Blitz
Data: 1 - 15 august 2015
? Prima centrala integrata cu resurse geotermale si biomasa din lume. Enel Green Power a inaugurat, in premiera mondiala, prima centrala pe biomasa folosita pentru incalzirea aburului la centrala geotermala Cornia 2, din Toscana (Italia). Prin acest proiect creste atat eficienta energetica, cat si productia de energie a ciclului geotermal. Centrala geotermala existenta a fost unita cu o centrala electrica de mici dimensiuni alimentata de biomasa, ce provine din paduri de pe o raza de 70 km de la instalatie: folosind biomasa, aburul care intra in centrala electrica se incalzeste de la o temperatura initiala intre 150 oC - 160 oC la 370 oC - 380 oC, crescand productia de energie electrica neta a centralei, datorita entalpiei crescute a aburului si eficientei imbunatatite a ciclului. Noua centrala este inovatoare din punct de vedere tehnologic, deoarece are un impact aproape zero asupra mediului, imbunatateste o instalatie industriala existenta si mentine regenerarea totala atat a resursei, cat si a ciclului, combinand doua resurse regenerabile intr-un sistem cu potential de dezvoltare internationala viitoare.
? Inovatie in industria extractiva a petrolului. Uzina Vulcan din Bucuresti a dezvoltat si testat cu succes cea mai mare si performanta unitate de pompare pentru extractia titeiului fabricata in Romania si a incheiat deja un contract pentru livrarea de astfel de utilaje in Orientul Mijlociu. „Elefantul arab“ este denumirea comerciala sub care va fi vandut in zona Golfului Persic noul utilaj petrolier romanesc. Noul utilaj poate asigura o productie de peste 1000 barili de titei pe zi cu un consum de energie de 60 kWh, insemnand un spor de productivitate de 30% si o crestere de eficienta energetica tot de 30% fata de varful de gama precedent. Potrivit managerilor companiei, durabilitatea extrema caracterizeaza noua unitate de pompare, aceasta fiind apta sa functioneze pana la 40 ani pe aproape orice amplasament terestru de extractie a petrolului, in diverse configuratii, cu costuri de operare la nivelul minim din industrie.
? Premiera: holograma ce poate fi atinsa. O echipa de cercetatori japonezi a folosit lasere, lentile si oglinzi pentru a crea holograme suspendate ce pot fi atinse. Tehnologia implica posibilitatea trecerii hologramelor de la suprafete bidimensionale la lumea tridimensionala. Aceste holograme au fost create cu ajutorul unui laser care emite flash-uri de lumina de lungimea unei femtosecunde (a mia bilioana parte dintr-o secunda). Laserul este orientat pe o regiune de molecule de aer, oferindu-le suficienta energie pentru ionizarea care emite lumina. Aceasta concentratie mixta de particule incarcate pozitiv si negativ se numeste plasma. Cand pielea umana intra in contact cu plasma, simte holograma datorita vibratiilor moleculelor de aer energizate. Holograma poate fi programata sa se modifice cand este atinsa. Atingerile sunt inregistrate cu ajutorul unei camere pozitionate sub holograma. Informatia ajunge la un computer care schimba imaginea hologramei.