Blitz
Data: 1-15 august 2020
● Noul coronavirus va putea fi detectat cu ajutorul inteligenţei artificiale. În doar câteva luni, oamenii vor putea şti dacă sunt infectați cu coronavirus cu ajutorul inteligenţei articiale. Sistemul ar putea detecta virusul prin intermediul vocii şi tusei. Platforma are lansarea în septembrie şi va fi disponibilă în opt limbi, conform Agenției EFE. Sistemul, dezvoltat de un grup de specialişti din Luxemburg, va permite oamenilor să își pună singuri diagnosticul prin intermediul vocii lor. Vor fi colectate registre de voce din partea mai multor oameni care tuşesc, pentru a se determina parametrii tusei şi ai vocii. „Afecţiunile respiratorii, cum ar fi tusea seacă, durerile în gât şi dispneea provocate de COVID-19, pot face ca vocile pacienţilor să fie diferite, creând «semnături identificabile de voce», care pot fi recunoscute prin folosirea sistemului nostru. Ideea noastră se inspiră din investigaţiile avansate pentru analiza sunetului, cum ar fi recunoaşterea automată a persoanelor afectate de o răceală, ca urmare a acusticii vocii, sau distincţia între tusea seacă şi cea productivă", au declarat cei care au dezvoltat sistemul.
● Un sfert dintre posesorii de smartphone folosesc coduri PIN formate din cifre uşor de intuit. 26% dintre posesorii de telefoane inteligente utilizează, drept cod PIN, pentru a-şi debloca dispozitivele, cifre uşor de intuit, precum anul naşterii, lucru care oferă şanse mari infractorilor cibernetici să poată pătrunde în telefon după doar câteva încercări, susţin specialiştii Eset, într-un material publicat pe blogul din România al companiei. De altfel, cercetările recente ale Institutului SANS, citate de blogul de specialitate, au dezvăluit că primele 20 de coduri PIN, cele mai comune utilizate pentru protejarea accesului la telefonul mobil sunt: 0000, 1004, 1010, 1111, 1122, 1212, 1234, 1313, 2000, 2001, 2222, 4444, 3333, 4321, 5555, 6666, 6969, 7777, 8888 şi 9999. În viziunea experţilor, cea mai bună contra-măsură în faţa atacurilor informatice este utilizarea unui cod alfanumeric lung pentru a debloca telefonul, după care activarea Touch ID sau Face ID pentru a accelera intrarea în telefon.
● Un grup de ingineri japonezi a inventat masca inteligentă, care traduce în opt limbi. Inginerii unui start-up japonez au inventat o mască inteligentă, concepută pentru a facilita comunicarea şi distanţarea socială. În combinaţie cu o aplicaţie, masca inteligentă C-Face Smart poate transcrie, dicta şi amplifica vocea celui care o poartă şi poate traduce vorbirea în opt limbi - japoneză, chineză, coreeană, vietnameză, indoneziană, engleză, spaniolă şi franceză. Cei care o poartă nu vor fi protejați de noul coronavirus, dar se pot bucura de înalta ei tehnologie. Este fabricată din plastic alb şi silicon şi are un microfon încorporat care se conectează la smartphone prin Bluetooth. Cipul Bluetooth al măştii se poate conecta la telefon de la 10 m distanţă. O astfel de mască are prețul între 40 şi 50 de dolari.