Doi membri ai AGIR - noi Cetateni de Onoare ai Municipiului Timisoara
Data: 1-15 august 2016
De Ziua Timișoarei - stabilită prin Hotărârea Consiliului Local nr. 217/1999 şi marcată de atunci anual, la 3 august (momentul intrării trupelor româneşti în Timişoara şi al instaurării administraţiei româneşti în Banat) - au fost decernate, în plenul festiv al Consiliului Local, noi titluri de Cetățean de Onoare al Municipiului pentru cinci personalităţi ale oraşului, între care doi membri activi ai AGIR - ing. dipl. Viorica Bălan şi prof. onorific dr. ing. Decebal Anastasescu. Distincţiile au fost decernate de primarul Timişoarei, prof. univ. dr. ing. Nicolae Robu, care a dat citire câte unui Laudatio pentru fiecare dintre noii Cetățeni de Onoare ai orașului.
Viorica Bălan, inginer chimist, s-a născut la 22 decembrie 1930 şi s-a remarcat în practica industrială la Combinatul Petrochimic Solventul din Timişoara, unde a lucrat peste trei decenii, începând cu secţiile de producţie şi terminând cu centrul de cercetare. A avut o contribuţie majoră la înfiinţarea, în 1997, a Sucursalei Timiş a AGIR, fiind aleasă secretar general al acestei structuri teritoriale a Asociaţiei Generale a Inginerilor din România. De numele său este legată elaborarea unor tehnologii avansate în domeniul solvenţilor organici şi al plastifianţilor pentru fabricarea de mase plastice. Calităţile sale de lider s-au evidenţiat mai ales după 1989, când a organizat primele cercuri profesionale ale AGIR din Timişoara. A avut o contribuţie importantă la elaborarea conceptului strategic de dezvoltare a zonei Timişoara, cu un capitol special privind calitatea. De altfel, pe baza propunerii sale, se organizează anual Săptămâna Calităţii Timişorene. În prezent, îndeplineşte funcţia de preşedinte al Societăţii de Vest pentru Calitate din cadrul AGIR.
Prof. onorific dr. ing. Decebal Anastasescu s-a născut la 27 iunie 1926 şi a absolvit Liceul C. D. Loga din Timişoara în 1945, şi, apoi, în 1950, ca şef de promoţie, Facultatea de Construcţii a Institutului Politehnic Timişoara. După absolvire a început o carieră didactică la Facultatea de Construcţii dar, în 1959, din motive politice, a fost îndepărtat din învăţământul tehnic superior şi şi-a început activitatea în domeniul proiectării, devenind unul dintre cei mai prestigioşi ingineri constructori din Timişoara şi, cu siguranţă, din întreaga ţară. (Pag.7_Decebal Anastasescu.jpg) În urma cutremurului din 1977 a formulat propuneri de modificare a condiţiilor seismice pentru proiectare în zona Timişoara, iar după cutremurele bănăţene din 1991 a elaborat proiecte de consolidare şi iniţiative pentru reducerea riscului seismic care afectează construcţiile. Din 1992 are o activitate de consultant, verificator şi expert. A condus şi a coordonat, de-a lungul timpului, cele mai importante şi semnificative proiecte de clădiri, poduri şi expertize tehnice de mare valoare.
Sucursala Timiş a AGIR felicită călduros pe cei doi noi Cetăţeni de Onoare ai Timişoarei şi le urează multă sănătate şi depline satisfacţii în activitatea viitoare.