TUR DE ORIZONT
Data: 1-15 septembrie 2010
Companiile autohtone pot accesa programul EU Gateway
Companiile romanesti din domeniul tehnologiilor energetice si de mediu pot aplica pentru o misiune economica in Japonia prin Programul EU Gateway, precizeaza compania de consultanta Deloitte. Misiunea economica este programata in perioada 31 ianuarie – 4 februarie 2011. Astfel, se va marca inceputul celui de-al treilea ciclu de misiuni. Programul EU Gateway a fost initiat de Comisia Europeana si are ca scop sustinerea companiilor din UE in procesul de intrare pe anumite sectoare de inalta tehnologie si design. Birourile Deloitte din UE, Japonia si Coreea de Sud ofera suport si coaching pentru companii, din stadiul de aplicare si pina la sfirsitul misiunii economice. Programul a fost structurat pe sase cicluri cu misiuni economice de-a lungul a sase ani, pina in 2014. Companiile eligibile trebuie sa aiba sediul in UE si o activitate pe piata de cel putin cinci ani. Alte criterii de selectie sunt actionariatul european majoritar sau de 100 la suta, precum si o cifra de afaceri si un numar de angajati suficient de mare, astfel incit sa garanteze intrarea pe pietele din Japonia si Coreea. Companiile trebuie, de asemenea, sa faca dovada unui portofoliu de cooperare cu companii la nivel international si sa aiba o strategie de afaceri solida pentru penetrarea celor doua piete asiatice.
58 la suta dintre universitati utilizeaza solutii de eLearning
Peste jumatate dintre universitatile din Romania (58 la suta) utilizeaza solutii de eLearning in activitatea didactica si nondidactica. Majoritatea celor care nu folosesc aceste solutii (68 la suta) declara ca ar dori sa le dezvolte in viitorul apropiat, se arata intr-un studiu realizat la comanda SIVECO Romania. Unul dintre proiectele care ofera acces studentilor si profesorilor la resurse de tip eLearning este PAELIS, realizat in cadrul unui parteneriat intre SIVECO Romania si Universitatea Politehnica din Bucuresti. Proiectul, finalizat in acest an, vine in sprijinul universitatilor oferindu-le un portal eLearning modular, care asigura, pe de-o parte, flexibilitatea administrarii electronice a procesului educational prin facilitati de administrare specifice unei universitati si, pe de alta parte, asigura eficientizarea procesului de invatare, prin punerea la dispozitia studentilor si a profesorilor a unor module de evaluare online si de lucru la distanta.
Romania si Ungaria, institut comun pentru studiul Dunarii
Ministrii Mediului din Romania si Ungaria au declarat, la finalul unei intilniri desfasurate la Ministerul Mediului si Padurilor de la Bucuresti, ca au in plan crearea unui institut menit sa studieze fluviul Dunarea, potrivit strategiilor derulate in acest bazin hidrografic. „Prioritatea principala cu privire la Strategia Dunarii o reprezinta apararea impotriva inundatiilor. În capitolul 5 al documentului, care se refera la inundatii si apararea impotriva inundatiilor, exista un punct referitor la o colaborare comuna romano-ungara. Vom adresa celor care finalizeaza Strategia Dunarii o solicitare comuna Romania – Ungaria pentru ca avem multe in comun in privinta apelor, riurilor. (...) Vom infiinta un institut comun al Dunarii“, a precizat ministrul mediului din tara noastra, Laszlo Borbely.