Eficienta resurselor - tranzitie spre economia circulara
Data: 1 - 15 august 2015
Parlamentul European (PE) a votat Raportul „Eficienta resurselor: tranzitie spre economia circulara“, potrivit caruia, in esenta, Uniunea Europeana (UE) trebuie sa utilizeze mai eficient resursele sale naturale. Documentul releva ca „sporirea productivitatii resurselor cu 30 % pana in 2030 ar putea duce la majorarea PIB-ului cu aproape 1% si la crearea a doua milioane de locuri de munca durabile suplimentare“. Pentru a obtine aceasta crestere, UE are nevoie de obiective obligatorii de reducere a deseurilor, de o revizuire a legislatiei privind ecodesignul si de masuri de deconectare a cresterii economice de utilizarea resurselor, solicitandu-se, in context, Comisiei Europene (CE) sa faca propuneri legislative in acest sens pana la sfarsitul anului 2015. „Este o modificare de paradigma, o schimbare sistemica ceea ce traim astazi, precum si o posibilitate uriasa, ascunsa de afaceri. Poate fi realizata doar daca ajutam sa se creeze un nou ecosistem de afaceri. Mai intai, avem nevoie de un set de indicatori si obiective. Avem nevoie de o revizuire a legislatiei existente, pentru ca aceasta nu cuprinde valoarea serviciilor de ecosistem. Avem nevoie de o largire a acoperirii directivei ecodesignului, o reinnoire a directivei deseurilor si o atentie sporita pentru anumite domenii cum ar fi cladirile sustenabile“, a spus raportorul Sirpa Pietikainen, citat de green-report.ro.
Zero deseuri
Noile obiective obligatorii privind reducerea deseurilor ar putea duce la crearea a 180 000 de locuri de munca, la sporirea competitivitatii UE si la reducerea cererii de resurse rare si costisitoare, releva Raportul. In context, parlamentarii europeni solicita CE sa formuleze, pana la finalul acestui an, propuneri referitoare la revizuirea legislatiei privind deseurile, aplicand cu rigurozitate ierarhia deseurilor, si sa includa, intre altele, cresterea obiectivelor privind reciclarea/pregatirea in vederea reutilizarii la minimum 70% din deseurile municipale solide si la 80% reciclare a deseurilor de ambalaje pana in 2030, pe baza unei metode de raportare riguroase care sa previna raportarea deseurilor eliminate (depozitate sau incinerate) ca deseuri reciclate, folosind aceeasi metoda armonizata pentru toate statele membre bazata pe statistici verificate la nivel extern; obligatia reciclatorilor de a raporta cantitatile de deseuri care intra in instalatia de sortare, precum si cantitatea de deseuri reciclate care iese din instalatiile de reciclare; limitarea stricta a arderii la deseurile nereciclabile si nebiodegradabile, indiferent de recuperarea energiei, pana in 2020.
Eliminarea legaturii dintre cresterea economica si utilizarea resurselor naturale
Pentru a combate problema resurselor limitate, extractia si utilizarea resurselor trebuie reduse, iar legatura dintre cresterea economica si utilizarea resurselor naturale trebuie eliminata, spun europarlamentarii. Pentru a face resursele mai durabile pana in 2050, se impune ca politica UE sa prevada reducerea consumului de resurse la niveluri durabile, o mai mare utilizare a resurselor regenerabile si eliminarea graduala a substantelor toxice.
Raportul mai releva ca, din 2018, ar trebui sa fie obligatorii indicatori privind eficienta resurselor, masurarea consumului de resurse, inclusiv importurile si exporturile, precum si utilizarea acestora. Deputatii cer un target obligatoriu la nivelul UE de crestere a eficientei resurselor de 30% pana in 2030 (raportat la nivelul din 2014), precum si obiective individuale pentru fiecare stat membru.
Conform statisticilor, Europa este mai dependenta de resursele importate decat orice alta regiune a lumii, iar multe resurse se vor epuiza in termen relativ scurt. Imbunatatirea utilizarii resurselor ar putea duce la economii nete substantiale pentru companiile, autoritatile publice si consumatorii din UE, estimate la 600 miliarde de euro sau 8% din cifra de afaceri anuala, reducand emisiile totale anuale de gaze cu efect de sera cu 2% - 4%.