Memorandum pentru dezvoltarea unui Coridor Vertical in sectorul gazelor naturale, pe directia Nord-Sud
Data: 1-15 august 2017
Transportatorii de gaze naturale Transgaz (România - companie din portofoliul Ministerului Economiei), DESFA (Grecia), Bulgartransgaz (Bulgaria), FGSZ (Ungaria) şi compania ICGB, responsabilă cu interconectarea Grecia - Bulgaria, au semnat Memorandumul de Înţelegere privind Coridorul Vertical de transport, pe direcţia Nord-Sud. Documentul defineşte intenţia semnatarilor de a coopera pentru transportul gazelor naturale din Grecia, via Bulgaria - România - Ungaria, înspre piaţa UE, cu asigurarea posibilităţilor tehnice de reversibilitate, pentru diversificarea rutelor şi surselor de aprovizionare ale statelor Uniunii.
„Realizarea noului coridor transfrontalier va spori securitatea energetică a României, prin facilitarea accesului la surse și trasee diversificate de aprovizionare și interconectarea cu piața energetică regională și europeană a gazelor naturale. Proiectul deschide oportunități de implicare a furnizorilor de echipamente și servicii energetice din România și din restul Europei. Un alt efect economic pozitiv este generarea de locuri de muncă, la lucrările de execuție și exploatare de pe teritoriul României. În perspectivă, noua infrastructură poate fi conectată la posibilele noi surse de gaze naturale din Marea Neagră", precizează Ministerul Energiei, într-un comunicat.
Memorandumul de Înțelegere este rezultatul demersurilor intense, din ultimii ani, pentru poziționarea cât mai avantajoasă a proiectelor energetice propuse ori susținute de companii românești pentru finanțare europeană. Documentul completează contribuțiile românești în Grupul la Nivel Înalt pentru Conectivitatea Rețelelor de Gaze în Europa Centrală și de Sud-Est (CESEC). Ministerul Economiei precizează că va acorda în continuare tot sprijinul companiei aflate sub autoritatea sa, în contextul în care, în intervalul 27 - 28 septembrie 2017, România va fi gazda reuniunii CESEC, grup care a reușit dezvoltarea rapidă a infrastructurii în regiunea noastră și aplicarea normelor pieței UE.
Conceptul Coridorului Vertical de transport gaze naturale, pe axa Nord-Sud, s-a conturat la Bruxelles în decembrie 2014, în contextul preocupării UE pentru livrări sigure de energie la prețuri competitive, asigurarea interconectării mai bune între rețelele de transport și diversificarea rutelor și surselor de aprovizionare ale Uniunii, prin Coridorul Sudic. Obiectivele Uniunii Energetice prevăd ca toate țările din Europa Centrală și de Sud-Est să aibă acces la cel puțin trei surse diferite de aprovizionare cu energie, în viitor.
În acest context, Transgaz a semnat cu Comisia Europeană (la 9 septembrie 2016) Acordul de Finanțare a coridorului de transport Bulgaria - România - Ungaria - Austria (BRUA), finanțat în faza I cu 179,32 milioane euro, fonduri nerambursabile. Ca proiect strategic, BRUA plasează România în centrul ecuației energetice regionale, prin valorificarea resurselor proprii și prin rolul activ în redistribuirea, spre piața europeană, a resurselor energetice transportate dinspre zonele Mării Caspice, Orientului Mijlociu și Mediteranei de Est.