Blitz
Data: 16 - 31 august 2013
? Cea mai mare retea de statii de incarcare rapida a masinilor electrice. In Olanda, se va construi cea mai mare retea de statii de incarcare rapida a masinilor electrice din lume. Reteaua numara peste 200 de „benzinarii electrice“, amplasate la 50 km distanta una de cealalta, si va fi data in folosinta in 2015. Potrivit lapresse.ca, statiile vor fi echipate cu acoperisuri dotate cu panouri fotovoltaice pentru a reduce factura la electricitate. Unele statii vor fi dotate cu mai multe borne electrice, ceea ce va permite incarcarea mai multor masini in acelasi timp. Pentru un plin vor fi necesare 15 - 30 minute. Bornele sunt compatibile cu modelele auto electrice produse in SUA, UE si Japonia. Statiile electrice sunt complet automatizate, iar plata, deservirea clientelei, controlul si gestionarea logisticii se vor face prin Internet.
? Un tramvai aerian, proiectat de NASA, va „zbura“ prin Tel Aviv. Potrivit unor informatii din presa israeliana, citate de lesechos.fr si preluate de green-report.ro, un tramvai aerian, denumit SkyTran, proiectat la centrul de cercetare NASA, din Silicon Valley, va zbura prin Tel Aviv incepand din anul urmator. Constructia primului tronson, lung de 10 kilometri, ar urma sa fie finalizata in 2014. Sistemul va functiona prin levitatie magnetica, iar nacelele de 2 locuri, accesibile inclusiv persoanelor cu handicap, se vor deplasa cu 100 km/h pe o ruta aeriana autoghidata, alimentata de liniile electrice existente. Costul unui kilometru de linie aeriana pentru SkyTran este de 7 milioane de euro, fata de 75 de milioane de euro cat costa un kilometru de linie pentru un tramvai normal. „Obiectivul nostru este sa facem din Israel centrul mondial al SkyTran. Avand in vedere pretul deosebit de ieftin pe kilometru, cu banii care ar fi investiti intr-un kilometru de linie de tramvai obisnuit vom putea construi mult mai multi kilometri de linie aeriana SkyTran“, a spus directorul proeictului, Jerry Sanders.
? China investeste 210 miliarde euro in combaterea poluarii. China va investi, in urmatorii 5 ani, 210 miliarde euro in combaterea poluarii aerului, potrivit qlh.fr, citat de green-report.ro. Banii vor fi alocati cu predilectie zonelor in care concentratiile de particule fine (PM 2,5) depasesc dramatic pragurile admise, in special in Beijing si Tianjin. Densitatea in atmosfera a celor mai periculoase particule, cele de 2,5 microni in diametru (PM 2,5), a depasit, la inceputul acestui an, in China, 993 micrograme/mc, potrivit Centrului de supraveghere a mediului, cu sediul in Beijing, de 40 de ori nivelul recomandat de OMS.