Cunoasterea istoriei tehnicii – conditie necesara pentru stimularea activitatii creative si dezvoltarea procesului inovarii
Data: 1-15 august 2009
(Urmare din nr. trecut)
Iata de ce, in anul 2006, cind actionam in calitate de secretar stiintific al Academiei Oamenilor de ?tiinta din Romania (AOSR) am acceptat sa sprijin cu bucurie, dar si cu speranta, propunerea domnilor profesori Alexandru Badea si Ion Chiuta, membri ai Sectiei Tehnice AO?R, de a se transforma Centrul pentru dezvoltarea creativitatii studentilor in Energetica din cadrul Universitatii Politehnica din Bucuresti (UPB), prin intrarea sub egida AOSR, in Centrul pentru Dezvoltarea Creativitatii pentru a deveni astfel un centru in care se aduna forte creative din toate domeniile stiintifice si tehnice pentru a contribui la formarea acestei noi culturi, atit de necesare, a inovarii prin valorificarea potentialului creativ romanesc. În acelasi an am infiintat in UPB si am predat in semestrul II al anului scolar universitar 2006 – 2007, cursul de Creativitate inginereasca.
Istoria evolutiei economice a aratat ca nu se poate garanta o dezvoltare continua producind numai ceea ce are succes la un moment dat. Pentru ca sa apara idei creatoare insa nu este suficient ca un agent economic sa utilizeze numai tehnici stimulatoare ale creativitatii, este necesar, in primul rind, ca ideile novatoare sa fie acceptate si ca agentul sa incurajeze in mod real activitatea inovatoare, creativa, capatind astfel o reputatie de unitate inovatoare.
Inovarea este o problema esentiala a zilelor noastre. Ea este un concept multidimensional care depaseste abordarea numai tehnologica incluzind, de exemplu, inovarea in servicii, inovarea organizatorica sau a modelului de afaceri. Initiativa politica poate juca un rol crucial in cresterea capacitatii competitive a firmelor creind conditii in care acestea sa evolueze prin:
stimularea activitatii de CDI astfel ca firmele sa poata asimila noi tehnologii care sa genereze viitoare procese de inovare si cresteri economice;
promovarea celei mai bune practici in realizarea de produse si servicii prin reglementarea finantarii capitalului de risc (declarat ca exista si in tara noastra din 2007);
crearea unui mediu de afaceri care sa asigure o competitie libera si sa elimine obstacolele in adoptarea tehnologiilor de virf.
Pentru ca promovarea progresului tehnic prin procesul inovarii sa devina mai eficienta si in tara noastra, ar trebui ca pe linga stimularea activitatii de CDI, menita sa joace un rol important in dezvoltarea si sustinerea stiintei nationale si a ingineriei, sa se promoveze si schimbarea mentalitatii, existente la noi in tara, in domeniul CDI si sa se constituie sistemul national de inovare (concept romanesc – prioritate mondiala), prin care sa se asigure interactiunile necesare intre firme publice si private (mari si mici), universitati si agentii guvernamentale cu scopul de a stimula, in mod sistemic in cadru national, productia stiintifica si tehnologica.
Conceperea sistemului national de inovare va reduce pina la anulare dihotomia dintre stimularea CDI si implementarea in productie a rezultatelor obtinute. Se va putea trece de la politica centrata pe stimularea ofertei CDI la politica centrata pe stimularea cererii sectorului productiv si de desfacere, ceea ce va implica cresterea rolului sectorului privat, in special al intreprinderilor mici si mijlocii, sub un dublu aspect: cel de entitate sensibila la nevoile pietei de CDI si cel de utilizator al rezultatelor cercetarii.
Pentru a se realiza acest obiectiv este necesar sa existe o forma organizatorica adecvata care sa aiba ca prim obiectiv promovarea procesului inovarii. Acesta este scopul pentru care am sustinut, anul acesta, formarea in UPB, sub egida AOSR, a unui Grup de inovare, care sa actioneze pentru implementarea economica a rezultatelor creative ale Centrului pentru Dezvoltarea Creativitatii AOSR si pentru aceasta sa inceapa cu elaborarea unui Ghid pentru valorificarea rezultatelor activitatii creative.
(Continuare in nr. viitor)
Alte articole


