Prof. univ. dr. ing. Nicolae Ilias, la 80 de ani
Data: 16 - 31 august 2015
Avem, si in numarul de fata, prilejul de a marca aniversarea unui prestigios om de stiinta si reputat cadru didactic, prof. univ. dr. ing. Nicolae Ilias. Cel sarbatorit cu mult respect si profunda apreciere s-a nascut la 30 august 1935, in localitatea banateana Ohaba-Forgaci, azi comuna Boldur de langa Lugoj, si-a facut studiile primare in satul natal, urmand apoi cursurile Liceului Coriolan Brediceanu din Lugoj, pe care le-a absolvit in 1953. In perioada 1953 - 1958 si-a continuat pregatirea profesionala la Facultatea de Mine a Institutului de Mine din Petrosani, unde a ramas asistent. Dupa obtinerea doctoratului, la Institutul de Mine din Leningrad (astazi Sankt Petersburg - Rusia), in 1964, s-a reintors la Petrosani, dedicandu-se unei prodigioase activitati didactice si stiintifice.
In anul 1973 a obtinut titlul de profesor universitar, iar in 1974 pe acela de conducator de doctorat, in aceasta calitate indrumand activitatea a peste 90 de specialisti. A fost: prodecan al Facultatii de Mine (1965 - 1972), decan al Facultatii de Electromecanica Miniera (1972 - 1980), seful Catedrei de Masini Miniere (1985 - 1990) si rector al Universitatii din Petrosani (1990 - 2004). A efectuat stagii de specializare in universitati prestigioase din Germania, Franta, Marea Britanie, Cehia, Ucraina, Italia, Rusia, si a vizitat, in calitatea sa oficiala, in scopuri stiintifice, didactice si de tratative in domeniul afacerilor, peste 40 de tari de pe toate continentele.
In mediul universitar si stiintific din tara si din strainatate se bucura de un binemeritat prestigiu, datorat unei indelungate activitati, materializate si in peste 400 de articole publicate in reviste de specialitate, peste 25 de carti, tratate si monografii, peste 30 de brevete de inventie si zeci de contracte de cercetare stiintifica. Toate acestea acopera mai multe domenii referitoare la masini, utilaje si instalatii pentru valorificarea georesurselor, inginerie industriala, tehnologii neconventionale, management academic si managementul calitatii. Prin continuitatea cercetarilor, creativitate si atragerea multor discipoli si colaboratori, profesorul Nicolae Ilias a creat o veritabila scoala si a deschis noi directii de cercetare, unele teme de cercetare facand parte din programele stiintifice finantate de Uniunea Europeana. Meritele stiintifice i-au atras si o reputatie pe masura, fiind membru in numeroase structuri stiintifice regionale, continentale si mondiale. Este membru al Asociatiei Generale a Inginerilor din Romania; in 2001, a infiintat Sucursala Petrosani a AGIR, fiind multa vreme presedintele acesteia. Este presedintele Sectiei Ingineria petrolului, minelor si geonomiei din Academia de Stiinte Tehnice din Romania. Este expert-evaluator ARACIS, CNCSIS si pentru proiecte internationale, membru in colegiile de redactie a numeroase publicatii stiintifice nationale si internationale si cetatean de onoare al judetului Hunedoara, municipiului Petrosani si al comunei natale.
Ca recunoastere a remarcabilelor sale realizari, multe universitati i-au acordat titlul de Doctor Honoris Causa: Universitatea din Miskolc - Ungaria (1997), Universitatea Politehnica de Stat din Harkov - Ucraina (1997), Universitatea de Mine si Metalurgie „Ivan Rilski“ din Sofia - Bulgaria (1999), Universitatea de Mine din Moscova - Rusia (2000), Universitatea de Petrol si Gaze din Ploiesti (2003), Universitatea de Nord din Baia Mare (2004), Institutul International de Management IMI-NOVA din Chisinau - Republica Moldova (2014). A fost distins cu peste 100 de premii, diplome, ordine si medalii nationale si internationale, intre care: Ordinul National „Steaua Romaniei“ in grad de ofiter (2000), Crucea de Aur Patriarhala - cea mai inalta distinctie acordata de Patriarhia Romana (2002) si Medalia de Aur la Salonul International al Inventiilor Eureka de la Bruxelles - Belgia (2002).
Cooperarea internationala a Universitatii din Petrosani a constituit o preocupare permanenta a profesorului si rectorului Nicolae Ilias, el personal initiind si incheind o serie de contracte de colaborare cu institutii si universitati de prestigiu din lume. Beneficiile acestor colaborari au fost insemnate, ele contribuind la dezvoltarea cercetarii stiintifice, imbunatatirea performantelor actului didactic, dotarea laboratoarelor si mobilitati de cadre didactice si studenti.
Cu prilejul implinirii varstei de 80 de ani, omagiem deopotriva savantul si profesorul, omul, colegul si prietenul, gazda si partenerul de discutii, observatorul atent si comentatorul subtil si spiritual a tot ceea ce ne inconjoara. Daruit de Dumnezeu cu o putere de munca si o vitalitate remarcabile, desfasoara - si astazi - o activitate neobosita ca om de stiinta, cadru didactic si om al Cetatii. Specialistii pe care i-a educat si format, prietenii, colegii si cunoscutii ii doresc prof. univ. dr. ing. Nicolae Ilias viata lunga, cu sanatate, putere de munca si implinirea tuturor dorintelor.
LA MUL?I ANI, Domnule Profesor!
Alte articole

