SACUL PETICIT AL BUGETULUI PUBLIC
Data: 1-15 august 2009
Din cel putin doua ipostaze, recenta rectificare bugetara intereseaza, in cel mai inalt grad, populatia intregii tari: in calitate de sursa a veniturilor statului si de beneficiara (fie si numai intr-o anumita masura) de banul public. În ceea ce priveste prima ipostaza, se cere retinut ca veniturile scad cu 17,4 miliarde de lei fata de varianta rezultata din cea dintii rectificare (in aprilie a.c.), fapt care – la o privire superficiala – ar putea sa duca la concluzia ca se usureaza povara fiscala. Nu este, insa, vorba despre asa ceva. Reducerea (planificata, ca sa spun asa) a veniturilor bugetare reprezinta una dintre cele mai dramatice consecinte ale contractiei activitatii economice cu cca 8 – 8,5 la suta in acest an. Dar, un asemenea fapt nu trebuie privit ca o fatalitate intrucit veniturile ar putea sa creasca substantial nu pe seama contribuabililor onesti (care, oricum, sunt bine impovarati cu impozite si taxe), ci printr-o mai buna colectare in zona economiei subterane. Ceea ce, din pacate, nu se prea intimpla.
In ceea ce priveste a doua ipostaza, constatam ca se reduc cheltuielile cu 5,25 miliarde de lei. Apare, astfel, o diferenta de contractie fata de venituri de peste 12 miliarde de lei. Este o parte din suma care va face sa „dospeasca“ deficitul bugetar care va salta, probabil, pina la sfirsitul anului, la 7,3 la suta din PIB. Acesti bani nu apar dintr-o tiparnita oculta, ci din imprumuturi, interne si externe, adica reprezinta bani pe care, incepind din 2010, ii vom rambursa la valori de multe miliarde de euro anual. Adica, o alta constringere in materie de cheltuieli destinate populatiei, respectiv a contribuabililor. Vor fi acoperite unele „gauri“ pentru a se mai atenua efectele crizei, dar cresterea gradului de indatorare va impune, mai devreme sau mai tirziu, inasprirea fiscalitatii.
Toate acestea se cer privite cu maxima luciditate, atit pentru evitarea panicii, cit si pentru descurajarea pasivitatii. Exista, in prezent, in lume suficiente experiente concludente de oprire a declinului economic si de asigurare a premiselor unei cresteri chiar la finalul acestui an. Prin urmare, un autentic demers anticriza, incepind cu entitatile economico-sociale si terminind cu tara in intregul ei reprezinta solutia. Daca rectificarea bugetara va fi „citita“ in aceasta cheie, vom putea considera ca s-a facut cel mai important pas in directia cea buna. Adica, s-au constientizat pericolele si s-au mobilizat fortele pentru evitarea lor.