INGINERI MARI PERSONALITATI Ionel I. Purica 1925 - 1990 Unul dintre initiatorii programului nuclear romanesc
Data: 16 -31 august 2005
Familia Ion si Sofia Purica din comuna Naipu Vlasca, la 3 martie 1925, au fost binecuvantati cu un fiu pe care l-au botezat Ionel. Tatal, administrator de mosie, era un om cu pregatire intelectuala deosebita, care promova o agricultura stiintifica, iar mama era casnica.
Dupa absolvirea scolii elementare in comuna natala, a urmat Liceul militar Manastirea Dealu, terminand studiile preuniversitare la Liceul Sf. Sava din Bucuresti.
Din dorinta de a deveni inginer, isi continua studiile la Institutul Politehnic din Bucuresti, unde a urmat cursurile Facultatii de Electromecanica, pe care a absolvit-o in anul 1949. |n acelasi an isi incepe activitatea ca inginer electromecanic, contribuind la refacerea sistemului energetic national distrus in timpul ostilitatilor celui de al doilea razboi mondial.
Din anul 1955 a lucrat la Institutul de Fizica Atomica, sub conducerea marelui fizician prof. Horia Hulubei, unde s-a remarcat in scurt timp devenind unul dintre colaboratorii de baza ai directorului IFA. Dupa scurt timp a fost numit in fruntea unui colectiv de specialisti care si-au adus contributia la punerea in functiune a reactorului nuclear de la Magurele in 1957.
Este de mentionat ca reactorul IFA Magurele a functionat timp de 25 de ani fara incidente, fapt datorat si competentei prof. I.I. Purica. El a pregatit un colectiv de specialisti care si in prezent lucreaza in industria nucleara romaneasca, unii fiind angajati in centre nucleare din diferite tari ale lumii.
In dezvoltarea industriala a Romaniei dupa 1960, industria nucleara a ocupat un loc important. }ara noastra dispunea de unul dintre cele mai importante zacaminte de uraniu din lume si de scoala de specialisti atomisti recunoscuta pe plan mondial.
In aceste conditii, in anul 1960 a fost lansat "Programul nuclear romanesc", la care prof. Purica a avut o contributie importanta.
Bun cunoscator al potentialului stiintific si practic din diferite tari in care s-a dezvoltat industria nucleara, prof. Ionel Purica a initiat in anul 1967 colaborarea romano-canadiana in domeniu, fapt care a condus la realizarea centralei nucleare de la Cernavoda.
Din 1967 a fost numit profesor la Facultatea de Energetica din Institutul Politehnic Bucuresti, unde a predat cursul "Teoria reactorilor nucleari si securitatea nucleara"; in acelasi timp predat la Universitatea Bucuresti, Facultatea de Fizica, cursul "Constructia reactorilor nucleari".
Dupa aprecierea fostilor sai studenti, aceste cursuri se caracterizau printr-o expunere clara, un nivel ridicat si disiminarea celor mai noi informatii. A format 23 de promotii de ingineri si fizicieni in domeniul nuclear, care prin calificarea lor au reusit sa demonstreze calitatea invatamantului romaneasc de inginerie si fizica nucleara.
El a condus, incepand din 1969, un numar de 20 de teze de doctorat in specialitatea ingineria si fizica reactorilor nucleari, care prin originalitatea si noutatea pe care le contin au fost remarcate de specialisti din toata lumea.
A infiintat si a condus "Scoala internationala de date nucleare si fizica reactorului", care isi desfasura activitatea la IFA Bucuresti.
Intreaga sa activitate stiintifica se poate caracteriza prin tendinta de autodepasire.
Conceptiile sale privind obtinerea de fluxuri mari de neutroni prin coloane termice interne si optimizarea reactorilor nucleari prin teoria jocurilor si-au gasit utilizarea in marile centre de cercetari nucleare din lume.
El a facut o serie de propuneri privind experimentarea asupra utilizarii neutronilor ultrareci pentru detectarea particulelor specifice campului gravitational, care sunt cuprinse in programele unor institute de prestigiu, ca acelea de la Dubna si CERN. Abordarea originala a conversiei energiei nucleare direct in energie electrica a condus la cresterea eficientei celulelor de conversie realizate in tara. Principiul "actiuni ireversibile minime" introdus de prof. Purica in teoria termodinamicii neliniare deschide perspective deosebite de optimizare a ciclurilor termodinamice ale instalatiilor termice de producerea energiei.
A publicat peste o suta de articole in reviste de specialitate din strainatate, fapt pentru care numele lui este cuprins in dictionarele stiintifice internationale "Who's Who in Science", "Who's Who in Atoms", "Dictionary of International Biographics".
A lasat in urma sa o serie de lucrari referitoare la filozofia stiintei, epistemologie, teoria creativitatii, publicate in reviste de specialitate. |n cartea sa "Legile gandirii modale" expune bazele unei interpretari globale de profunzime, ale logicii experimentatorului in interactiune cu natura, deschizand calea unor noi interpretari ale proceselor cuantice.
Omul de stiinta, savantul Ionel Purica nu s-a limitat sa publice lucrari de specialitate de cel mai inalt nivel; el si-a dedicat o parte din timp pentru raspandirea si popularizarea stiintei, sustinand o serie de prelegeri la Universitatea Populara din Bucuresti cu subiecte din filozofia stiintei, facand accesibile aceste idei in cele mai variate medii sociale.
A fost un membru activ al Societatii Europene de Fizica si a facut parte din mai multe comisii ale Academiei Romane.
S-a stins din viata in luna august 1990.
La 15 ani de la trecerea in nefiinta si cu prilejul aniversarii a 80 de ani de la nastere, la Universitatea Politehnica Bucuresti - Facultatea de Energetica, a avut loc o manifestare de omagiere a celui care a fost profesorul si omul de stiinta Ionel Purica. Cei care l-au evocat au aratat si calitatile sale umane, generozitatea - ajuta pe toata lumea care avea nevoie - cultura enciclopedica si bunatatea infinita.
Ca om de stiinta s-a spus despre el ca "a vazut invizibilul si a atins imposibilul", a analizat fisiunea si fuziunea nucleara, fiind unul dintre cei care au pus bazele energeticii nucleare in Romania.
In anul 2004, la Congresul National Roman al Consiliului Mondial al Energiei s-a decernat pentru prima data Premiul "Ionel I. Purica".
Alte articole
