Noi aparitii in Editura AGIR
Data: 1-15 septembrie 2005
Dionezie Bojin, Daniel Bunea, Florin Miculescu, Marian Miculescu
MICROSCOPIE ELECTRONICA DE BALEIAJ SI APLICATII
Format 210x290 mm, 220 pag., 40 lei
In prezent, microscopia electronica este utilizata in laboratoare si institute de cercetare, are atributii in examinarile clinice din spitale, in industrie este folosita in controlul de rutina al productiei, iar in universitati este utilizata in scopuri educationale si de cercetare.
Lucrarea, considerata a fi o introducere in microscopia electronica de baleiaj, prezinta aplicatii din cele mai diverse domenii, de la stiinta materialelor pana la biologie si medicina. In prima parte a lucrarii sunt prezentate principiile de baza ale microscopiei electronice – in mod special ale microscopiei electronice de baleiaj si tipurile de informatii care pot fi obtinute cu ajutorul acestei metode de analiza, fiind prezentate, in acelasi timp, bazele fizice teoretice ale tehnicii de obtinere a acestor informatii.
Autorii prezinta rezultatele obtinute in ultimii ani de activitate desfasurata in Laboratorul de Microscopie Electronica, din Catedra de Stiinta Materialelor si Metalurgie Fizica de la Facultatea Stiinta si Ingineria Materialelor din Universitatea „Politehnica” din Bucuresti. Rezultatele practice prezentate in ambele parti ale lucrarii au fost obtinute pe un microscop electronic de baleiaj tip XL 30 ESEM TMP furnizat de firma FEI-Philips. Prin bogatia ilustratiilor, lucrarea constituie un adevarat atlas, edificator pentru domeniul abordat.
Aceasta carte se adreseaza studentilor si specialistilor din domeniul stiintei materialelor si celor din domeniul ingineriei biomedicale. In acelasi timp, va constitui un ghid pentru cei care vin intr-un prim contact cu microscopia electronica de baleiaj si microanaliza corpurilor solide, atat din domeniul educatiei cat si al cercetarii.