A fost adoptata Strategia Nationala a Romaniei privind Schimbarile Climatice 2013 - 2020
Data: 16 - 31 august 2013
Guvernul a adoptat, printr-o hotarare, Strategia Nationala a Romaniei privind Schimbarile Climatice 2013 - 2020 (SNSC). Prin document se urmareste reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si adaptarea la efectele negative, inevitabile ale schimbarilor climatice asupra sistemelor naturale si antropice.
Dupa cum se stie, schimbarile climatice reprezinta procesul cu caracterul cel mai global cu care se confrunta omenirea in acest secol din punct de vedere al protectiei mediului inconjurator. Reamintim ca prima actiune de combatere a acestui proces a avut loc in anul 1992 la Rio de Janeiro prin semnarea Conventiei-cadru a Natiunilor Unite asupra Schimbarilor Climatice, ratificata in tara noastra prin Legea nr. 24/1994, prin care cele 194 de tari semnatare au convenit sa actioneze pe termen lung in vederea stabilizarii concentratiei de gaze cu efect de sera din atmosfera la un nivel care sa impiedice influenta periculoasa a omului asupra sistemului climatic.
SNSC - tinand cont de politica Uniunii Europene in domeniul schimbarilor climatice si de documentele relevante elaborate la nivel european, precum si de experienta si cunostintele dobandite in cadrul unor actiuni de colaborare cu parteneri din strainatate si institutii internationale de prestigiu - vizeaza doua directii de actiune: reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si cresterea capacitatii de sechestrare a dioxidului de carbon prin rezervoare absorbante naturale - componenta realizata cu sprijinul Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Romania - si adaptarea la efectele negative, inevitabile ale schimbarilor climatice asupra sistemelor naturale si antropice - componenta realizata cu sprijinul agentiei olandeze NL Agency, potrivit reprezentantilor Guvernului. Realizarea acestor obiective, spune Guvernul, va contribui la „utilizarea durabila a resurselor naturale si la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in tara noastra“ si la protectia biodiversitatii si a ecosistemelor naturale. De asemenea, realizarea obiectivelor incluse in SNSC 2013 - 2020 va conduce la conservarea pe termen lung a bunastarii sociale, fiind create oportunitati pentru generarea unor noi locuri de munca in sectoare specifice. Executivul mai estimeaza un impact pozitiv semnificativ in sectorul sanatatii si pentru comunitatile cel mai puternic afectate de efectele schimbarilor climatice. Implementarea strategiei se afla in responsabilitatea Guvernului, iar revizuirea si actualizarea obiectivelor acesteia se recomanda a fi facute in prima jumatate a anului 2015 si pe parcursul anului 2020.