ICMET Craiova priveste spre viitor. AGIR Dolj se implica: a propus proiectul „Mentorat si Tutorat“!
Data: 1-15 august 2024
În urmă cu 50 de ani, adică în 1974, s-a inaugurat, la Craiova, Centrul de Cercetare Științifică și Inginerie Tehnologică - CCSIT Electroputere Craiova, o instituție de cercetare care a făcut istorie prin echipamentele concepute, testate în laboratoarele unicat la vremea lor, dar și acum, apoi incluse în sistemul energetic național, iar altele exportate.
Aici, la CCSIT Electroputere, și-au pus în aplicare cunoștințele de specialitate absolvenții primelor promoții ale Institutului de Mașini și Aparate Electrice - IMAE, înființat la Craiova, în 1951. CCSIT Electroputere și-a schimbat, în timp, numele, fiind acum cunoscut ca Institutul de Cercetare pentru Mașini Electrice și Tracțiune - ICMET Craiova.
În toți acești ani, legătura dintre ICMET și Universitatea din Craiova a fost una simbiotică: specialiști de la ICMET au desfășurat activități didactice la facultățile de profil, cei mai buni absolvenți au fost repartizați sau au ocupat prin concurs posturi de cercetători la ICMET. Nu uităm nici proiectele comune, fie că vorbim despre perioada de dinainte sau de după 1990. Cercetarea doctorală este și acum o componentă consistentă a legăturilor dintre ICMET și Universitatea din Craiova.
Declinul cercetării din România nu a ocolit nici această redută a electrotehnicii din Craiova.
Împlinirea a 50 de ani de existență a fost abordată într-o manieră realistă, lipsită de festivism, dar marcată de „ieșiri la rampă" ale cercetătorilor de la ICMET.
Așa se face că la Atelierul de lucru cu tema „Rădăcinile activității de cercetare în Oltenia", organizat de AGIR Dolj, ICMET Craiova, prin Directorul General Ioan Iordache și câțiva cercetători, printre care Dumitru Sacerdoțianu și Marcel Nicola, și-au prezentat competențele, rezultatele, precum și disponibilitatea de a intra în echipe de cercetare interdisciplinară cu alte entități din Oltenia.
La puțin timp după acest eveniment, s-a desfășurat, la sediul ICMET din Craiova, o „Sesiune de informare Orizont Europa - oportunități de finanțare", la care Cristina Anania, de la Oficiul Român pentru Știință și Tehnologie de pe lângă Uniunea Europeană, invitată în mod special, a spus:
„Orizont Europa este cel mai ambițios program de cercetare și inovare lansat vreodată de Uniunea Europeană. Cu un buget de peste 95 de miliarde de euro pentru perioada 2021 - 2027, acest program își propune să sprijine știința de vârf, să stimuleze inovarea și să răspundă provocărilor majore.
În acest context, organizarea unei sesiuni de informare dedicate acestui program devine esențială pentru informarea și mobilizarea comunității științifice, a sectorului industrial și a autorităților publice. Un astfel de eveniment are scopul de a oferi detalii clare și precise despre oportunitățile de finanțare, cerințele de participare și prioritățile de cercetare și inovare stabilite de Uniunea Europeană pentru perioada 2021 - 2027."
Sesiunea a reunit, „ca în vremuri bune", cercetători de la ICMET, de azi și de ieri, cadre didactice de la toate facultățile craiovene.
Mesajul transmis de Costin Rădulescu, unul dintre primii directori, participarea și cuvântul domnului Andrei Marinescu, multă vreme director științific, membru titular al Academiei de Științe Tehnice din România, au adus emoția specifică sărbătoririi semicentenarului.
Investițiile în modernizarea infrastructurii de cercetare, pentru activitățile de încercare și testare a echipamentelor electrice reprezintă doar una dintre problemele grele cu care „luptă" ICMET-ul la an aniversar, adică la o jumătate de secol de funcționare, așa că „maratonul ieșirilor la rampă" a continuat cu o nouă întâlnire la care au participat Tudor Prisecaru, secretar de stat în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Alexandru Mironov, craiovean cu viziune, Marin Bică și Radu Constantinescu, multă vreme decani și prorectori la Universitatea din Craiova.
S-au identificat teme care ar putea fi finanțate prin Programul Nucleu sau prin PNNR, care să conducă la noi direcții de cercetare.
Resursa umană, atragerea tinerilor în activitatea de cercetare, pare o „golgotă" ciclică, accentuată de lipsa unor strategii naționale pentru învățământ și cercetare. Participanții la discuții, inclusiv cercetătorii din ICMET, și-au arătat disponibilitatea de implicare personală pentru găsirea rapidă și aplicarea locală a soluțiilor care depind de fiecare dintre noi.
În acest context, AGIR Dolj a propus inițierea Proiectului „Mentorat și Tutorat", în parteneriat cu ICMET și facultățile de profil, prin care cercetătorii de la ICMET să desfășoare sistematic, voluntar, activități comune cu studenți din anul I, activități prin care să fie identificați cei cu aplecare spre cercetare, apoi activități formative în echipă, inclusiv în spațiile generoase ale ICMET-ului.
Directorul general, dr. ing. Ioan Iordache, ne-a asigurat că întâlnirile vor continua, la sediul ICMET, cu cadre didactice ale Universității din Craiova, pentru identificarea celor mai potrivite soluții de colaborare și de pregătire a resursei umane specifice Institutului.
Cu încredere în noi!
Alte articole




