INTERNET SI RETELE DE DATE PRIN PRIZA
Data: 15-31 august 2006
Comunicatiile de banda larga pe liniile de energie (PLC) constituie o alternativa pentru tehnologiile de acces pe ultima mila si au trezit un interes enorm în ultimii ani. Peste 100 de proiecte utilizând aceasta tehnologie au fost instalate în 40 de tari. În Europa, amplasarea acestor sisteme în teren s-a facut pe scara mare în Germania, Spania, Franta, Austria si Elvetia. Sisteme analogice de banda îngusta sunt utilizate înca din 1950. Cercetarile pentru comunicatii digitale pe reteaua de joasa frecventa au început în ultimul deceniu al secolului trecut. Pe piata de broadband din Europa, care se asteapta sa creasca semnificativ (cu 40% noi camine pâna în 2008 si cu o cifra de afaceri de pâna la 68 miliarde de euro în urmatorii 5 ani), PLC este una dintre cele mai competitive solutii pentru furnizarea unui tablou complet de servicii ca acces Internet, telefonie (prin VoIP), servicii audiovizuale si multimedia. În UE, progrese remarcabile au fost facute în domeniul reglementarii, contribuind la dezvoltarea unui mediu pozitiv pentru lansarea PLC (Directiva cadru 2002/ 21/CE, echipamentele PLC sunt în conformitate cu Directiva europeana privind marcajul CE, mandatul M313 la ETSI si CENELEC pentru producerea unui standard unic armonizat de emisie).
Avantajele tehnologiei PLC ar fi urmatoarele:
– investitii reduse în infrastructura, prin utilizarea celei existente;
– potential mare de acoperire, comparativ cu alte tehnologii de acces;
– permite o implementare rapida, simpla si selectiva;
– instalare in-house fara cabluri suplimentare;
– noua generatie de cipseturi la 200 Mbps, disponibila comercial înca din 2005.
PLC furnizeaza servicii de acces Internet, telefonie, servicii audiovizuale si multimedia nu doar zonelor rezidentiale înstarite din orase, ci si comunitatilor izolate si ariilor dezavantajate social.
Tehnic vorbind, semnalul de tip broadband este adus pâna la transformatorul electric pe o solutie clasica (fibra optica, wireless sau linie închiriata), apoi transportat pe cablul electric pâna în casa beneficiarului. Mai precis, de la statia de distributie de joasa-medie tensiune pâna la interfata contorului, si apoi distribuit la prize, unde, prin intermediul unui modem, consumatorul îsi conecteaza calculatorul. Viteza de transmisie a datelor atinge cu cipseturi de ultima generatie chiar 200 Mbits. PLC utilizeaza benzi de frecventa între 3-148 kHz pentru aplicatii de banda îngusta (cum ar fi citirea de la distanta a contoarelor-AMR si managementul furnizarii de electricitate-DSM) si 1-30 MHz pentru aplicatii de banda larga.
În România, firma Bit Telecom a dezvoltat la Band o aplicatie de viteza mare, ce distribuie Internet si telefonie VoIP. Solutia este aplicabila atât în zonele rurale, cât si în cele urbane.
Un modem de telefonie si Internet costa în jurul a 200 euro, iar un modem care are numai Internet (i se poate atasa un telefon VoIP) costa în jurul a 120 euro. Cipul este produs de firma DS2, iar echipamentele infrastructurii – modem, repetor, nodul de medie tensiune – sunt fabricate de Mitsubitshi. Urmeaza sa fie lansate si normele pentru închirierea retelelor de electricitate de catre companiile care doresc implementarea acestei tehnologii, deoarece organul de reglementare în domeniul energiei electrice (ANRE) nu permite deocamdata folosirea liniilor electrice decât pentru transportul si distributia energiei electrice.