In lumea masurarilor si a unitatilor de masura
Data: 1-15 august 2009
Lucrarea „In lumea masurarilor si a unitatilor de masura“ face parte dintr-o categorie mai putin obisnuita in literatura tehnica din tara noastra si din lume. Autorul ei, domnul dr. ing. Aurel Millea, fost director al Institutului National de Metrologie din Bucuresti, fondator al Societatii Romane de Masurari, a alcatuit o carte in care se disting, chiar de la o prima lectura, trei componente.
Una constituie o prezentare sistematica si riguroasa, adusa la zi, a unitatilor de masura folosite cel mai frecvent in Romania, si in primul rind a Sistemului International SI, obligatoriu prin lege in toate domeniile de activitate. Sunt tratate de asemenea cele mai obisnuite unitati in afara SI, dintre care unele sunt admise si prin lege, iar altele se impun prin larga lor utilizare in diferite sectoare in general bine delimitate, atit in tara noastra cit si in majoritatea tarilor avansate ale lumii. Deosebit de clar si precis este circumscrisa problematica scarilor de timp, a scrierii datei si a orei, cu relevarea unor aspecte care de multe ori nu sunt cunoscute de publicul larg, dar deseori nici de oamenii de presa. Prezentarea este completata cu unitati si scari de masurare cu destinatii speciale, care apar aici pentru prima data in literatura tehnica romaneasca: unitati si scari utilizate in stiinta si tehnologia materialelor, informatica, tipografie, textile, meteorologie, optica geometrica etc. Consider deosebit de utila prezenta in lucrare a unor capitole distincte pentru unitatile de masura anglo-saxone, a caror buna cunoastere a devenit indispensabila datorita patrunderii masive a tehnologiei de provenienta americana, precum si pentru unitatile vechi romanesti, intilnite inca in documente din trecut, arhive, acte de proprietate etc. Corelat cu acestea, sunt date notiuni despre formate standardizate, masuri de imbracaminte, scari seismice si altele, pina la domenii de masurare unde inca este in curs definirea marimilor specifice si a unitatilor de masura, punindu-se uneori chiar problema masurabilitatii propriu-zise, cum sunt factorul de inteligenta, gustul si mirosul, sau calitatea produselor.
A doua parte a lucrarii constituie o selectie de subiecte mai deosebite din sfera tehnicii masurarilor, menite mai mult ca o ilustrare a primeia. Se remarca, astfel, descrierea masurarilor cu ajutorul GPS, a masurarii presiunii sangvine, a masurarii pH-ului, a unor masurari simple mecanice si electrice.
In sfirsit, lucrarea este completata cu o selectie de scurte capitole destinate unor aspecte, deseori controversate, din domeniul metrologiei teoretice si practice. Autorul isi expune aici mai multe pareri interesante, comenteaza, ridica probleme si chiar „filosofeaza“ pe teme metrologice. Aceasta parte a lucrarii, pe linga caracterul ei informativ si pe alocuri polemic, poate reprezenta o lectura placuta pentru cititorii interesati, mai ales cei care au preocupari tangente cu tehnica masurarilor, metrologia si, poate, fizica, ingineria in general etc.
Cu toata eterogenitatea ei, sau poate tocmai datorita acestei trasaturi, lucrarea dr. ing. Aurel Millea reprezinta o realizare unica in peisajul metrologiei romanesti, un moment mai putin asteptat dar cu atit mai agreabil pentru orice cititor. De aceea, o recomand cu toata convingerea, in special celor care activeaza in metrologia de stat, in metrologia industriala sau metrologia legala, in laboratoare sau in cercetare, in educatie sau in invatamint.