SUMMIT-UL STANDARDIZARII EUROPENE - Bucuresti, 24 - 26 iunie 2008
Data: 16-31 august 2008
Exista multe motive pentru care standardele reprezinta o parte fundamentala a vietii noastre zilnice. Practic, suntem inconjurati de standarde. Cladirile in care locuim, drumurile pe care calatorim, computerele cu care lucram, alimentele pe care le consumam, chiar si hainele pe care le purtam sunt toate fabricate in conformitate cu standardele. Toate acestea sunt eficiente si ne satisfac exigentele daca standardele dupa care au fost fabricate au fost elaborate si aplicate corect.
Standardele deschid canale de comunicare si canale comerciale, promoveaza intelegerea produselor tehnice, asigura compatibilitatea produselor si serviciilor, formeaza cultura tehnica si manageriala a specialistilor si, cel mai important, constituie alaturi de reglementarile tehnice baza prescriptiilor pentru calitatea si siguranta produselor in exploatare, protectia sanatatii, securitatea ocupationala, pentru o calitate mai buna a vietii.
Unul din mijloacele de respectare a cerintelor esentiale specifice ale Directivelor Europene (cea mai simpla si mai putin costisitoare) este respectarea standardelor europene.
Misiunea organismelor europene de standardizare CEN si CENELEC este de a se ingriji de economia europeana in conditiile globalizarii mondiale, de a proteja siguranta si bunastarea cetatenilor Europei Unite si de mediul inconjurator. Prin serviciile pe care le ofera asigura platforma necesara pentru dezvoltarea standardelor europene si alte specificatii tehnice in domeniu.
Cei 30 de membri cu drepturi depline din cadrul CEN si CENELEC asigura implementarea standardelor europene in diversele sectoare economice nationale, construind impreuna Piata interna Europeana pentru produse si servicii si contribuind la o buna pozitionare a Europei in cadrul economiei globale. Peste 60 000 de experti tehnici din industria europeana, cercetare, autoritati de supraveghere a pietei, asociatii ale consumatorilor si alte asociatii interesate sunt implicati in comitetele tehnice ale celor doua asociatii europene de standardizare care deservesc peste 460 milioane de oameni.
Obiectivele sistemului european de standardizare promovate de cele doua organisme europene CEN si CENELEC sunt:
- Eliminarea barierelor tehnice din calea comertului in Europa prin intermediul unei metode eficiente si echitabile de autoreglementare a industriei prin asumarea standardelor voluntare de catre actorii Pietei Unice Europene;
- Asigurarea competitivitatii industriei europene, atat pe piata interna cat si peste granitele acesteia.
Din anul 2006 Romania, prin organismul national de standardizare - ASRO - este membru cu drepturi depline al Comitetului European de Standardizare - CEN si al Comitetului European de Standardizare in Electrotehnica - CENELEC.
In acest context, au avut loc la Bucuresti in perioada 24-26 iunie 2008 Adunarile Generale si Conferinta Anuala Comuna a organismelor europene de standardizare CEN si CENELEC, cu participarea a peste 250 de specialisti. Tema de anul acesta a conferintei a fost Standardele europene, suport pentru supravegherea pietei.
Pentru tara noastra, Conferinta care a avut loc cu aceasta ocazie a constituit o adevarata provocare, dar si un prilej extraordinar de sustinere a unor demersuri europene care au ca scop Supravegherea pietei si protectia consumatorului prin intermediul procesului de standardizare.
Lucrarile conferintei s-au bucurat de participarea reprezentantilor Parlamentului European si Comisiei Europene - DG Industry and Enterprise, ai Guvernului Romaniei, ai IMCO - Committee for Internal Market and Consumer Protection, reprezentanti PROSAFE - The Product Safety Enforcement Forum of Europe Authorities, asociatii reprezentative ale industriei europene - ORGALIME, ANEC.
Nevoia de calitate inalta trebuie sa ocupe un loc central in sistemul de valori al producatorilor si consumatorilor romani.
Aplicarea Standardelor Europene reprezinta o modalitate concreta a tuturor producatorilor de a demonstra conformitatea produselor cu cerintele esentiale ale Directivelor Europene. Noul pachet de legi referitoare la Piata Interna si a Bunurilor, adoptat de catre Parlamentul European in luna februarie, accentueaza ideile de evaluare a conformitatii precum si de supraveghere a pietei.
O supraveghere adecvata a pietei este absolut necesara pentru sustinerea principiilor cuprinse in Directivele Noii Abordari. Ca urmare, Organizatiile Europene de Standardizare isi concentreaza toate fortele pentru a sustine dezvoltarea unei infrastructuri europene eficiente de coordonare a politicilor si proceselor de supraveghere a pietei.
Standardizarea si supravegherea pietei - tema reuniunii - sunt instrumente de care Romania are nevoie pentru a-si redefini modelele nationale de comportament in domeniul calitatii.
Prezent la acest eveniment, dl Traian Basescu, presedintele Romaniei, a subliniat faptul ca „Romania are nevoie de o noua cultura a calitatii si ca trebuie sa ajustam modelele de productie si de consum. Sistemul european de standardizare este unul dintre cele mai importante instrumente ale Uniunii Europene pentru atingerea obiectivelor specifice Strategiei Lisabona.“
Doamna Catalina Groza si domnul Francis E. Farrugia au prezentat pe scurt experienta Romaniei, respectiv a Maltei, in acest domeniu, prezentand cadrul legal in care se desfasoara aceasta activitate, institutiile in masura sa urmareasca respectarea prevederilor legale, dificultatile cu care se confrunta etc.
Acestia au fost urmati de alti specialisti in domeniu, care au prezentat punctele de vedere izvorate din experienta dobandita in domeniile lor de activitate.
APRECIERI ASUPRA ORGANIZARII CONFERINTEI ANUALE COMUNE A ORGANISMELOR EUROPENE
DE STANDARDIZARE
Bucuresti, 24 - 26 iunie 2008
• Apreciez foarte mult efortul ASRO in organizarea acestei conferinte si felicit ASRO pentru reusita acestui eveniment. Consider ca exemplul oferit de ASRO trebuie urmat si de alte institutii, pentru a face cunoscut autoritatilor din statele Uniunii Europene ca suntem un partener serios si dornic de colaborare.
Fanel SITARU, sef Departament Supraveghere Piata, Autoritatea Navala Romana
• Conferinta anuala organizata de ASRO a demonstrat maturitatea si experienta comitetelor locale care s-au implicat in alcatuirea unei agende solide si a unui program divers, a caror menire a fost promovarea valorilor romanesti in stiinta, cultura si societate.
Alexandru MUSCALU, Platform Strategy Manager, Microsoft Romania
• Apreciez evenimentul la care am luat parte, drept un succes deplin meritat si o recunoastere a capacitatii Romaniei, prin ASRO, de a face parte, cu demnitate, din marea familie a standardizarii europene! Felicitari organizatorilor.
Victor CANGHIZER, vicepresedinte, IPCOC
• Prin prisma participarii la lucrarile Conferintei anuale organizate de ASRO din data de 25.06.2008, orele 14:30-18:00, am constatat interesul general prezentat de tematica propusa, facilitarea unei perceptii imediate si din surse competente a stadiului problematicii abordate la nivel european, organizarea si desfasurarea la nivel european a lucarilor si a celorlalte activitati pe parcursul pauzelor alocate.
Doina TOMA, sef Serviciu Produse pentru Constructii
Mihaela BONTEA, consilier superior,
Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor,
Directia Generala Tehnica in Constructii
• Organizare excelenta.
Sterie TIVICHI, presedinte, Procema S.A.
SUPRAVEGHEREA PIETEI IN ROMANIA
Catalina Groza - director, Directia pentru Calitatea Infrastructurii si a Mediului, Ministerul Economiei si Finantelor.
Activitatea de supraveghere a pietei in Romania, potrivit directivelor Noii Abordari, este definita ca suma tuturor masurilor, resurselor si structurilor institutionale corespunzatoare, astfel incat autoritatile competente sa asigure si sa garanteze intr-un mod impartial faptul ca produsele introduse pe piata respecta prevederile reglementarilor tehnice aplicabile, independent de originea lor, dar avand in vedere principiul concurentei.
Pentru implementarea intr-o maniera coerenta a cerintelor Directivelor Noii Abordari, inclusiv a cerintelor legate de supravegherea pietei, Romania a adoptat cadrul orizontal al legislatiei in domeniu, constituit din Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitatii produselor si Hotararea Guvernului nr. 891/2004 privind luarea unor masuri privind supravegherea pietei pentru produsele din domeniile reglementate. In contextul adoptarii Reglementarii stabilind cerintele pentru acreditare si supravegherea pietei, subliniem faptul ca prevederile Hotararii Guvernului nr. 891/2004 sunt in concordanta cu cele europene.
Potrivit acestei legislatii, autoritatile nationale competente ar trebui sa nominalizeze organismele de supraveghere a pietei pentru fiecare domeniu. Acestea trebuie sa aiba resursele nece-sare si autoritatea pentru a supraveghea activitatile, pentru a asigura competenta tehnica si integritatea profesionala a personalului lor si pentru a actiona intr-o maniera independenta si fara discriminare. Trebuie mentionat si ca organismele de supraveghere a pietei indeplinesc activitati bazate pe proceduri interne, avand in vedere prevederile generale ale Hotararii Guvernului nr. 891/2004.
Ministerul Economiei si Finantelor asigura coordonarea activitatilor de supravegherea pietei si este implicat in intarirea cooperarii cu si intre organismele de supraveghere a pietei. Structura ministerului care coordoneaza activitatea de supraveghere a pietei este Directia pentru Calitatea Infrastructurii si a Mediului.
Cele zece organisme de supraveghere a pietei din Romania: ISCIR, BRML, ARCE, ANPC, Inspectia Muncii, ISC si Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, ANRCTI, Autoritatea Navala Romana, Ministerul Sanatatii si Ministerul Transporturilor, acopera intregul teritoriu al Romaniei si indeplinesc activitatea lor pe o baza continua.
Ministerul Economiei si Finantelor joaca un rol cheie in intarirea cooperarii cu si intre organismele de supraveghere a pietei, in consecinta, a fost infiintat un forum, cu intentia de a se constitui intr-o platforma pentru dialog si schimb de opinii in domeniul supravegherii pietei. Acest forum aduce impreuna reprezentantii celor zece organisme de supraveghere (la nivel de experti tehnici), reprezentantii Autoritatii Nationale a Vamilor si ai ASRO. Acestia identifica problemele care apar in timpul activitatilor lor si iau masurile necesare pentru rezolvarea acestor probleme, schimba informatii, isi impartasesc experienta sau prezinta proiecte de cooperare.
Primul pas in activitatea de supraveghere de piata, atat pentru organismele de supraveghere cat si pentru actorii de pe piata care sunt supravegheati, este utilizarea standardelor. Inainte de 1998 utilizarea standardelor era obligatorie. Dupa aceasta data utilizarea standardelor a devenit voluntara. Utilizarea voluntara a standardelor asigura prezumtia conformitatii cu cerintele esentiale din legislatia care transpune directivele europene.
De asemenea, standardele sunt prezente in ambele etape ale procesului de supraveghere a pietei bazate pe ambele tipuri de masuri: active si reactive. Masurile active includ activitatile de supraveghere a pietei, care sunt planificate la inceputul fiecarui an prin managementul organismelor de supraveghere a pietei. Cele reactive raspund nemultumirilor consumatorilor sau beneficiarilor.
Cooperarea intre reprezentantii organismelor de supraveghere a pietei si organismul national de standardizare aduce beneficii pentru ambele parti: pe de o parte, prezenta reprezentantilor organismelor de supraveghere a pietei in comitetele tehnice nationale adauga experienta in procesul de elabo-rare sau revizuire a standardelor, iar pe de alta parte, ASRO ofera standar-dizarea produselor, consultanta in ceea ce priveste corecta interpretare a standardelor si oportunitatea de a avea reprezentanti in comitetele tehnice nationale de standardizare. Luand in conside-rare partile interesate si avand ca scop consensul, activitatea comitetelor tehnice nationale de standardizare imbunatateste cooperarea intre industrie si autoritati publice, iar standardele furnizeaza consumatorilor incredere in siguranta si calitatea produselor.
CUM ESTE AFECTATA SUPRAVEGHEREA PIETEI DE NOUL CADRU LEGISLATIV EUROPEAN?
Jaques McMillan - din aprilie 2004 sef al Departamentului Piata Interna din Directoratul General pentru Intreprinderi si Industrie. Din ianuarie 2007 este sef pentru “Politici de reglementare pentru circulatia libera a bunurilor”.
1. Noul cadru pozitioneaza pentru prima oara foarte clar obligatiile statelor membre si ale autoritatilor nationale pentru a interveni in cazul produselor in domeniile acoperite de legislatia Uniunii Europene.
2. Autoritatile nationale trebuie sa aiba puterea, autoritatea si mijloacele de a retrage de pe piata produsele periculoase si neconforme.
3. Noul cadru legislativ reuneste intr-un singur context legislativ supravegherea pietei si controlul produselor provenite din terte tari, intarind astfel ambele elemente.
4. Aceasta inseamna ca autoritatile vamale vor avea posibilitatea de a distruge produsele pentru a evita posibilitatea importatorilor sa se mute cu aceste produse de la un punct de intrare vamala la altul.
5. Noul cadru va reuni noile mijloace de comunicatie intre autoritatile nationale si cele ale Comisiei.
6. In directive va exista o mai puternica interconectare intre mecanismele de supraveghere a pietei si cele de protectie si o mai clara delimitare intre cele doua.
7. In contextul noului cadru, standardele armonizate vor continua sa joace rolul lor in ceea ce priveste cerintele esentiale si definirea specificatiilor tehnice pentru produse si procese si astfel, standardele armonizate vor contribui la usurarea muncii de zi cu zi a inspectorilor.
8. Standardele armonizate pot de asemenea contribui in a face controlul proceselor mai transparent si coerent si la a pune diferite instrumente tehnice la dispozitia inspectorilor, in particular prin sistematizarea continutului specificatiilor de inspectare si testare.
ACTIVITATEA DE SUPRAVEGHERE
A PIETEI IN MALTA
Francis E. Farrugia - presedinte al organismului national de standardizare din MALTA. Responsabilitatea sa a constat in crearea unei infrastructuri a calitatii, in perioada in care Malta se pregatea sa devina membra a Uniunii Europene.
Malta a devenit membra a Uniunii Europene in mai 2004 si este cel mai mic stat membru. Inainte de a accede la Uniunea Europeana, controlul frontierelor si variatele activitati comerciale - precum cele tehnice si fiscale - au constituit obiectul principal al controalelor pentru produsele importate. In acea perioada, sistemul putea fi descris ca fiind o supraveghere pasiva a pietei.
Dupa depunerea candidaturii Maltei de a accede la Uniunea Europeana, Parlamentul a aprobat in anul 2001 un document privind securitatea produselor. Acesta infiinta Directoratul de Supraveghere a Pietei si stabilea rolul si responsabilitatile sale. Acest document legislativ a inlocuit reglementarea de control al calitatii (exporturi, importuri si bunuri locale) din 1964, care, oricum, nu acoperea securitatea produselor. Acest document legislativ a fost prima lege a Maltei care se referea la securitatea produselor in sensul strict. El a schimbat atentia administrativa si responsabilitatile de la controlul general al calitatii produselor (calitatea produselor) la un control particular al securitatii produselor pentru consumatori (securitatea produselor).
Sistemul din Malta este descentralizat - diferite entitati guvernamentale raspund de sectoare specifice, in timp ce Directoratul de supraveghere a pietei din cadrul organismului national de standardizare este autoritatea legala pentru toate activitatile de supraveghere a pietei.
Directoratul afacerilor de reglementare (din cadrul organismului national de standardizare) raspunde de coordonarea si de auditarea anuala a tuturor activitatilor de supraveghere a pietei.
Un Comitet de supraveghere a pietei reuneste factorii majori si aproba programul anual.
Sistemul de supraveghere a pietei
Intregul sistem de supraveghere a pietei este format din trei faze:
Faza anterioara pietei acopera produsele care intra pe piata Uniunii Europene din tarile terte, unde clientii joaca un rol important, precum si responsabilitatile operatorilor economici locali, asigurand ca produsele lor vor indeplini cerintele esentiale. Directoratul de Reglementare a Afacerilor din cadrul MSA constituie o sursa primara de informatii pentru operatorii economici, in care organismele notificate nu sunt implicate;
Faza de piata este adevaratul control al produselor introduse pe piata si constituie responsabilitatea Directoratului de Supraveghere a Pietei si a altor entitati implicate in sectoare specifice;
Faza posterioara pietei, in organizarea din Malta, Departamentul Consumatorilor si al Competitiei din cadrul Ministerului Economiei, Finantelor si Investitii, raspunde de solutionarea reclamatiilor consumatorilor de indata ce produsul nu se mai afla pe rafturile magazinelor de desfacere cu amanuntul. Totusi, acolo unde se dovedeste ca produsul a avut un defect ascuns la achizitionare, responsabilitatea revine Directoratului de Supraveghere a Pietei.
Programul de supraveghere a pietei
Directoratul pentru Supravegherea Pietei pregateste un program anual bazat pe informatii primite din partea unor surse variate. Programul este discutat in cadrul Comitetului de supraveghere a pietei si odata aprobat, o estimare a bugetului este prezentata guvernului. Planul consta din trei categorii principale:
1. program de informare si constientizare;
2. verificari la fata locului;
3. program de incercare.
Planul este apoi subdivizat in activitati trimestriale si saptamanale, fiind prevazute si eventuale alerte sau reclamatii.
Procesul de supraveghere a pietei
Pe baza planului pregatit, functionarii pentru supravegherea pietei desfasoara verificari la fata locului. In timpul acestor verificari, ei examineaza:
- marcajul CE si inscriptionarea sa;
- disponibilitatea declaratiei CE de conformitate (pentru produse NAD);
- informatiile care insotesc produsul (precum etichetarea);
- aspectele fizice ale produsului;
- produsele care au fost raportate Directoratului de Supra-veghere a Pietei ca fiind periculoase.
In cazul in care este depistat un produs considerat potential periculos, sunt stranse informatii cu privire la acesta si este demarata o investigatie. Trebuie luata o decizie daca:
- produsul este conform si nu este necesara nicio actiune;
- actiunea corectiva trebuie desfasurata de producator (principiul proportionalitatii);
- nu este posibila nicio actiune corectiva, iar produsul trebuie sa fie retras de pe piata sau rechemat de la consumator.
Daca prezenta pe piata a unor produse nesigure reprezinta o preocupare majora, politica noastra a constat intotdeauna in a acorda operatorilor economici avantajul de a dovedi ca produsele lor sunt sigure si indeplinesc cerintele esentiale cand informatii importante nu sunt disponibile la fata locului. In aceste imprejurari, este pregatit un angajament in scris si acesta este semnat de operatorul economic. Conform acestuia, cand produsele au aparut si au fost plasate sub custodia operatorului, ele nu vor fi introduse pe piata pana cand dovada necesara cu privire la securitate nu este inaintata directorului in cadrul unei perioade de timp stabilite.
Concluzie
Sistemul pe care l-am implementat trebuie perfectionat intrucat avem de urcat o curba ascendenta in domeniul invatarii si am dori sa aflam care sunt cele mai bune practici ale altor state. La ora actuala, studiem implicatiile pe care le va avea noua reglementare referitoare la supravegherea pietei si acreditare; suntem increzatori ca in 2010 toate cerintele reglementarii vor fi aplicate.
SUPRAVEGHEREA PIETEI TREBUIE SA URMAREASCA PERMANENT CA PRODUSELE
DE CONSUM CARE SE VAND PE PIATA EUROPEANA SA FIE SIGURE
Stephen Russel - secretar general al ANEC din ianuarie 2007. ANEC este o asociatie europeana constituita in scopul protejarii si promovarii punctului de vedere al consumatorilor in domeniile standardizarii si certificarii si pentru dezvoltarea legislatiei aferente.
Consumatorul european se asteapta ca produsele de consum care se vand pe piata europeana sa fie sigure. Dar nu toate sunt sigure. Consumatorul european se asteapta ca supravegherea pietei europene sa il protejeze de produsele periculoase sau nesigure. Dar, activitatile de inspectie a pietei sunt responsabilitatea guvernelor nationale. Si exista unele tari care nu considera siguranta produselor ca fiind o prioritate pentru autoritati. Fara implicarea efectiva a autoritatilor Comisiei Europene, a sistemelor europene de legislatie pentru produse, standardele si reglementarile de piata sunt expuse riscului de a fi ineficiente. ANEC considera ca protectia consumatorului este prea importanta pentru a fi lasata pe plan secundar, institutiile europene trebuind sa actioneze in consecinta.
Alte articole


