SEBESUL, GAZDA ÎNTÂLNIRII BIROULUI EXECUTIV AL AGIR CU REPREZENTANTII ADMINISTRATIEI LOCALE A JUDETULUI ALBA
Data: 15-31 august 2006
Întâlnirea s-a desfasurat în frumoasa si cocheta Sala de Consiliu a Primariei municipiului Sebes, judetul Alba, în data de 1 iunie 2006.
Primarul municipiului Sebes, gazda mai mult decât ospitaliera a acestei întruniri, domnul Alexandru Adrian Dancila, a prezentat participantii si a subliniat rolul întâlnirii si ceea ce se asteapta de la aceasta.
Au participat:
– presedintele AGIR, dr. ing. Mihai Mihaita
– vicepresedintele AGIR, prof. dr. ing. Tiberiu Dimitrie Babeu
– membrii Biroului executiv al AGIR
– presedintele Filialei AGIR Alba,
dr. ing. Mihai Sudrijan
– prefectul jud. Alba, Cosmin Adrian Covaciu
– primarul municipiului Sebes, Alexandru Adrian Dancila
– deputatii în Parlamentul României, Mugurel Liviu Sârbu si Vasile Soporan
– directorul adjunct al Agentiei de Dezvoltare CENTRU, cu sediul la Alba-Iulia, Mihai Pocanschi, si seful serviciului Relatii Externe, Adriana Muresan
– Consilieri locali, patroni de unitati din arealul judetului Alba, directori, manageri si ingineri.
Organizarea acestei reuniuni s-a facut în scopul cunoasterii reciproce a preocuparilor Asociatiei Generale a Inginerilor din România si a unitatilor din arealul judetului Alba implicate în dezvoltarea economica a României, a posibilitatilor concrete de colaborare. Primul punct la ordinea de zi l-a constituit prezentarea referatului Oportunitati de participare la proiecte locale si regionale 2007-2013 cu finantare din fonduri structurale.
Directorul adjunct al Agentiei de Dezvoltare CENTRU, cu sediul la Alba-Iulia, Mihai Pocanschi, si seful serviciului Relatii Externe, Adriana Muresan, au prezentat – foarte documentat – Agentia pentru Dezvoltare Regionala CENTRU (care cuprinde judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu), planul de actiune si strategia de participare la proiecte locale si regionale în perioada 2007-2013 a acesteia.
În prezentare au fost scoase în evidenta principalele etape parcurse de România în procesul de aderare la Uniunea Europeana, depunerea cererii de aderare (în iunie 1995), deschiderea negocierilor în februarie 2002, pâna în momentul închiderii celor 31 de capitole ale acquis-ului comunitar.
În continuare, conform Capitolului 21 din negocierile privind aderarea, s-a facut o informare asupra cadrului legislativ privind dezvoltarea regionala în România, a obiectivelor generale legate de acest concept si a principalelor atributii ale agentiilor de dezvoltare regionale.
Participantii au fost informati cu privire la instrumentele structurale de finantare din UE si s-a prezentat cadrul institutional preconizat a fi introdus pentru coordonarea, managementul si implementarea instrumentelor structurale în România.
Au fost apoi trecute în revista documentele de programare strategica - Planul National de Dezvoltare, Cadrul National Strategic de Referinta si Programele Operationale, cu o sinteza a axelor prioritare din Planul National de Dezvoltare si din programele operationale, cu o detaliere a domeniilor de interventie din Programul Operational Regional. Prezentarea a cuprins si un grafic al alocarilor financiare pe programele operationale.
În final s-a prezentat Strategia de Inovare a Regiunii Centru. Schimbarile impuse de o economie globala si patrunderea României pe o piata comuna competitiva, precum si nevoia de stabilire de prioritati de dezvoltare în domeniul cercetarii si inovarii au determinat agentia pentru dezvoltare regionala sa îsi propuna elaborarea unei strategii de inovare a regiunii.
Scopul principal al acestei strategii este crearea de-a lungul întregii regiuni a unui mediu care sa încurajeze realizarea valorii adaugate pentru investitii straine si interne, prin cresterea efectelor multiplicatoare ale fiecarei investitii, facând si o promovare a acestora în rândul investitorilor.
Activitatile de elaborare a strategiei ar urma sa se desfasoare pe parcursul a trei etape:
Etapa 1 este dedicata definirii structurilor si a metodologiei de lucru. Ea consta în promovarea actiunii si a procedurilor, precum si în construirea structurii organizationale. Importanta deosebita în cadrul acestei faze o au constientizarea si implicarea unui numar cât mai mare de actori regionali, în special întreprinzatori.
În Etapa a 2-a se face o analiza a cererii si ofertei de inovare din regiune. Atentia va fi concentrata asupra realizarii unei cuprinzatoare analize asupra sistemului regional de inovare. Se are în vedere o abordare multisectoriala care sa cuprinda atât o abordare cantitativa, cât si calitativa a masurilor care vor fi aplicate. Prin aceasta abordare multisectoriala si folosirea unei largi palete de masuri, este posibil sa se obtina o întelegere a sistemului de inovare si a tipurilor de masuri inovative care se vor aplica.
Etapa a 3-a consta în definirea strategiei propriu-zise. Problema principala va consta în identificarea nevoilor companiilor si a modului de aplicare a sprijinului pentru sistemul de inovare existent. Scopul este de a dezvolta un plan strategic bazat pe nevoile IMM-urilor, pentru cresterea unei culturi a inovarii în regiune, pentru o mai buna articulare a cercetarii si inovarii si pentru îmbunatatirea serviciilor de sprijin pentru inovare. Acest plan strategic se va sprijini pe un Plan de Actiune Regional concret, cu actiuni prioritare si proiecte.
Experienta altor regiuni partenere cu strategii de dezvoltare va constitui o importanta baza pentru actiuni concrete.
Se intentioneaza sa fie implicate în acest proiect urmatoarele institutii/organizatii de la nivelul judetelor din regiunea Centru:
? Asociatii patronale: patronatele întreprinderilor mici si mijlocii din fiecare judet;
? Organizatii care ofera consultanta/sprijin pentru dezvoltarea afacerilor, de tipul: camere de comert, centre de consultanta etc.;
? Universitati;
? Firme (din fiecare judet) - selectate din baza proprie de date sau cu sprijinul camerelor de comert;
? Institute de cercetare;
? Asociatii profesionale.
Au urmat interventiile participantilor la întrunire: dr. ing. Mihai Mihaita, presedintele AGIR, prof. dr. ing. Florin Teodor Tanasescu, prof. dr. ing. Octavian Bologa, prof. dr. ing. Tiberiu Dimitrie Babeu, prof. dr. ing. Gheorghe Manolea, prof. dr. ing. Radu Pentiuc, ing. dipl. Traian Tomescu, ing. dipl. Cosmin Adrian Covaciu – prefectul judetului Alba, prof. dr. ing. Eugen Pay, prof. dr. ing. Mircea Bejan, dr. ing. Mugurel Liviu Sârbu – deputat de Alba, prof. dr. ing. Vasile Soporan – deputat de Cluj, dr. ing. Mihai Sudrijan, Mihai Pocanschi, directorul adjunct al Agentiei de Dezvoltare CENTRU, cu sediul la Alba-Iulia s.a.
În cele doua ore de dezbateri, vorbitorii au accentuat rolul important pe care inginerii din România îl vor avea în elaborarea si implementarea proiectelor finantate cu fonduri europene, în vederea realizarii unui grad de absorbtie cât mai ridicat.
A fost lansata invitatia de participare cât mai activa a membrilor AGIR din judetele Regiunii de Dezvoltare CENTRU (si nu numai) în procesul de elaborare a strategiei de inovare.
Cu acest prilej s-au identificat mai multe oportunitati de proiecte cu impact national. Asistenta a perceput AGIR ca pe un potential partener în proiectele cu finantare din fonduri structurale, subliniindu-se preocuparea Biroului executiv al AGIR de a implica Asociatia si membrii sai în viata comunitatilor locale. S-a remarcat actualitatea profesiei de INGINER în contextul integrarii României în Comunitatea Europeana; aducerea unor sectii de ingineri ale Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca în judetul Alba este o surpriza placuta, la care organele de conducere ale judetului Alba raspund prezent; vorbitorii au apreciat traditia AGIR, componentii acestei organizatii fiind factorii dinamici si activi ai societatii românesti.
Având în vedere rezultatul pozitiv al acestei dezbateri, Biroul executiv a decis ca pâna la sfârsitul anului 2006 sa se mai organizeze o astfel de dezbatere, la Iasi sau la o alta filiala din Moldova.
Primarul municipiului Sebes, domnul prof. jur. Alexandru Adrian Dancila, a înmânat tuturor membrilor Biroului executiv al AGIR CERTIFICATE DE APRECIERE pentru merite deosebite si contributia la ridicarea prestigiului profesiei de inginer, un moment solemn, apreciat de asistenta.
Alte articole
