Blitz
Data: 16 - 31 august 2015
? Un megatunel submarin va conecta Danemarca si Germania. Comisia Europeana (CE) a aprobat finantarea publica a unui tunel pe sub Marea Baltica, ce va conecta Danemarca si Germania. Legatura fixa reprezentata de Centura Fehmarn va scurta considerabil timpul de calatorie intre Germania si partea estica a Danemarcei. De exemplu, folosind acest tunel, trenul pe ruta Hamburg - Copenhaga ar urma sa faca aproximativ doua ore fata de cinci ore in prezent. Cele doua tari au discutat de mai multi ani realizarea unei legaturi feroviare si rutiere prin Centura Fehmarn, o stramtoare din Marea Baltica intre insula daneza Lolland si insula germana Fehmarn. Tunelul, lung de aproximativ 19 km, va avea doua linii de cale ferata si o autostrada cu patru benzi, potrivit CE. Tunelul ar urma sa fie deschis pentru trafic in 2024. Danemarca ar urma sa asigure majoritatea costurilor proiectului, care sunt estimate de CE la 64,4 miliarde de coroane, respectiv 9,5 miliarde de dolari. La randul sau, UE asigura o parte din finantare pentru proiect.
? Airbus lanseaza un supersonic. Compania Airbus a patentat un avion ultra rapid care va fi capabil sa parcurga distanta dintre Londra si New York intr-o singura ora, scrie mirrror.co.uk. Considerat urmasul lui Concorde, supersonicul ar putea atinge o viteza de 4,5 ori mai mare decat cea a sunetului si ar strabate, potrivit constructorilor, distanta Londra - New York intr-o singura ora, in timp ce un avion de linie traditional, precum Airbus A330, strabate Atlanticul in opt ore. Noul avion supersonic va parcurge in timp record si alte trasee, precum Paris - San Francisco sau Tokyo - Los Angeles in doar trei ore, ambele distante fiind acum parcurse in mai mult de 11 ore. Aparatul supersonic va fi destinat, din cauza costurilor foarte ridicate, in special oamenilor de afaceri care doresc sa-si rezolve problemele in decurs de o singura zi.
? Platforma pentru testarea componentelor auto ale viitorului. Oamenii de stiinta de la Institutul Fraunhofer pentru Dispozitive Tehnologice si Sisteme Integrate, din orasul german Erlangen, au realizat o masina sport electrica artizanala conceputa ca platforma pentru testarea componentelor auto ale viitorului, potrivit Bold Ride, citat de green-report.ro. IISB-One este dotata cu doua motoare electrice independente la rotile din spate, de 80 kW fiecare, pentru a oferi posibilitatea unei accelerari puternice. Puterea automobilului este data de un set de baterii reincarcabile de 355 volti. Acestea pot fi conectate la o sursa de alimentare din retea sau prin incarcare rapida prin intermediul placilor de inductie la statiile amenajate special. IISB-One este bazat pe automobilul sport artizanal Artega GT din care au fost fabricate numai 130 de exemplare. Elementele de noutate ale automobilului IISB-One constau in modularitatea sa si in capacitatea de a accepta o varietate de dispozitive de stocare a energiei si de configuratii ale sistemului de propulsie.