O noua recunoastere internationala a valorii cercetarii stiintifice romanesti
Data: 1-15 septembrie 2010
Recent, Organizatia Internationala a Viei si Vinului (OIV) a premiat cu Mentiunea speciala la Sectiunea Oenologie lucrarea Tratat de stiinta si inginerie oenologica. Produse de elaborare si maturare a vinurilor, scrisa de dr. ing. Constantin Croitoru, cercetator stiintific gradul I la Institutul de Cercetari Alimentare (ICA) si director promovare, dezvoltare, cercetare la societatea SODINAL. Cartea, un impunator volum de 1050 de pagini, reprezentind un nou si valoros Tratat de stiinta si inginerie oenologica, a aparut in anul 2009, la Editura AGIR. Ea este structurata in patru parti care cuprind 12 capitole, numara peste 850 referinte bibliografice (din care peste 90 sunt lucrari ale autorului), dispune de cuprinsuri in limbile romana, franceza, engleza, italiana, spaniola, germana si rusa si reprezinta primul volum dintr-o tematica ce mai cuprinde inca 3 volume: „Biotehnologii de elaborare si maturare a vinurilor“, „Produse si tehnologii de limpezire, stabilizare si filtrare a musturilor si vinurilor“, „Produse auxiliare pentru imbutelierea, etichetarea si ambalarea vinurilor“.
In anul 2007 juriului OIV a mai premiat cu Mentiune speciala la Sectiunea Oenologie si lucrarea Reducerea aciditatii musturilor si vinurilor. Metode si procedee fizice, fizico-chimice, chimice si biologice, scrisa de acelasi autor si publicata tot la Editura AGIR.
In urma celei de-a doua performante internationale, dr. ing. Constantin Croitoru a devenit Dublu Laureat al Premiului OIV ca unic autor la aceeasi sectiune, fiind unul dintre putinii specialisti romani si straini care au in palmaresul profesional o astfel de performanta.