EUROPENIZAREA LEGISLATIEI PRIVIND BREVETELE DE INVENTIE
Data: 1-15 septembrie 2006
Pentru convergenta cu acquis-ul comunitar, guvernul României a adoptat proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii privind brevetele de inventie, act normativ care asigura compatibilitatea legislatiei nationale cu Conventia Brevetului European.
Printre noutati se numara: introducerea, în depozitul cererii, a rezumatului inventiei sau introducerea termenului de predecesor, adica persoana fizica sau juridica îndreptatita la brevet anterior depunerii cererii de brevet.
Brevetul poate fi acordat pentru orice inventie având ca obiect un produs ori un procedeu, în toate domeniile tehnologice, cu conditia ca aceasta sa fie noua, sa implice o activitate inventiva si sa fie susceptibila de aplicare industriala. În acest sens, nu sunt considerate inventii:
– descoperirile, teoriile stiintifice si metodele matematice;
– creatiile estetice;
– planurile, principiile si metodele în exercitarea de activitati mentale, în materie de jocuri sau în domeniul activitatilor economice, precum si programele de calculator;
– prezentarile de informatii.
Nu se acorda brevete de inventie pentru:
– inventiile a caror exploatare comerciala este contrara ordinii publice sau bunelor moravuri, inclusiv cele daunatoare sanatatii si vietii persoanelor, animalelor sau plantelor si care sunt de natura sa aduca atingeri grave mediului ambiant, cu conditia ca aceasta excludere sa nu depinda numai de faptul ca exploatarea este interzisa printr-o dispozitie legala;
– soiurile de plante si rasele de animale, precum si procedeele esential biologice pentru obtinerea plantelor si animalelor; prevederea nu se aplica procedeelor microbilologice si produselor obtinute prin aceste procedee;
– inventiile având ca obiect corpul uman în diferite stadii ale formarii si dezvoltarii sale, precum si simpla descoperire a unuia dintre elementele sale, inclusiv secvente sau secventa partiala a unei gene;
– metodele de tratament al corpului uman sau animal prin chirurgie sau terapie si metodele de diagnosticare practicate asupra corpului uman sau animal; dispozitiile nu se aplica produselor, în special substantelor sau compozitiilor utilizate în oricare din aceste metode.
Cererea de brevet de inventie, redactata în limba româna, va contine:
– solicitarea de acordare a unui brevet de inventie;
– datele de identitate ale solicitantului;
– descrierea inventiei;
– una sau mai multe revendicari;
– desenele la care se face referire în descriere si/sau revendicari;
– rezumatul descrierii inventiei.
Daca solicitantul nu este acelasi cu inventatorul, cererea de brevet de inventie va contine si indicatii care sa permita stabilirea identitatii inventatorului si va fi însotita de un document din care sa reiasa modul în care solicitantul a dobândit dreptul la acordarea brevetului de inventie.
Revendicarile definesc obiectul protectiei solicitate si trebuie sa fie clare, concise si sa fie sustinute de descrierea inventiei.
Data de depozit a cererii de brevet de inventie este data la care au fost înregistrate:
– indicatia explicita sau implicita ca se solicita un brevet de inventie;
– indicatii care sa permita stabilirea identitatii solicitantului sau care sa permita contactarea acestuia de catre Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci;
– parte care, la prima vedere, sa para a fi o descriere de inventie.
Durata brevetului de inventie este de 20 de ani, cu începere de la data de depozit. Brevetul de inventie confera titularului sau drept exclusiv de exploatare a inventiei pe întreaga durata de valabilitate a brevetului de inventie.
Este interzisa efectuarea, fara consimtamântul titularului de brevet de inventie, a urmatoarelor acte:
– fabricarea, folosirea, oferirea spre vânzare sau importul în vederea folosirii, oferirii spre vânzari ori vânzari, în cazul în care obiectul brevetului este un produs;
– utilizarea procedeului, precum si folosirea, oferirea spre vânzare, vânzarea sau importul în acest scop a produsului obtinut direct prin procedeul brevetat, în cazul în care obiectul brevetului este un procedeu.
Însusirea fara drept, în orice mod, a calitatii de inventator constituie infractiune si se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda de la 5 000 la 10 000 RON.
Pentru prejudiciile cauzate, titularul sau beneficiarul unei licente are dreptul la despagubiri potrivit dreptului comun si poate solicita instantei judecatoresti competente sa dispuna masura confiscarii sau, dupa caz, a distrugerii produselor contrafacute. Aceste dispozitii se aplica si materialelor sau echipamentelor care au servit nemijlocit la savârsirea faptelor de contrafacere.