TUR DE ORIZONT
Data: 1-15 august 2009
Consumul de energie nucleara al Romaniei – 0,4 la suta din totalul mondial
Consumul de energie nucleara al Romaniei s-a ridicat, anul trecut, la 2,5 milioane tone echivalent petrol, depasind cu 45,2 la suta nivelul din anul anterior, conform statisticilor realizate de compania British Petroleum. Potrivit aceleiasi surse, este vorba despre 0,4 la suta din consumul mondial de energie nucleara. „Cota“ cea mai mare a fost inregistrata de Statele Unite ale Americii – 192 milioane tone echivalent petrol. În Uniunea Europeana, consumul acestui tip de energie a depasit 212,7 milioane tone echivalent petrol, in 2008 (34,3 la suta din total).
Resurse neconventionale
Fondul international de investitii Oxford Sustainable Group (OSG) intentioneaza sa se implice in proiecte de energie regenerabila in Romania in valoare de aproape un miliard de euro, a declarat directorul general executiv al grupului, Hadley Barrett. OSG va lansa un nou fond, Oxford Renewable Energy Fund 9 – OREF 9 (fond inchis de investitii), cu o tinta de capitalizare de 200 milioane de euro. „Noile proiecte, care vor fi incepute in ianuarie 2010, includ vint, biomasa si energie solara, ele alaturindu-se celor aflate in dezvoltare in regiune, de circa 1,5 miliarde de euro“, a afirmat Barrett. OREF 9 vizeaza astfel de operatiuni in Romania, Estonia si Finlanda si va fi activ pentru o perioada de cinci ani, inclusiv prin atragerea de investitori institutionali, pentru care estimeaza un randament net de 20 la suta pe an. În echipa de management a fondului figureaza si un roman, Alexandru Coman, care are experienta in zona energiei regenerabile, a agriculturii si a pietei constructiilor. OREF 9 are in plan, in tara noastra, constructia unui parc eolian de 450 MW si a unei unitati de productie a energiei din biomasa de 10 MW.
Centru de investigatii pentru evenimente aeronautice
Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI) va infiinta Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile (CIAS) prin reorganizarea Serviciului Investigatii Transport Aerian, din subordinea institutiei. Centrul va fi un organism tehnic permanent, desemnat sa organizeze, sa conduca, sa coordoneze, sa controleze si sa execute investigatia tehnica a evenimentelor de aviatie civila in scopul determinarii faptelor, cauzelor si imprejurarilor care au dus la producerea acestora si sa emita recomandari pentru siguranta zborului. Se va pune accentul pe cresterea si mentinerea sigurantei aeriene la un nivel ridicat in vederea prevenirii producerii unor incidente si accidente. Investigatiile CIAS vor fi independente de orice ancheta judiciara si nu vor avea drept scop stabilirea vinovatiei sau a raspunderii de natura penala sau civila. CIAS se va finanta din venituri extrabugetare si din alocatii de la bugetul de stat.