In memoriam Prof. univ. dr. fiz. Ioan Stefanescu (1948 - 2019)
Data: 1 - 15 august 2019
Cercetarea românească a suferit o mare pierdere prin trecerea în nefiinţă a prof. univ. dr. fiz. Ioan Ştefănescu, membru corespondent al Academiei de Științe Tehnice din România, Secția Știința și ingineria materialelor. A absolvit, în anul 1971, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Fizică, și a debutat în activitatea profesională pe post de fizician, la nou înființata Uzina „G", unitate de cercetare care a avut menirea susținerii programului național nuclear, în speță a rezolvării problemei apei grele în România. Prin implicarea domniei sale, în anul 1991, Uzina „G" a fost reorganizată ca Institut de Criogenie și Separări Izotopice, iar în anul 1996, institutul a fost acreditat ca unitate componentă a sistemului național de cercetare-dezvoltare. Ca o recunoaștere a capabilității și realizărilor sale, în 1993 a fost numit director tehnic, iar din februarie 1994 până în decembrie 2016 a fost director general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice - ICSI Rm. Vâlcea. Pasiunea pentru cercetare și pentru institutul de care și-a legat destinul l-au determinat pe prof. univ. Ioan Ştefănescu să rămână în echipa institutului până în ultimele clipe ale vieții pentru a munci împreună pentru implementarea de noi proiecte, fiind coordonator al activității de control intern managerial.
Personalitate a mediului academic românesc, de-a lungul carierei a îmbinat cu real succes cariera ştiinţifică cu cea didactică, conducând la realizări știinţifice de marcă, ce au situat oraşul Râmnicu Vâlcea pe harta europeană a centrelor de cercetare de vârf. Din dorința de a forma cercetători, a fost atestat ca profesor universitar la Universitatea din Pitești, în anul 2001, și, ulterior, și-a continuat activitatea didactică și la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Profesorul Ioan Ștefănescu a fost membru în diverse societăți și consilii naționale și internaționale (Societatea de Fizică din România, Asociația Română de Energie Nucleară, Societatea Europeană de Fizică, Academia Internațională de Științe Energoinformaționale din Rusia).
(Imaginea din articol)
Recunoașterea științifică s-a concretizat prin: Premiul Ionel Purica (2000), Ordinul Național pentru Merit în Grad de Cavaler (2000), Premiul Academiei Române Constantin Miculescu (2003), Reaserch Board of Advisors 2000, includerea în „Who is who" România (2002), precum şi în acordarea a 11 premii speciale, 78 medalii de aur, 18 medalii de argint și 12 medalii de bronz la Saloane Internaționale de Inventică. În calitate de autor sau coautor, a realizat peste 200 de articole știinţifice, peste 50 de proiecte de cercetare-dezvoltare, 39 de brevete și cereri de brevet de invenție, 23 de cărți, capitole și monografii.
În iunie 2019, domnului prof. univ. dr. Ioan Ştefănescu i s-a decernat Premiul Emilian Bratu, pe anul 2018, de către Academia de Ştiinţe Tehnice din România, pentru lucrarea „O istorie ilustrată a producerii apei grele în România", ceea ce constituie o recunoaştere academică a contribuţiei colectivului ICSI la dezvoltarea domeniului nuclear în ţara noastră.
De numele prof. dr. Ioan Ştefănescu se leagă o serie de realizări semnificative, precum: apa sărăcită în deuteriu, cunoscută drept „apa vie", extragerea tritiului din apa grea, realizarea pilelor de combustibil şi a unei maşini hibrid pe bază de hidrogen. Pentru a face cât mai cunoscute realizările colectivelor de cercetare pe care le-a coordonat, a contribuit la organizarea anuală a conferinței internaționale Progress in Cryogenics and Isotopes Separation.
A trăit cu convingerea că cea mai bună alegere pentru un om puternic este să dăruiască dezinteresat şi şi-a călăuzit profesia după motto-ul „O muncă asiduă, îndreptată către tot ceea ce este novator şi de folos societăţii, asigură întotdeauna succesul".
S-a stins din viaţă lasând în urma sa o moştenire importantă pentru meleagurile vâlcene. Îl vom păstra viu în amintirea noastră prin „poveştile de succes" pe care le-a zămislit şi prin oamenii pe care i-a format.
Alte articole


