Prof. univ. dr. habilitat DHC Viorel Bostan, la 50 de ani
Data: 1-15 august 2022
La 27 august a.c., prof. univ. dr. habilitat Viorel Bostan, Rectorul Universității Tehnice a Moldovei (UTM), va împlini 50 de ani. Este un prilej pentru toți cei care-l cunosc și îl apreciază pentru a-i evoca viața și activitatea, puse sub semnul unor contribuții remarcabile la formarea noilor generații de specialiști, la progresul științifico-tehnic.
Viorel Bostan s-a născut la 27 august 1972 și a parcurs, treaptă cu treaptă, drumul afirmării sale ca om de știință și cadru didactic de anvergură națională și internațională. După absolvirea, cu medalia de aur, a Liceului „Ion Creangă" din Chișinău, în 1989, și-a continuat studiile la Universitatea de Stat a Moldovei.
Evenimentele istorice din anii 1989 - 1990 i-au deschis drumul spre cursurile Universității din București, obținând, în 1995, licența la specializarea „Matematică-Mecanică", cu media 9,48. La aceeași instituție de învățământ superior, în anul 1996, și-a luat masteratul la specializarea „Mecanică", cu media 9,85.
În același an, a revenit la Chișinău, angajându-se ca lector la Catedra de „Analiză matematică" a Universității de Stat.
Calea sa spre noi performanțe a înregistrat, în anul 1997, un nou succes, prin câștigarea unui concurs la Universitatea din Iowa (SUA), Departamentul de Matematică. La această universitate, a susținut, în anul 2004, teza de doctor în științe. De asemenea, a parcurs un stagiu de lungă durată la Ford Motor Company Detroit, unde a fost apreciat în mod deosebit în calitate de cercetător științific.
Cu o asemenea experiență bogată, a revenit la Chișinău, unde a devenit, în anul 2004, lector superior la Catedra de Matematică a Universității Tehnice.
Afirmându-se ca un cadru didactic de mare valoare, a fost numit, în anul 2008, director al Filierei Anglofone la Facultatea de Calculatoare, informatică și microelectronică. Aici, sub conducerea sa, până în 2015, au absolvit universitatea peste 300 de studenți.
Din 2011, parcurge cursurile postdoctorale la UTM, în specialitățile „Teoria mașinilor, mecatronică" și „Modelare, metode matematice, produse program", iar în decembrie 2013, a susținut, cu succes, teza de doctor habilitat la aceste două specialități.
Din 2014, este expert național al Republicii Moldova în Comitetul „Spațiu" al Programului Horizon 2020 al UE.
În 2015, a obținut titlul de profesor universitar la Catedra „Automatică și tehnologii informaționale". În același an, în luna decembrie, a fost ales Rector al UTM, iar în 2020 a fost reales în aceeași funcție, pentru următorii cinci ani.
Este, de asemenea, de remarcat, că a participat la 25 de proiecte naționale și internaționale, fiind coordonator la șase dintre ele. Este autor și co-autor la șase monografii și autor al unui manual. Rezultatele activității sale științifice au fost publicate în 350 de articole apărute în reviste de specialitate. Totodată, a luat parte la 80 de sesiuni științifice naționale și internaționale. Îmbinând armonios cercetarea fundamentală cu cea aplicativă, și-a adus o contribuție deosebită în calitate de autor și co-autor la 42 de invenții și patente, dintre care la 22 a fost unic autor.
Numeroase dovezi ale consacrării sale științifice constau și în acordarea Premiului Senatului UTM „Savantul anului 2013", a Premiului Academiei de Științe a Moldovei „Savantul anului 2014" și a Premiului Senatului UTM „Cel mai bun cadru didactic al anului 2014".
Participant la Saloanele Internaționale de Inventică, a obținut 56 de medalii de aur, 13 de argint și două de bronz. În anul 2022, Universitatea „Transilvania" din Brașov i-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa.
În bilanțul de ansamblu al activităților profesorului Viorel Bostan se înscriu contribuții de seamă la domenii esențiale ale științei și tehnicii, precum: mecanica mediului continuu; probleme de contact; dinamica computațională a fluidelor; sisteme de conversie a energiilor regenerabile; modelarea matematică a inundațiilor; controlul atitudinii microsateliților; analiza numerică; metoda elementelor și volumelor finite; modelare matematică.
Un moment deosebit a fost marcat, în anul 2015, prin preluarea funcțiilor de coordonator științific și director executiv al proiectului „Elaborarea și lansarea satelitului «TUM Nano SAT»". Acest satelit a fost creat de inginerii și studenții din cadrul UTM.
Reamintim că satelitul „TUM Nano SAT" a fost lansat în spațiul cosmic la 15 iulie 2022, ora 3.44, fiind transportat cu racheta Falcon 9 a companiei „Space X" către Stația Spațială Internațională (ISS) operată de respectiva companie, cu suportul NASA. Oamenii de știință sunt unanimi în aprecierea faptului că lansarea „TUM Nano SAT" reprezintă o realizare remarcabilă, fiind prima experiență spațială pentru Republica Moldova într-o cooperare internațională cu Oficiul Națiunilor Unite pentru Afaceri Spațiale (UNOOSA) și Agenția de Exploatare Aerospațială din Japonia (IAXA).
Mai consemnăm inițiativa remarcabilă a prof. univ. dr. habilitat DHC Viorel Bostan, membru de onoare al Academiei de Științe Tehnice din România (ASTR), privind fondarea, în anul 2018, a Filialei Chișinău a ASTR.
La împlinirea a 50 de ani, colegii, colaboratorii și specialiștii pe care i-a format îi adresează calde și sincere felicitări și urări de noi și tot mai însemnate succese în deosebit de rodnica activitate pe care o desfășoară pe tărâmul didactico-științific.
La mulți ani, Domnule Profesor!