Curier legislativ AUTORIZAREA FUNCTIONARII PERSOANELOR JURIDICE SI FIZICE DIN PUNCT DE VEDERE AL PROTECTIEI MUNCII
Data: 16 -31 august 2005
Normele metodologice privind autorizarea functionarii persoanelor juridice si fizice din punct de vedere al protectiei muncii stabilesc procedura autorizarii si reautorizarii functionarii persoanelor juridice si fizice din punct de vedere al protectiei muncii.
Autorizatia de functionare din punct de vedere al protectiei muncii reprezinta documentul care conditioneaza functionarea persoanelor juridice si fizice de respectarea legislatiei de protectie a muncii, in scopul prevenirii accidentelor de munca si bolilor profesionale.
DOCUMENTELE NECESARE PENTRU DOSAR
Autorizatia de functionare din punct de vedere al protectiei muncii se elibereaza de catre inspectoratul teritorial de munca organizat la nivelul fiecarui judet sau al municipiului Bucuresti, in a carui raza teritoriala se afla sediul persoanei juridice, adresa persoanei fizice sau punctele de lucru unde se desfasoara o activitate.
Pentru obtinerea autorizatiei de functionare din punct de vedere al protectiei muncii, persoana juridica sau persoana fizica va depune la inspectoratul teritorial de munca un dosar cuprinz@nd urmatoarele documente:
a) cerere de acordare a autorizatiei de functionare din punct de vedere al protectiei muncii, in doua exemplare semnate in original de conducatorul persoanei juridice sau de persoana fizica, conform modelului prezentat in anexa nr. 1 la Normele metodologice aratate mai sus;
b) copii de pe actele de infiintare;
c) declaratia pe propria raspundere privind respectarea legislatiei de protectie a muncii, conform modelului prezentat in anexa nr. 2 la Normele metodologice aratate mai sus;
d) copii de pe certificatele de conformitate ale echipamentelor tehnice folosite in zone cu pericol de explozie (dupa caz);
e) dovada achitarii tarifului pentru obtinerea autorizatiei de functionare din punct de vedere al protectiei muncii.
Tarifele pentru obtinerea autorizatiei de functionare din punct de vedere al protectiei muncii sunt stabilite prin ordin al ministrului muncii si solidaritatii sociale.
Pentru mai multe informatii, a se vedea Ordinul nr. 388/1996 si Ordinul nr. 657/2001.
ATEN}IE! Prezenta procedura nu se aplica:
a) comerciantilor, persoanele fizice care exercita in mod obisnuit acte de comert, societatile comerciale, regiile autonome si organizatiile cooperatiste, asa cum sunt definiti de art. 1 din O.U.G. nr. 76/2001;
b) unitatilor Ministerului Apararii Nationale, Ministerului de Interne, Ministerului Justitiei - Directia Generalt a Penitenciarelor, Ministerului Finantelor Publice - Garda Financiara, Serviciului Rom@n de Informatii, Serviciului de Informatii Externe, Serviciului de Telecomunicatii Speciale si Serviciului de Protectie si Paza.