Laborator de masurare a radiatiilor emise de mobile
Data: 1-15 august 2009
Institutul National de Cercetare-Dezvoltare si Încercari pentru Electrotehnica ICMET Craiova a deschis primul laborator din Romania pentru determinarea influentei undelor electromagnetice emise de terminalele de telefonie mobila asupra utilizatorilor. Este vorba despre un laborator independent, finantat de Autoritatea Nationala pentru Cercetare ?tiintifica (ANCS), ai carui specialisti vor colabora cu Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM). „În contextul general al ingrijorarii privind consecintele poluarii electromagnetice produse de sistemele de comunicatie mobile, al cresterii fara precedent a numarului acestor terminale si al utilizarii necontrolate de catre copii, precum si al influentei statiilor de baza, s-au elaborat la nivel international si, de curind, la nivel national, recomandari si norme de limitare a expunerii umane la cimpuri electromagnetice“, au precizat reprezentantii ICMET Craiova. Laboratorul a fost conceput si realizat in perioada 2007 – 2009, ca parte a proiectului SAREMF, finantat de ANCS.
Prin intermediul laboratorului se evalueaza si valideaza conformitatea cu standardele europene si internationale in vigoare a produselor comercializate, inclusiv a celor second-hand. De asemenea, sunt efectuate studii si teste comparative la nivel international, inclusiv participarea la scheme de intercomparare.
Standardul de expunere pentru telefoanele mobile utilizeaza o marime specifica, cunoscuta sub numele de rata de absorbtie specifica (SAR – Specific Absorption Rate). SAR arata masura in care energia degajata de undele radio (numite popular radiatii) sunt absorbite de corpul uman expus cimpului electromagnetic emanat de telefonul mobil. SAR poate fi exprimata atit ca o valoare medie pe ansamblul intregului corp, cit si pe o anumita portiune a corpului. Comisia Internationala de Protectie Împotriva Radiatiilor Neionizante a stabilit limita expunerii publicului larg pentru zona capului si a trunchiului la 2 W/kg, iar pentru membre la 4 W/kg.
Reprezentantii noii institutii precizeaza ca, atunci cind vor exista semne de intrebare cu privire la nivelul SAR in cazul unor aparate, acestea vor fi testate in cadrul laboratorului. Tot aici vor ajunge si semnalele din statele comunitare: atunci cind o tara membra a UE descopera un anumit tip de telefon mobil care nu este conform standardelor europene, comunica concluziile si celorlalte state, unde testele se repeta. Daca rezultatele sunt aceleasi, se iau masuri si se scot terminalele de pe piata, iar firma producatoare este amendata.