Noi aparitii in Editura AGIR,Valeriu Jinescu Creatorii civilizatiei Editura AGIR, 2008, 130 pag.
Data: 16-31 august 2008
Valeriu Jinescu
Creatorii civilizatiei
Editura AGIR, 2008, 130 pag.
Lucrarea reprezinta o reeditare a volumului Elogiul ingineriei, publicat in anul 2002 de aceeasi editura.
Autorul, cunoscut profesor universitar, cercetator stiintific si publicist de tratate stiintifice, prezinta in acest volum creatia inginereasca drept ocupatia care, pe baze rationale si mai putin emotive, a contribuit cel mai mult la faurirea civilizatiei actuale a omenirii.
Produsele ratiunii ingineresti au ca scop principal crearea unor obiecte care stau la baza bunastarii oamenilor.
Citand pe profesorul Mihail Manoilescu, care afirma ca „opera inginerului este totdeauna o opera de jertfa individuala si de triumf colectiv“, autorul aduce o serie de argumente pentru a demonstra aceasta filozofie.
Citand un alt profesor, Gh. Nicolau, care afirma ca „lumea moderna este dominata de tehnica“ si ca „acolo unde se ridica o scoala tehnica dispare ignoranta“, autorul va demonstra si aceasta idee in filele cartii. De altfel, lucrarea are in continutul ei numeroase citate din gandirea unor oameni de stiinta si ingineri care au meditat asupra artei ingineriei si au prezentat cugetari asupra ingineriei.
Cartea este structurata pe sase capitole: 1. Inginerii, oamenii de stiinta si oamenii de arta; 2. De la contemplare si descoperire la actiune, creatie si schimbare; 3. Creatorii civilizatiei; 4. Elogiu ingineriei; 5. Echipamente pentru procese industriale; 6. De la utilajul tehnologic pentru industrii de proces la energonica.
Lucrarea este scrisa intr-un limbaj usor de lecturat si se impune a fi citita de catre toti inginerii si tinerii care se pregatesc sa devina ingineri din unitatile de invatamant tehnic superior.
Autorul, Valeriu V. JINESCU, s-a nascut la 10 iunie 1940 la Ruseni. Este absolvent al Institutului Politehnic din Bucuresti – Facultatea de Mecanica, specialitatea echipament chimic (1963). Si-a sustinut doctoratul la IPB in 1972. Specializari la: Centrul de stiinte mecanice Udine, Italia, 1974; Universitatea din Liege – Belgia, 1977; ETH Zurich, 1997. A urcat toate treptele de afirmare in invatamantul superior la Institutul Politehnic Bucuresti. Are o bogata activitate in domeniul cercetarii stiintifice. Este autor a numeroase articole publicate in reviste de specialitate. Pentru lucrarile sale a primit premii si distinctii, dintre care Opera Omnia in 2001, decernata de Consiliul National pentru Cercetare Stiintifica si Educatie Superioara (CNCSES). In prezent este profesor la Universitatea Politehnica din Bucuresti.
Alte articole



