A fost semnata autorizatia de construire a conductei de transport gaze naturale Prunisor - Orsova - Baile Herculane - Jupa
Data: 16-31 august 2022
Zilele trecute a fost semnată autorizația de construire a conductei de transport gaze naturale pe direcția Prunișor - Orșova - Băile Herculane - Jupa, care va fi realizată de Transgaz, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu, într-o postare pe Facebook. „Există și finanțare pentru asta, inclusiv din Fondul pentru Modernizare. Conducta va trece prin județele Mehedinți și Caraș-Severin (municipiile Caransebeș și Orșova, plus localitățile Băile Herculane, Topleț, Mehadia, Cornea, Domașnea, Căzănești, Teregova, Armeniș, Slatina Timiș, Bucoșnița, Buchin, Turnu Ruieni, Obreja, Prunișor, Husnicioara, Căzănești, Sisești, Ilovăț, Bâlvănești, Godeanu, Balta, Podeni, Cireșu și Ilovița)", a scris ministrul Energiei.
Acesta a precizat că în vara anului 2020 a fost adoptată Hotărârea de Guvern prin care proiectul de investiții „Conducta de transport gaze naturale pe direcția Prunișor - Orșova - Băile Herculane - Jupa" a fost declarat de importanță națională în domeniul gazelor naturale.
„Prin realizarea acestei conducte se poate asigura alimentarea cu gaze naturale a localităților din zona de interes a obiectivului, respectiv un număr de aproximativ 15 500 consumatori casnici, 94 instituții publice (școli, primării, dispensare. cămine culturale, cabinete medicale etc.) și 113 agenți economici în județul Mehedinți, precum și aproximativ 12 000 consumatori casnici, 136 instituții publice (școli, primării, dispensare. cămine culturale, cabinete medicale etc.) și 231 de agenți economici în județul Caraș-Severin", a subliniat oficialul.
De asemenea, execuția acestei conducte de transport va genera un impact socio-economic pozitiv prin alimentarea cu gaze naturale a stațiunii turistice Băile Herculane, crearea de locuri de muncă pe perioada de construcție, crearea posibilităților de câștiguri suplimentare pentru locuitorii zonei prin atragerea de investitori și valorificarea superioară a masei lemnoase, ridicarea gradului de confort al locuitorilor, atragerea de venituri suplimentare la bugetul statului și la bugetele locale. „Efectele pozitive se vor vedea și asupra activității furnizorilor locali de servicii (de exemplu, unități de cazare) și creșterea contribuției acestora la veniturile administrațiilor publice locale (pe perioada implementării proiectului), dezvoltarea turismului în zonă, stimularea dezvoltării economiei locale prin asigurarea unei surse de energie nepoluantă, asigurarea unui mediu sănătos prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Și după începerea exploatării gazului din Marea Neagră vom consuma gazul românesc, în casele românilor!", a mai scris Virgil Popescu pe pagina de socializare.
Alte articole

