CET Govora va prelua Exploatarea Miniera Alunu
Data: 1-15 septembrie 2010
CET Govora va prelua Exploatarea Miniera Alunu
CET Govora va prelua Exploatarea Miniera Alunu, din judetul Vilcea, componenta a Societatii Nationale a Lignitului Oltenia. „S-a stabilit in principiu ca CET Govora, practic, sa preia cariera Alunu pentru ca cele doua cariere de la Exploatarea Berbesti functioneaza independent – carierele Alunu si Berbesti – ele avind productii cam de 1,1 milioane tone fiecare. Avind in vedere ca SNLO a pierdut un mare consumator, CET Brasov, Berbestiul a ramas cu o capacitate trunchiata. Am ramas singurul consumator de carbune din zona. S-a facut astfel o analiza ca SNLO sa inchida cariera Berbesti si sa ramina in functiune doar cariera Alunu“, a precizat directorul termocentralei vilcene, Mihai Balan. Potrivit directorului CET, prin preluarea acestei exploatari, CET Govora ar deveni al patrulea complex energetic din Romania dupa Craiova, Turceni si Rovinari. CET Govora este termocentrala care furnizeaza agent termic si apa calda menajera populatiei din Rimnicu Vilcea, abur industrial si curent electric pentru principalii agenti economici din parcul industrial Riureni.
Electra si Hidroenergetica ar putea fi inregistrate pina la sfirsitul anului
Cele doua companii nationale ce urmeaza sa fie infiintate in domeniul energetic ar putea fi inregistrate pina la finalul anului 2010, Guvernul fiind pregatit ca pe cale legislativa sa rezolve problema contestatiilor privind inregistrarea celor doua societati, au declarat oficiali ai Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA). „Asteptam decizia instantei in ceea ce priveste inregistrarea celor doua companii. Guvernul este pregatit ca pe cale legislativa sa rezolve problema, astfel ca pina la finalul anului sa fie inregistrate. Odata cu intirzierea inregistrarii lor exista riscul lipsei de reforme in domeniul energiei, care, dintr-o mare oportunitate, se poate transforma intr-o mare vulnerabilitate“, au afirmat reprezentantii MECMA. Autoritatile incearca de un an si jumatate sa reorganizeze sectorul de producere a energiei in doua companii. Astfel, Electra ar urma sa contina Nuclearelectrica, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), complexurile energetice Turceni, Rovinari si Craiova si filialele hidro de la Vilcea, Sibiu si Tirgu Jiu si Hidroserv Vilcea. Hidroenergetica va avea in componenta restul sucursalelor Hidroelectrica si al Hidroserv-urilor, ELCEN Bucuresti, Electrocentrale Deva, termocentrala Paroseni si partile viabile ale Companiei Nationale a Huilei (CNH).
O noua strategie de termoficare, din aprilie 2011
Premierul Emil Boc a declarat ca, in aprilie 2011, va intra in vigoare o noua strategie de termoficare. „Comisia interministeriala care se ocupa cu strategia in domeniu ne-a facut propunerea ca aceasta sa intre in vigoare in aprilie 2011. Aceasta inseamna ca, pina atunci, impreuna cu toate administratiile locale, se va lucra la un plan de eficientizare, de a trece spre un alt sistem, mult mai performant decit cel existent. Practic, banii care se dau astazi pe forme diferite subventie sa fie trimisi pentru a putea moderniza sistemele de termoficare existente“, a spus primul ministru. Emil Boc a explicat ca exista doua variante in ceea ce priveste viitoarea strategie in domeniu, mentionind ca specialistii se vor pronunta care dintre acestea va fi pusa in practica.
Negocieri tehnice cu Bulgaria pentru construirea unei hidrocentrale pe Dunare
Romania poarta negocieri tehnice cu Bulgaria pentru construirea unei hidrocentrale pe Dunare, acesta fiind un proiect foarte important, au declarat reprezentanti ai Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri. Acestia au precizat ca este vorba despre un parteneriat intre guvernul Romaniei, cel al Bulgariei si investitori privati. ?ara noastra are in prezent o singura hidrocentrala pe Dunare, la Portile de Fier, de circa 1450 MW. Reamintim ca in februarie, secretarul de stat in MECMA, Tudor ?erban, declara ca noua hidrocentrala, ce ar urma sa fie construita de Romania impreuna cu Bulgaria, ar putea fi finantata din fonduri europene.