiei si a formarii profesionale la nevoile pietei fortei de munca.
In urmatorii sapte ani (2014 - 2020), noul program Erasmus+ va oferi burse unui numar de 4 milioane de persoane, inclusiv 2 milioane de studenti din invatamantul superior si 300 000 de angajati. De asemenea, programul va finanta 135 000 de schimburi de studenti si de personal intre Europa si tarile partenere din intreaga lume. Programul extins, care include programul Erasmus si programe de mobilitate similare pentru alte grupuri, inclusiv pentru ucenici si pentru voluntari, pune un accent mai mare pe sprijinul lingvistic, pe norme mai flexibile pentru acordarea burselor, precum si pe sprijinul specific suplimentar pentru persoanele cu nevoi speciale, provenind din medii defavorizate sau din regiuni indepartate.
Context
In strategia sa privind modernizarea sistemului de invatamant superior, CE a subliniat necesitatea de a oferi studentilor mai multe posibilitati de a dobandi competente prin studiu sau prin formare in strainatate. Obiectivul UE pentru mobilitatea studentilor este de cel putin 20% pana la sfarsitul acestui deceniu. In prezent, aproximativ 10% dintre studentii UE studiaza sau se formeaza in strainatate cu sprijinul Erasmus sau prin alte mijloace publice si private. Aproximativ 5% dintre acestia beneficiaza de o bursa Erasmus.
Programul Erasmus facea parte anterior din Programul de invatare pe tot parcursul vietii (2007 - 2013). La program au participat 33 de tari: statele membre ale UE, Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elvetia si Turcia. Erasmus+, noul program pentru educatie, formare, tineret si sport, a fost lansat in ianuarie 2014. Acesta are un buget total de aproximativ 15 miliarde euro pentru perioada 2014 - 2020, cu 40% mai mult fata de perioada precedenta.