Bogatiile naturale pot si trebuie sa fie mai eficient valorificate spre binele public
Data: 16-31 iulie 2009
Este punctul de vedere al domnului dr. ing. ec. Gelu MARACINEANU, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale
- În conditiile actuale de criza si, pe acest fond, de mari incertitudini, prezinta un interes aparte informatia referitoare la resursele naturale de care dispunem si la modul in care ele pot fi mai bine puse in valoare. Ce ne puteti spune, in context, despre concesionarea rezervelor explorabile si, evident, exploatabile?
- Avem rezerve neconcesionate in domeniul petrolului si al gazelor naturale. Noi vom organiza, pina la sfirsitul anului, o runda de apel public in care vom scoate 30 de perimetre pentru a fi exploatate, iar dupa aceea, daca se confirma rezervele si studiile de fezabilitate arata ca ele pot fi exploatate in conditii de rentabilitate economica, urmeaza sa fie aduse in circuit. O parte din aceste 30 de perimetre (maximum 10) se afla in zona platformei continentale a Marii Negre, iar restul pe uscat (multe gasindu-se in zona panonica). Pe de alta parte, exista in prezent o noua resursa de gaze naturale care poate fi adusa in circuit. Este vorba despre acele resurse de gaze neconventionale, care inca nu au fost exploatate in Romania. În momentul de fata s-a inregistrat o solicitare pentru ele in vederea demararii primelor lucrari de exploatare. De asemenea, sunt cantitati importante de resurse de petrol si gaze la adincimi mari, care nu au fost forate pina in prezent si care, evident, si in functie de tehnologiile utilizate, ar putea fi aduse in circuit.
- În conditiile actuale, considerati ca sunt necesare alte modificari ale legislatiei, astfel incit resursele minerale sa fie mai bine valorificate potrivit intereselor nationale?
- Da, este necesar sa apara unele modificari ale cadrului legislativ, insa acestea nu pot fi facute de pe o zi pe alta. În momentul de fata, de exemplu, se deruleaza un program de abandonare a unor sonde. Toata aceasta actiune trebuie sa fie profesionalizata, in sensul ca, inca din faza in care cineva vine sa solicite avizul de sapare a unei sonde, trebuie sa aiba, pe linga proiectul geologic si proiectul de executie, si planurile si programul de refacere a mediului la sfirsitul duratei de viata a instalatiei. Si cind spun "planurile" si "programele", ma refer la absolut toate elementele cuantificate, atit tehnice, cit si economice. Mai mult, vom introduce o prevedere de constituire a garantiei financiare de refacere a mediului, asa cum este si in domeniul minier. Nu de putine ori am avut ocazia sa vad – pentru ca am lucrat 10 ani in proiectare – ca, odata cu realizarea drumurilor de acces si a tuturor celorlalte amplasamente, pot aparea o serie de fenomene geomecanice, precum alunecari de terenuri, infestari ale pinzei freatice etc. Foarte important este ca, pentru cele 30 de perimetre pe care le vom scoate la concesiune, nu vom mai accepta firme „de apartament“, cu capacitati financiare reduse. A existat situatia de a se semna acordul petrolier cu o firma infiintata in martie 2008, care luase vreo trei perimetre, si avea o cifra de afaceri de... 70 000 de dolari. Este inadmisibil! S-a ajuns in situatia asta din cauza prostului management, pentru ca legea nu este proasta; legea iti da voie sa faci o evaluare si sa faci „curatenie” intre cei care depuneau ofertele. Dar era interpretabila si s-a interpretat in defavoarea statului.
- Ce loc atribuiti activitatii de cercetare-dezvoltare in efortul general de utilizare a resurselor pe care le gestionati, exclusiv in scopuri dezirabile?
- Un rol important il are aici chiar elementul de care aminteam, acela de profesionalizare a activitatii: impunind, prin actele normative pe care le elaboram, ca aceasta activitate sa fie profesionist facuta, oferim, indirect, posibilitatea de supravietuire si de dezvoltare institutelor respective. Au fost anumite documentatii cu „probleme“, care nu si-au gasit rezolvarea cu oamenii din companiile respective si s-a apelat la specialistii din cercetare. Sigur ca acolo unde impune un anumit amplasament, un anumit perimetru, putem colabora cu aceste unitati, dar, in intervalul de sase luni de cind am preluat eu conducerea Agentiei, nu am fost intr-o astfel de situatie. Practic, nici nu avem bugetate sume prin care noi sa contractam niste lucrari de cercetare-dezvoltare printr-un institut de profil. În general, insa, aceste institute, in momentul de fata, isi desfasoara activitatea preponderent pe segmentul de proiectare. Esential este ca, pe intregul flux de activitate – de la cercetare-dezvoltare pina la produsul finit – sa se actioneze astfel incit bogatiile naturale sa fie mai eficient valorificate, spre binele public.
Alte articole

