Tirg international energetic la Bucuresti - Colaborarea est-europeana pentru promovarea de programe eficiente
Data: 1-15 august 2009
Bucurestiul va gazdui, in perioada 11 – 13 noiembrie a.c., RENEXPO® South-East Europe 2009 – Tirg international si conferinte pentru resurse regenerabile si eficienta energetica in constructii si renovari, respectiv case pasive si cu consumuri reduse. Evenimentul se va desfasura pentru a doua oara, la Sala Palatului, reunind multiplicatori si actori din sud-estul Europei. Dupa premiera de succes de anul trecut, cu 60 de expozanti (46 la suta din afara granitelor), 465 de participanti la conferinte si 1530 de vizitatori, organizatorii se asteapta anul acesta la un numar mai mare, inclusiv din rindurile producatorilor, planificatorilor, furnizorilor de energie, expertilor din domeniul cercetarii si dezvoltarii, asociatii, ministere si alte autoritati, care vor prezenta vizitatorilor intreaga paleta de solutii pentru energii regenerabile si eficienta energetica.
In paralel cu tirgul vor avea loc conferinte, cu tematicile: eficienta energetica si case pasive, cogenerare, energie eoliana, energie solara, energie din deseuri, hidroenergie si bioenergie. Experti din domeniul politicii, economiei, cercetarii si dezvoltarii vor prezenta informatii legate de reglementari, finantare, tehnologii, cit si de extindere a pietei si a strategiilor de implementare.
Cum se poate observa, problematica evenimentului este cit se poate de actuala, in contextul in care, in ultimii ani, numarul companiilor europene din domeniul energiei a crescut rapid, iar investitiile in energia regenerabila stabilesc recorduri in fiecare an. Sunt tot mai multi antreprenori care au in vedere constructia de centrale hidroelectrice, turbine eoliene, cimpuri de panouri solare sau fabrici pe baza de biomasa. Aceasta tendinta, impreuna cu potentialul energetic oferit de fiecare zona a tarii, indreapta atentia si spre Romania.
Tocmai de aceea, un punct de maxim interes il va reprezenta cea de-a doua conferinta internationala Bioenergia in Romania, care se va desfasura cu prilejul tirgului, la 12 noiembrie, in conditiile in care oportunitatile de dezvoltare a biomasei in tara noastra sunt numeroase, iar multe studii arata ca resturile vegetale si lemnoase ar putea asigura peste 60 la suta din energia alternativa produsa in intreaga tara. Padurile acopera in jur de 28 la suta din suprafata totala a Romaniei. In 1995, biomasa, sub forma de reziduuri existente in padure si reziduuri provenite din industria de prelucrare a lemnului si a biomasei agricole, a reprezentat 2,3 la suta din consumul primar de energie. O analiza a potentialului anual de biomasa in scopuri energetice arata ca, pina in anul 2010, reziduurile anuale de lemn ar putea creste cu 25 – 94PJ (peta Joule), cele agricole cu 119PJ si SRF (arboricultura din lemn in scopuri energetice) cu 764PJ. In total, utilizarea anuala a potentialului biomasei ar putea depasi 1000PJ pina in anul 2020.
Aplicatiile biomasei pot fi grupate in urmatoarele segmente principale de piata: inlocuirea unei parti din combustibilii fosili folositi in sistemele de incalzire urbana (aschii de lemn); o mai mare utilizare a biomasei pe post de combustibil industrial (aschii de lemn si butuci pe post de combustibil industrial pentru abur sau pentru cazane de apa fierbinte), in loc de petrol; imbunatatirea utilizarii biomasei pentru noi sisteme de incalzire urbana in orase mici si sate situate in apropierea resurselor, in cazul in care populatia nu are acces la centrale de cogenerare sau la serviciul de furnizare a gazelor naturale.
Prioritatea numarul unu o reprezinta utilizarea biomasei pentru aplicatii termice, ca inlocuitor al petrolului. Presupunind ca exista un mod de aprovizionare cu energia obtinuta din biomasa, sistemele de incalzire urbana reprezinta cea mai rapida si mai ieftina utilizare a biomasei in Romania, cogenerare industriala si co-firing (arderea simultana a carbunelui si a deseurilor biologice).
Conferinta va include teme precum: Planul de actiune a Romaniei pentru biomasa; Planul de actiune european pentru biomasa, noile directive comunitare; Cererile asociatiilor romane catre politic si economie; Criterii de evaluare a proiectelor: Ce trebuie indeplinit pentru a obtine fonduri?; Fonduri structurale europene – posibilitati pentru agricultori; Programe de promovare a productiei si logisticii de cherestea; Partea legala a unui proiect de biomasa; Biocombustibil lichid, petrolul roman natural pentru viitor; Strategia biocombustibilului a UE: cerinte, obiective, masuri, impacte; Biocombustibil in Romania astazi si posibilitati de viitor; Potentialul biogazului in tara noastra.
Fiind membra a UE, tara noastra trebuie sa respecte legea recent votata de Parlamentul European privind eficienta energetica: pina in 2019 toate cladirile nou-construite in Uniunea Europeana trebuie sa produca energia pe care o consuma. Pentru cladirile publice, termenul limita este 2016.
Organizatorii evenimentului se asteapta ca din Romania sa porneasca un impuls clar spre Europa de Sud-Est, acoperind toata regiunea. ?ari vecine ca Ungaria, Serbia, Ucraina, Moldova si Bulgaria vor fi, de asemenea, atrase in conceptul tirgului.