CE: publicatiile stiintifice, din ce in ce mai accesibile
Data: 1 - 15 septembrie 2013
Tendinta globala de a pune in mod gratuit rezultatele cercetarii la dispozitia cititorilor - asa numitul „acces liber“ - a fost confirmata de un studiu finantat de Comisia Europeana (CE). Aceste noi cercetari sugereaza ca accesul liber este in curs de a atinge un punct critic, aproximativ 50% dintre lucrarile stiintifice publicate in 2011 fiind in prezent disponibile in mod gratuit. Acest nivel este de doua ori mai mare decat cel estimat in studiile anterioare, lucru explicat prin utilizarea unei metodologii imbunatatite si prin aplicarea unei definitii largite a accesului liber. De asemenea, studiul estimeaza ca peste 40% din articolele validate de comunitatea stiintifica si publicate la nivel mondial intre 2004 si 2011 sunt in prezent accesibile online in mod liber. Studiul analizeaza situatia din UE si din cateva tari invecinate, precum si din Brazilia, Canada, Japonia si Statele Unite ale Americii.
Accesul liber la rezultatele cercetarii poate creste calitatea si eficienta stiintei si poate stimula inovatia in sectoarele public si privat. Comisarul european pentru cercetare, inovare si stiinta, Maire Geoghegan-Quinn, a declarat: „Aceste constatari ne arata ca accesul liber are viitor. Introducerea rezultatelor cercetarii in sfera publica este benefica pentru stiinta si consolideaza economia noastra bazata pe cunoastere“.
Studiul a analizat disponibilitatea publicatiilor academice in 22 de domenii ale cunoasterii in Spatiul european de cercetare, Brazilia, Canada, Japonia si Statele Unite. In prezent, in mai multe tari si discipline, peste 50% dintre documente sunt disponibile in mod gratuit. Disponibilitatea gratuita a majoritatii articolelor este in prezent o realitate in domeniile: stiinta si tehnologie, cercetare biomedicala, biologie si matematica si statistica. Accesul liber este cel mai limitat in domeniile: stiinte sociale si umaniste, stiinte aplicate, inginerie si tehnologie.
O comunicare recenta a CE a identificat accesul liber drept mijloc principal de a imbunatati circulatia cunostintelor si, drept consecinta, inovatia in Europa. Prin urmare, accesul liber va fi obligatoriu pentru toate publicatiile stiintifice realizate cu finantare prin Orizont 2020, programul UE de finantare a cercetarii si inovarii pentru perioada 2014 - 2020. Comunicarea recomanda ca statele membre sa adopte o abordare similara celei a Comisiei cu privire la programele lor nationale.
Studiul a fost realizat de Science-Metrix, o intreprindere de cercetare specializata in evaluare, si a inclus cele 28 de state membre ale UE, precum si Elvetia, Liechtenstein, Islanda, Norvegia, Turcia, fosta Republica iugoslava a Macedoniei, Israel, Brazilia, Canada, Japonia si Statele Unite ale Americii. Au fost publicate, de asemenea, alte doua rapoarte ale aceluiasi grup, care examineaza politicile de acces liber si problema accesului liber la date.
In ceea ce priveste politicile privind accesul liber, in raport se constata ca majoritatea celor 48 de finantatori majori ai stiintei au considerat acceptabile ambele forme de acces liber: accesul liber la articole publicate in reviste (abordarea de tip „gold“ sau „hibrid“) si autoarhivarea (abordarea de tip „green“). Peste 75% dintre acestia au acceptat perioade de embargo - adica intervalul dintre data publicarii si data la care publicatia devine disponibila in mod gratuit - cuprinse intre 6 si 12 luni.
Asadar, CE va face din accesul liber la publicatiile stiintifice un principiu general al programului Orizont 2020. Incepand din 2014, toate articolele realizate cu finantare prin programul Orizont 2020 vor trebui puse la dispozitie in regim de acces liber:
fie imediat de catre editor, care le va publica online (accesul liber de tip „gold“ si „hibrid“); costurile de publicare anticipate vor putea fi rambursate de CE;
fie de catre cercetatori, in cel mult sase luni dupa publicare (12 luni pentru articole in domeniul stiintelor sociale si umaniste), prin intermediul unor arhive cu acces liber (acces liber de tip „green“).