La Craiova se produc, din nou, vehicule feroviare
Data: 16 - 31 august 2013
Cand spui Craiova, te gandesti si la Electroputere.
Cand spui Electroputere, te gandesti si la locomotive.
Fabrica de locomotive din Craiova si-a inceput activitatea in 1941 si, pana in 1949, a executat reparatii la locomotivele cu abur. Din 1949 pana in 1960 s-au fabricat tramvaie si locomotive electrice de mina. Din 1960, a inceput fabricatia locomotivelor la Craiova. In acel an s-au livrat pentru CFR primele locomotive Diesel-electrice de 2100 CP, iar in 1967 s-au livrat primele locomotive electrice de 5100 kW. In 1977, s-a produs si o rama electrica cu patru vagoane, cu puterea totala de 1920 CP, care dezvolta o viteza de 120 km/ora.
A venit... schimbarea si „tunurile“ au fost indreptate catre Electroputere. Teren bun pentru alte constructii profitabile si, asa, ultima locomotiva s-a fabricat in 1991.
Pasionatii de locomotive, pasionatii de vehicule feroviare, pasionatii de echipamente pentru vehicule feroviare s-au retras spre „zone“ mai linistite, dar nu s-au speriat de tunurile care mai trag si acum in Electroputere. Fiecare a incercat, in felul sau, sa duca mai departe traditia si invatatura despre locomotive.
Noi, facultatea, am infiintat o sectie de tractiune electrica. Apoi am initiat un proiect pentru construirea unui vehicul electric feroviar. Atunci am constatat (noi, facultatea) ca ii invatam pe studenti cum sa proiecteze o structura portanta, dar nu mai exista un producator, ii invatam cum sa proiecteze un boghiu, dar nu mai exista un fabricant pentru boghiuri. Eu mi-am pierdut entuziasmul. Credeam ca la Craiova nu se vor mai construi vehicule feroviare. Doar se vor moderniza cele fabricate cu ceva ani in urma.
Si totusi...
In 1999, cativa dintre pasionatii de locomotive s-au grupat sub numele SOFTRONIC si, incet-incet, s-au impus pe piata prin produse de calitate: echipamente electronice cu microprocesoare, locomotive modernizate echipate cu convertoare statice, cu instalatii de control si diagnoza. Au acumulat experienta si, in 2010, au pus in fabricatie de serie locomotiva Transmontana, prima locomotiva romaneasca cu motoare de tractiune asincrone si prima locomotiva fabricata in tara dupa 1991. Noua locomotiva, concept original al firmei, are o putere de 6000 kW si o viteza maxima de 160 km/h fiind destinata, in special, tractarii trenurilor de marfa. Atat locomotiva, cat si echipamentele componente sunt emanatii ale propriului centru de cercetare-dezvoltare. In scurt timp, noile locomotive SOFTRONIC s-au impus prin calitate si performante, astfel ca au fost achizitionate de importanti operatori pe calea ferata.
Cum s-a ajuns aici?
Prin pasiune, profesionalism, sacrificii, atragerea unora dintre cei mai competenti ingineri, investitii masive in cladiri, utilaje performante si aparatura. Noile investitii au fost realizate atat din fonduri proprii, cat si din fonduri atrase prin proiecte finantate din fonduri structurale. In acest fel, in numai 13 ani de la infiintare, SOFTRONIC a ajuns sa fie una dintre cele mai moderne fabrici din Craiova si singurul fabricant de locomotive electrice din Europa de Sud-Est.
Primul proiect cu finantare europeana - Dezvoltare laborator C-D in domeniul modernizarii si constructiei de locomotive electrice - s-a derulat in perioada 2009 - 2011. Astfel, s-a realizat un modern centru de cercetare-dezvoltare dotat cu cele mai performante mijloace necesare in procesul de elaborare a unor produse competitive pe piata europeana - s-au construit laboratoare, s-au achizitionat aparate, computere performante, software pentru cercetare si proiectare.
Odata ce infrastructura de cercetare a fost adusa la nivelul de dotare corespunzator, printr-un alt proiect, in perioada 2010 - 2012, au fost dezvoltate, omologate si puse in fabricatie motoarele de tractiune, convertoarele de putere si servicii auxiliare, sistemul de control, comanda si siguranta pentru locomotive electrice. Toate aceste componente fac parte din echipamentele cu care sunt echipate noile locomotive fabricate de SOFTRONIC, dar sunt utilizate si pentru modernizarea vechilor locomotive fabricate de Electroputere.
Dintre toate dezvoltarile marca SOFTRONIC, asemanator cu perla coroanei, este rama electrica Hyperion, tren electric de pasageri cu patru vagoane, adaptat specificului cailor ferate romane. Dezvoltarea acestui produs a inceput in 2010 si se va termina la sfarsitul anului 2013, cand vor incepe probele de omologare. O parte insemnata a cheltuielilor de dezvoltare este finantata printr-un alt proiect european, dovada a faptului ca si in vremuri grele se pot gasi solutii viabile pentru a face pasi inainte, pentru a pune in fabricatie produse competitive, cu cerere pe piata.
Despre istoria acestui vehicul - Tren Electric Regional - am discutat indelung cu dl ing. Ion Girnita, directorul general al firmei, absolvent al Facultatii de Electrotehnica din Craiova, sectia Electromecanica. O istorie captivanta despre opozitii, greutati si situatii aproape fara iesire.
Si totusi, la Craiova se produc, din nou, vehicule feroviare.
Si totusi, pasiunea invinge!
Si totusi, exista firme romanesti care performeaza!
Alte articole



