Blitz
Data: 1 - 15 septembrie 2014
- Avioanele viitorului vor „simti“ avariile. Un sistem care va permite invelisului exterior al avioanelor „sa simta“ avariile, imitand functia senzoriala de la nivelul pielii umane, a fost creat de compania britanica BAE Systems, informeaza bbc.co.uk. Reprezentantii companiei britanice spun ca noua tehnologie, care functioneaza prin acoperirea intregului avion cu zeci de mii de microsenzori, este capabila sa detecteze numeroase probleme tehnice, inainte ca acestea sa apara. Autorii acestei inventii spun ca noua tehnica ar putea fi utilizata „in multe alte domenii, nu doar in cel militar“. Senzorii, care pot fi la fel de mici precum particulele de praf si detin propria sursa de energie, ar putea fi pulverizati pe suprafetele exterioare ale avioanelor la fel ca orice tip de vopsea, au precizat reprezentantii companiei BAE Systems. Noua tehnologie ar putea fi utilizata pentru prevenirea unor dezastre naturale - prin transmiterea de informatii care vor duce la repararea la timp a digurilor -, dar si a neplacerilor din viata de zi cu zi, precum incalzirea tevilor din timpul iernilor deosebit de reci, impiedicand astfel fisurarea acestora, si chiar sa reduca numarul accidentelor de automobil.
- Demersuri pentru realizarea unei linii feroviare de mare viteza Bucuresti - Iasi. Reprezentantii Guvernului Romaniei a discutat cu mai multe companii din China posibilitatea realizarii unei linii feroviare de mare viteza intre Bucuresti si Iasi, care ar putea continua catre Chisinau, in conditiile in care Comisia Europeana se opune unei linii de mare viteza Bucuresti - Constanta. Premierul Victor Ponta a aratat ca isi doreste ca in Romania sa realizeze primul proiect-pilot de acest fel din Europa Centrala si de Est si a subliniat ca proiectul este unul integrat, tara noastra urmand sa contracteze din China atat tehnologia pentru calea ferata, cat si trenurile de mare viteza. „Pretul mediu pentru o linie de mare viteza, 350 km/h, este cam 20 de milioane de dolari (pe kilometru - n.r.), insa eu cred ca Romania, nefiind distante atat de mari, are nevoie de tehnologie care prevede 200 - 250 km/h“, a mai spus premierul. Daca acest proiect este viabil, se va afla in 2015.
- Japonia construieste 30 de insule plutitoare pentru producerea de energie fotovoltaica. Japonia va construi 30 de insule plutitoare pe care va instala panouri fotovoltaice a caror putere instalata va fi de 60 MW, potrivit digitaltrends.com. Proiectul va fi dezvoltat de companiile Kyocera si Century Tokyo. Initial, vor fi construite doua insule care vor pluti pe rezervoare uriase, energia produsa urmand a fi de 2,9 MW. O prima insula va fi amplasata pe lacul Nishishira si va genera 1,7 MW de energie. A doua se va afla pe lacul Dongping si va produce 1,2 MW. Proiectul ar putea fi demarat in cursul acestei luni si are ca data de finalizare luna aprilie 2015. Cu ajutorul lui ar primi energie electrica aproape 1000 de locuinte.