Retea de taxiuri - Statie polara - Modernizarea exploatarii mareelor
Data: 16-31 iulie 2009
Retea de taxiuri comandate electronic
În orasul Masdar din Emiratele Arabe Unite (situat la cca 20 km de Abu-Dhabi) se pregateste o premiera spectaculoasa ce va fi data in folosinta pina la sfirsitul acestui an.
În cadrul noului proiect, rolul taxiurilor obisnuite va fi preluat de Vehicule Electrice Independente.Autovehiculele, de un format deosebit, vor circula prin tunele special amenajate, situate la 6 m sub nivelul strazilor, si vor fi dirijate pe cale electronica, de la un centru de control pentru tranzit rapid de persoane. Viteza medie de 25 km/h va permite deplasari comode si sigure pentru loturi de maximum 8 persoane.
Statie polara cu emisii zero
Fundatia International Polar si statul belgian au dat in functiune, in aceasta primavara, o platforma pentru cercetari climatice amplasata in Antarctica, pe pamintul austral (72s latitudine sudica, 23s longitudine estica).
La prima vedere nimic deosebit, pentru ca asemenea statii pilot functioneaza de mult timp in aceasta zona. Doar ca statiunea Princess Elisabeth, amplasata la 190 km de malul oceanului, este gindita si realizata ca o platforma pentru cercetari cu o functionare strict ecologica. Astfel, cei 20 de oameni de stiinta care o servesc se alimenteaza cu energie doar de la natura, iar diferitele resturi sunt reciclate integral. Apele uzate sunt tratate chimic si biologic, deseurile nedegradabile sunt reciclate sau incinerate, asa incit mediul ambiant nu este alterat in niciun fel. Ca sursa de energie se foloseste un ansamblu de noua instalatii eoliene si o retea ce cuprinde 400 mp de panouri fotovoltaice. Statia se afla in rodaj pina la sfirsitul anului 2009, dupa care va prelua integral toate sarcinile de cercetari stiintifice pentru care a fost conceputa.
Modernizarea exploatarii mareelor
În cursa neoficiala pentru exploatarea cit mai eficace a energiei curentilor submarini, Anglia tinde sa capete o pozitie fruntasa.
Astfel, firma Marine Current Turbine a instalat in primavara acestui an, in strimtoarea Strangford Lough din Irlanda de Nord, la o adincime de 20 m, cea mai puternica centrala mareomotrica realizata pina in prezent. Aceasta va furniza, cu incepere de la 01.08.2009, o cantitate de energie electrica corespunzatoare unei puteri instalate totale de 1MW.
Instalatia mentionata are doua pale reversibile, fiecare cu o putere instalata de 500kW, cei 2m/s ai apei de la Strangford Lough echivalind cu o viteza a vintului de 18 – 20 m/s, in cazul unei ferme eoliene.
Pe linga „hidroeoliana“ mentionata, Anglia proiecteaza sa monteze inca sapte instalatii asemanatoare in largul Tarii Galilor pina in anul 2012.
Alte articole



