In urmatorii zece ani, 600 000 de locuri de munca din Romania vor fi afectate de transformarea digitala
Data: 16-31 august 2019
♦ Noile tehnologii vor genera locuri de muncă în special în domeniile sănătate, educație şi servicii financiare
În următorii zece ani, 600 000 de locuri de muncă din România vor fi afectate de transformarea digitală generată de noile tehnologii, relevă raportul PwC s Workforce Disruption Index, prezentat recent. Potrivit raportului, vor fi create 325 000 de locuri de muncă în următorul deceniu, în timp ce pentru alte 275 000 lucrătorii trebuie să-și îmbunătățească abilitățile digitale întrucât automatizarea și introducerea inteligenței artificiale vor elimina treptat activitățile repetitive. „Raportul prezintă în premieră pentru România potențialul impact al noilor tehnologii asupra locurilor de muncă, fiind foarte util pentru cei preocupați de modul în care transformarea digitală va reconfigura modelele de afaceri, anumite industrii și chiar economia țării. Cea mai importantă observație este că dezvoltarea abilităților digitale ale angajaților devine vitală și că, totodată, trebuie încurajate parteneriatele cu instituțiile guvernamentale pentru a căuta zone de interes comun, cum ar fi infrastructura, educația sau sănătatea, în care e nevoie de investiții pentru a stimula adoptarea noilor tehnologii. În lipsa investițiilor, nu pot apărea locuri de muncă în sectoare esențiale. Mai mult, în cazul economiilor vulnerabile la automatizare și la schimbarea modelelor de afaceri, există riscul destul de mare ca unele locuri de muncă să dispară. Prin urmare, preocuparea pentru educație și recalificare, inclusiv a guvernelor, poate să atenueze presiunea asupra persoanelor cu abilități care vor fi tot mai puțin cerute pe piața muncii în viitor", spune Ionuț Sas, Partener PwC România.
Astfel, potrivit raportului pentru România al PwC, 600 000 de locuri de muncă vor resimți impactul noilor tehnologii în România, pentru menținerea, respectiv crearea lor fiind necesară o strategie în domeniile inovării și digitalizării. De asemenea, raportul arată că inovarea și digitalizarea vor contribui la eficientizarea proceselor, dar impun și aplicarea unor strategii de îmbunătățire a abilităților digitale ale lucrătorilor. „Cele 600 000 de locuri de muncă pot aduce o contribuție la creșterea Produsului Intern Brut (PIB) al României de 66 miliarde dolari, până în anul 2029. În industria manufacturieră, agricultură și utilități, locurile de muncă au cea mai mare probabilitate de a fi înlocuite, având în vedere că aceste sectoare nu folosesc, în prezent, tehnologie și automatizare. În aceste sectoare va fi nevoie de îmbunătățirea abilităților digitale ale angajaților. Noile tehnologii vor genera locuri de muncă în special în domeniile sănătate, educație şi servicii financiare", relevă autorii studiului.
„Schimbările sociale, economice, culturale și tehnologice au un impact asupra fiecărei industrii și ocupații. În acest context, raportul PwC reprezintă un punct de plecare pentru organizațiile care vor să obțină un avantaj competitiv și să analizeze perspectivele pentru industria lor, precum și modul în care pot reacționa la schimbare. De exemplu, companiile care depind de costurile scăzute cu forța de muncă, precum cele din industria prelucrătoare, pot începe să se reorganizeze intern, să își adapteze procesele și să investească în dezvoltarea abilităților digitale ale angajaților pentru a face față obiectivelor pe termen lung", explică Oana Munteanu, Senior Manager PwC România.
Studiul PwC s Workforce Disruption Index și-a propus să ofere o imagine asupra perspectivelor forței de muncă în contextul transformării digitale, analizând 163 de țări, 18 industrii și 22 categorii ocupaționale.