Romania a depasit obiectivul prevazut pentru anul 2020 privind ponderea resurselor regenerabile in consumul total de energie
Data: 16-31 august 2016
Cele mai recente date furnizate de Eurostat (date care se referă la finalul anului 2014) arată că ţara noastră a atins o pondere de 24,8% a resurselor regenerabile în totalul consumului de energie. Pentru anul 2020 era prevăzută o cotă de 24%. În tabloul ţărilor membre ale UE mai sunt şi alte state care au atins şi depăşit obiectivele propuse, precum Suedia, Finlanda, iar altele se apropie de ţintele asumate, precum Letonia, Danemarca, Austria. Diferenţele de ponderi (de pildă, Suedia a atins 52,6%, iar Finlanda 38,7%) se explică, în bună măsură, atât prin punctul de pornire, cât şi prin condiţiile naturale specifice.
Din orice unghi vom privi amintitul tablou, rezultă că ţara noastră se află în fruntea „plutonului" de state membre ale UE care au îndeplinit angajamentele asumate potrivit Strategiei Europa 2020. Se poate, deci, vorbi despre o autentică performanţă obţinută prin conceperea şi adoptarea unor măsuri eficiente de ordin economic, ecologic şi tehnic. În mod special, se cere relevată Schema de sprijin pusă la dispoziţia investitorilor, cu precădere a celor din domeniile eolian şi solar. Investiţiile în aceste sectoare au depăşit 6 miliarde de euro în perioada 2009 - 2014.
Tendinţele relevate pentru perioada 2009 - 2014 se regăsesc şi în anul precedent, când aproape 40% din întreaga producţie de energie s-a obţinut din surse regenerabile. În afară de sursele eoliene şi solare, o contribuţie importantă au avut segmentele hidro şi biomasă.
În acelaşi timp, a avut loc un proces de scădere a preţurilor la energie, conform rapoartelor anuale ale OPCOM. În perioada 2011 - 2015, preţul pur al energiei (care reprezintă o treime din preţul total, restul reprezentându-l tarifele de transport, de distribuţie, contribuţia pentru cogenerare, certificatele pentru energia verde) au scăzut cu 30%, respectiv de la 52 euro/MWh la 36 euro/MWh. Această diminuare a fost determinată de o cerere globală mai mică de energie, precum şi de numărul mare de operatori economici din sfera energiei verzi, care a conferit pieţei specifice un grad mai mare de concurenţă.
Se anticipează că rezultatele înregistrate în domeniul utilizării resurselor regenerabile de energie permit o stabilizare a preţurilor, oscilaţiile posibile şi probabile fiind determinate exclusiv de evoluţiile pieţei în mediul concurenţial evocat.