Blitz
Data: 16-31 August 2017
● Succes remarcabil al echipei României la Olimpiada Internaţională de Fizică: cinci medalii şi locul I în Europa. Olimpicii români au reeditat succesele excepționale înregistrate în ultimii doi ani la Olimpiada Internaţională de Fizică, obținând patru medalii de aur și o medalie de argint la ediția din 2017. Datorită acestui palmares, România a ocupat din nou primul loc în Europa și s-a clasat între primele 5 țări din lume. A 48-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Fizică s-a desfăşurat în Indonezia (Yogyakarta), reunind 424 de concurenţi din 88 de ţări.
● Primul autocamion ușor complet electric din lume. Mitsubishi Fuso Truck and Bus Corporation (MFTBC) a anunțat startul producției în serie mică a primului autocamion ușor complet electric din lume - Fuso eCanter. Fuso este o companie aflată în portofoliul Daimler Trucks Asia. Toate modelele eCanter destinate piețelor europene și americane vor fi produse la uzina Tramagal (Portugalia). Fuso eCanter contribuie la reducerea problemelor de poluare și de zgomot în ecosistemele urbane. Autocamionul ușor complet electric este, de asemenea, eficient din punct de vedere al costurilor, asigurându-le utilizatorilor economii considerabile. În comparație cu un autocamion cu motorizare tradițională diesel, Fuso eCanter permite economii la nivelul costurilor de operare în valoare reală de până la 1000 euro pentru fiecare 10 000 km parcurși. Potrivit unui comunicat al producătorului, autocamionul ușor Fuso eCanter are o autonomie de 100 km și o capacitate de încărcare de 2 până la 3 tone - în funcție de caroserie și modul de utilizare. Trenul de rulare electric al autocamionului conține 6 acumulatori litiu-ion de înaltă tensiune, producând 420 V și 13,8 kWh fiecare.
● Companii chineze, interesate de proiecte de infrastructură rutieră și feroviară în România. Premierul Mihai Tudose s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, Xu Feihong, întrevederea fiind axată pe proiecte de interes comun în plan economic și perspectivele de concretizare a colaborării. S-au avut în vedere, în primul rând, proiecte din domeniul infrastructurii feroviare și rutiere pentru care și-au manifestat interesul companii mari din China. Un prim astfel de proiect este construcția unui pod suspendat peste Dunăre, la Brăila, inclus în Master Planul General de Transport al României și pentru care a fost lansat anunţul de licitaţie. Mai sunt vizate proiecte de infrastructură de interes regional, precum construcția unei autostrăzi București - Sofia sau construcția unei rețele de transport feroviar de mare viteză, pe pernă magnetică, dezvoltată în comun de România, Bulgaria, Serbia și, eventual, Grecia, după modelul celor deja funcționale în China. „Sunt proiecte care pot beneficia de finanţări europene și care pot fi dezvoltate în regim de parteneriat public-privat, pentru care România poate beneficia de expertiza marilor companii de construcții chineze", a precizat Executivul, într-un comunicat.
Alte articole


